Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 22

Karo Ukrainoje baigtis gali nulemti ir dar vienos šalies ateitį

Prieš tris dešimtmečius nuo Moldovos atsiskyrusį separatistinį Uždniestrės regioną, Europos Parlamento pramintą „juodąja skyle“, globoja Rusija. Buvusioje sovietų respublikoje išliko Rusijos kariai. Karo Ukrainoje kontekste įšaldytas konfliktas vėl įsiplieskė. Ekspertai portalui 15min teigė, jog Uždniestrės padėtis karo akivaizdoje yra „unikali“, tačiau mažai tikėtina, jog regionas keltų grėsmę Ukrainai, nors jo įtaka Moldovai – milžiniška.
Tiraspolyje plevėsuoja ir Rusijos vėliava
Tiraspolyje plevėsuoja ir Rusijos vėliava / „AFP“/„Scanpix“

Rusija garsėja parama regionams, norintiems atsiskirti ir paskelbti nepriklausomybę nuo buvusių Sovietų Sąjungos respublikų. Ne be Rusijos įsikišimo 10-ajame dešimtmetyje įsiplieskė karai dėl Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų nepriklausomybės Sakartvele, tarp Armėnijos ir Azerbaidžano įsispraudusio Kalnų Karabacho bei Uždniestrės – iki šiol visuotinai laikomos Moldovos teritorijos.

Prorusiškas separatistinis Uždniestrės regionas – tai siauras beveik 200 km ilgio ir 30 km pločio ruožas tarp Dniestro upės ir rytinės Moldovos sienos su Ukraina. Jis atsiskyrė nuo Moldovos 1992 m., tačiau tarptautinė bendruomenė ir net Rusija jo nepripažįsta kaip suverenios valstybės.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991–1992 m. Rusija pirmą kartą parodė pasauliui, kad yra pajėgi destabilizuoti ir suskaldyti buvusią sovietinę respubliką, apginkluoti prorusiškus separatistus Moldovoje, sukelti karą, įkurti pseudovalstybę ir ilgam įšaldyti konfliktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas