Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europoje garsėja raginimai uždrausti rusams atvykti: kiek tai realu?

Tarp Europos politikų garsėja raginimai uždaryti Europos Sąjungos sienas rusų keliautojams. Tokius raginimus jau išsakė Estijos, Suomijos, Latvijos ir Lenkijos premjerai, uždaryti sienas rusams ragina ir Ukraina. Tačiau labiau į Vakarus esančios šalys ir Briuselio institucijos nusiteikusios skeptiškai.
Atostogauti atvykstantys rusų turistai.
Atostogauti atvykstantys rusų turistai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nustokite išduoti turistines vizas rusams. Lankymasis Europoje yra privilegija, o ne žmogaus teisė“, – tviteryje rašė Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas.

Estijos premjerės komentaras pasirodė kitą dieną po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Vakarus įvesti draudimą keliauti rusams.

„Svarbiausios sankcijos yra uždaryti sienas – nes rusai atima kažkieno žemę“, – sakė V. Zelenskis laikraščiui „Washington Post“. Jis teigė, kad rusai turėtų „gyventi savo pasaulyje, kol pakeis savo filosofiją“.

Spaudimą trečiadienį sustiprino ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba - jis paragino visas Didžiojo septyneto šalis stabdyti vizų išdavimą rusams.

„Rusai didžiąja dalimi remia karą Ukrainoje. Jiems turi būti atimta teisė kirsti tarptautines sienas, kol jie išmoks jas gerbti“, - pareiškė Ukrainos ministras.

Kiek tikėtinas draudimas?

Briuselio leidinys „Politico“ atkreipia dėmesį, kad kol kas tik valstybės, turinčios bendrą sieną su Rusija, ragino imtis šio žingsnio, o šalys, turinčios dideles rusų diasporas, pavyzdžiui, Vokietija ir Ispanija, mažiau linkusios pritarti tokioms priemonėms.

Iniciatyvos kritikai sako, kad dėl draudimo nukentėtų šeimos ir galėtų kilti pavojus disidentams.

„ES šalyse gyvena šimtai tūkstančių Rusijos piliečių, daugelis jų turi dvigubą pilietybę. Draudimas keliauti gali išskaidyti šeimas ir nubausti ne tik Putiną remiančius rusus Rusijoje, bet ir stigmatizuoti kitus, kurie gyvena už šalies ribų ir nepritaria karui. Europos istorija mus pamokė, kad žmonių izoliavimas ir baudimas tik dėl jų pilietybės retai baigiasi gerai. Bene svarbiausia, kad draudimas rusams atvykti į ES taip pat gali kelti pavojų disidentams ir kritikams, kurie masiškai bėga nuo V. Putino režimo“, – rašo „Politico“.

Tačiau toks „rusų aukos“ naratyvas, pateiktas Briuselio leidinyje, įtikina ne visus.

„Nė žodžio apie europiečių nuodijimą, Rusijos „turistų“ įvykdytas žmogžudystės ES, pastatų ir žmonių sprogdinimus Čekijoje, nieko apie grubių ir chamiškų Rusijos turistų priekabiavimą prie ukrainiečių visoje Europoje ar sankcionuotų prekių kontrabandą“, – pareiškė buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, komentuodamas „Politico“ straipsnį.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Atostogauti atvykstantys rusų turistai.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Atostogauti atvykstantys rusų turistai.

Lenkijos europarlamentaras, buvęs užsienio reikalų ministras Radekas Sikorskis teigia, kad vietoj visuotinio draudimo visiems rusams reikėtų kruopščiau tikrinti vizų prašytojus ir neįleisti į ES režimo rėmėjų, propagandistų, karo pagalbininkų ir jų šeimų narių.

Lietuva nuo karo pradžios priėmė principinį sprendimą neišduoti vizų Rusijos piliečiams.

Tam numatytos retos išimtys humanitariniais tikslais – kai Vilnius suteikia užuovėją demokratams, žmogaus teisių aktyvistams ar pas Lietuvoje gyvenančius rusus vykstantiems šeimos nariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas