Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europa toliau skaičiuoja šalčio aukas, kovoja su jo padariniais

Europoje nuo šalčio mirus dar kelioms dešimtims žmonių ir dėl gausaus sniego dar tūkstančiams likus atskirtiems nuo pasaulio, antradienį gelbėjimo tarnybų darbuotojams į pagalbą skubėjo ledlaužiai ir traktoriai.
Moteris su šunimi eina šalia apsnigtos viešojo transporto stotelės.
Moteris su šunimi eina šalia apsnigtos viešojo transporto stotelės. / AP/„Scanpix“ nuotr.

Per speigus, kurie apėmė Europą prieš 11 dienų, mirtinai sušalo maždaug 400 žmonių. Meteorologai  ir toliau prognozuoja, kad vietomis kelių dešimtmečių rekordus pagerinę šalčiai greitai nesitrauks.

Nors Ukrainoje, kur speigas nusinešė daugiau nei 130 gyvybių, jaučiamas šioks toks atokvėpis, Čekijos Kvildos rajone naktį termometro stulpelis buvo nukritęs iki 39,4 laipsnio šalčio.

Dar daugiau gatvėse ir automobiliuose sušalusių žmonių rasta Vokietijoje, Graikijoje, Italijoje, Lenkijoje, Vengrijoje ir Balkanų šalyse.

Serbijos pareigūnai praneša, kad šalies pietiniuose rajonuose esančiuose sniego užklotose ir nuo pasaulio atskirtose gyvenvietėse, kur paskelbta nepaprastoji padėtis, yra įkalinta 70 tūkst. žmonių.

Norėdami išsaugoti du pagrindinius šalies vandens kelius nuo visiško užakimo, pareigūnai kreipėsi pagalbos į sprogmenų ekspertus.

Dėl ledų sangrūdų iškilus didžiulio potvynio grėsmei Idaro upėje, buvo nuspręsta susiformavusius ledo luitus sprogdinti dinamitu.

Iš Vengrijos išnuomoti ledlaužiai turėjo išvalyti Dunojų – pagrindinį Serbijos komercinės laivybos kelią. Nors antradienį uosto pareigūnai pranešė, kad Belgrado apylinkėse laivyba Dunojumi yra įmanoma, tačiau kelia sunkumų.

Panaši sumaištis tvyrojo ir kitose Balkanų šalyse. Dėl didelio sniego kiekio nuo bėgių nuriedėjo iš Kroatijos sostinės Zagrebo į  Splito miestą pajūryje važiavęs traukinys. Apie sužeistus žmones nepranešama.

Kariai, ugniagesiai ir pagalbos tarnybos antradienį mėgino pasiekti kelis šimtus užsnigtose pietų Kroatijos gyvenvietėse įkalintų žmonių. Jiems gabenamas maistas ir medikamentai.

„Tikra nelaimė, mes visiškai atkirsti nuo pasaulio... Sniego valymo mašinos mūsų nepasiekia, mes priversti bristi pėsčiomis duonos ir kitų svarbiausių produktų“, – pasakojo Marko Ančičius laikraščiui „Slobodna Dalmacija“, atėjęs 17 kilometrų iš savo kaimo į artimiausią miestą.

Lenkijoje nuo šalčio mirusiųjų skaičius išaugo iki 68, nes per pastarąją parą, anot pareigūnų, mirė dar šeši žmonės

Bosnijos rytose ir pietuose didžiuliai plotai taip pat atkirsti gausaus sniego ir lavinų. Nuo penktadienio nepavyksta susisiekti su Zijemlės kaimeliu, esančiu už 30 kilometrų nuo Mostaro.

„Mes nežinome, kas ten darosi. Jie neturi elektros nuo penktadienio, telefono linijos nutrauktos, neveikia vandentiekis“, – sakė Mostaro meras Radovanas Palavestra.

„Ten yra pagyvenusių žmonių, kurie yra labai gležni, ir vaikų, net dviejų mėnesių kūdikis“, – pridūrė jis.

Ketinta pasiųsti į Zijemlę sraigtasparnį, bet jis antradienį negalėjo pakilti, nes gausiai snigo.

Rumunijoje sraigtasparniu teko išgabenti dvi nėščiąsias iš Jasų regiono kaimų, kurie buvo visiškai atkirsti nuo pasaulio. Dar viena nėščioji atvežta į ligoninę traktoriumi rytiniame Paltinio rajone, nes greitosios pagalbos mašina įklimpo pusnyse.

Mokyklos daug kur uždarytos, net sostinėje Bukarešte, daugelis traukinių reisų atidėta. Neišvažiuojami apie 40 proc. kelių; tiesa, iš Bukarešto oro uosto lėktuvai jau skraido.

Pūgos siautėja Bulgarijoje, kur prieš vieną dieną nuskendo aštuoni žmonės, kai ledinis vanduo pralaužė užtvanką ir užpylė visą kaimą šalies pietryčiuose.

Vienoje Graikijos salų, Simėje, gyvenęs britas paskendo nuo liūčių patvinusioje upėje, kai mėgino mopedu išvažiuoti į saugią vietą.

Lenkijoje nuo šalčio mirusiųjų skaičius išaugo iki 68, nes per pastarąją parą, anot pareigūnų, mirė dar šeši žmonės. Daugiausia aukų – benamiai, mirę dažniausiai būdami stipriai girti.

Taip pat yra mirusių nuo smalkių, netinkamai naudojantis krosnimis.

Ukrainoje prognozuojama, kad šalčiai atslūgs iki minus šešių laipsnių; tačiau tai bus tik trumpas atšilimas, po kurio, savaitgalį, laukiama speigo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas