Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos Komisijos dėlionė: A.Kubiliui – naujas portfelis ir atsakomybė už kosmosą

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį ketina paskirstyti svarbiausius postus savo komandoje. Tuomet turėtų paaiškėti ir kokį postą turėtų gauti Lietuvos nominuotas eurokomisaras Andrius Kubilius.
Europos Komisijos dėlionė: A.Kubiliui – naujas portfelis ir atsakomybė už kosmosą
Europos Komisijos dėlionė: A.Kubiliui – naujas portfelis ir atsakomybė už kosmosą / 15min montažas

Įtakingas Briuselio leidinys „Politico“ pateikia savo prognozę, kam kokie postai atiteks būsimoje Europos Komisijoje. A.Kubiliui priskiriamas postas, apie kurį daug kalbama, tačiau yra ir viena netikėta sritis, kurią gali tekti kuruoti Lietuvos politikos veteranui.

„Politico“ žurnalistai savo prognozes skelbia remdamiesi dešimtimis pokalbių su Europos Komisijos, Europos Parlamento ir Europos Vadovų Tarybos pareigūnais, taip pat su pareigūnais įvairiose Europos sostinėse.

dpa/Scanpix/Ursula von der Leyen
dpa/Scanpix/Ursula von der Leyen

Tiesa, leidinys pabrėžia, kad ši sudėtinga dėlionė toli gražu nėra baigta ir iki paskutinės minutės dar gali keistis. Anot „Politico“, U.von der Leyen turi atsižvelgti į geografinę, politinę ir lyčių pusiausvyrą. Jai taip pat aktyviai bandė daryti įtaką Europos šalių vadovai, siekę užtikrinti, jog jų šalių nominuoti komisarai gautų gerą portfelį. O įvairios politinės frakcijos, kurios remia U.von der Leyen Europos Parlamente, spaudė ją užtikrinti, kad jų politinės šeimos turėtų pakankamai įtakos būsimoje Komisijoje.

Todėl U.von der Leyen slėpė savo kortas, net būsimiems Komisijos nariams palikdama nežinomybę dėl jų būsimų pareigų.

„Politico“ pastebi, kad labai trokštamas konkurencijos portfelis lemiamu metu vis dar kabo ore. Konkurencijos departamentas turi nepriklausomą kompetenciją priimti sprendimus dėl didelių sandorių, didelių baudų ir didelių subsidijų, kurios dažnai kelia nepasitenkinimą. Konkurencijos pareigūnams daromas didžiulis spaudimas, kad jie nusileistų kai kurių vyriausybių reikalavimams skirti pinigų pramonės gigantams ir leisti jiems susijungti su konkurentais.

Thierry Bretonas (Prancūzija)

Portfelis: Vykdomasis vicepirmininkas, atsakingas už pramonę ir strateginį savarankiškumą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Thierry Bretonas, Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Thierry Bretonas, Ingrida Šimonytė

Kodėl: Th.Bretono ir U.von der Leyen santykiai ne visada buvo patys lengviausi ir dar labiau pablogėjo, kai per Europos Parlamento rinkimų kampaniją Th.Bretonas ją atvirai užsipuolė. Tikėtina, kad kaip atpildą ji suteiks jam mažesnį portfelį, nei jis norėtų. Vis dėlto Th.Bretonas laikomas žmogumi, kuris pasiekia gerų rezultatų. Jo privalumas tas, kad atstovauja ne tik liberalams, bet ir Prancūzijai, turinčiai didelę įtaką ES.

Raffaele Fitto (Italija)

Portfelis: Vykdomasis vicepirmininkas, atsakingas už sanglaudą, ekonomiką ir atsigavimą po pandemijos.

Kodėl: Vykdomojo pirmininko pavaduotojo postas griežtai dešiniosios Europos konservatorių ir reformistų frakcijos nariui bus jautrus Europos Parlamento socialistams ir liberalams. Vis dėlto tikima, kad jie galiausiai pritars šiam pasirinkimui, nes U.von der Leyen jau seniai bando įtikti Italijos ministrei pirmininkei Giorgiai Meloni. Paskyrus R.Fitto atsakingu už atsigavimo po pandemijos fondą ir ES regioninę ekonominę politiką (ES žargonu – sanglaudą), Italijai būtų suteikiama atsakomybė už pagrindines ES biudžeto dalis.

Valdis Dombrovskis (Latvija)

Portfelis: Vykdomasis vicepirmininkas, atsakingas už plėtrą, Ukrainos atstatymą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdis Dombrovskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdis Dombrovskis

Kodėl: V.Dombrovskis yra Europos liaudies partijos sunkiasvoris, per visą savo darbo laiką turėjęs ekonominius portfelius. Jis taip pat buvo ES paramos Ukrainai priešakyje po to, kai Rusija įsiveržė į šią šalį. Šis portfelis sujungtų jo ekonomines žinias ir politinį išprusimą. Tai yra, jei kitos šalys nemanys, kad Baltijos šalims šioje srityje atstovaujama per daug, nes Europos Komisijos vadovybėje yra ir latvis V.Dombrovskis, ir estė Kaja Kallas. V.Dombrovskis taip pat galėtų pretenduoti gauti politiškai jautrų konkurencijos portfelį.

Marošas Šefčovičius (Slovakija)

Portfelis: Vykdomasis pirmininko pavaduotojas, atsakingas už administravimą, įgyvendinimą, supaprastinimą ir tarpinstitucinius santykius

Kodėl: M.Šefčovičius nuo 2009 m., kai tapo Komisijos nariu, lėtai, bet užtikrintai kilo. U.von der Leyen jį laiko stabilia ir patikima figūra, todėl tikėtina, kad jis liks vykdomuoju pirmininko pavaduotoju (tai patiks socialistams). Tačiau šį kartą politinės kortos jam išdalytos nepalankiau. Slovakijos vidaus politinė padėtis gali pakišti koją M.Šefčovičiui (jo partija „Smer“ nebėra Europos Parlamento socialistų frakcijoje). Kadangi Teresa Ribera (žr. toliau) yra pagrindinė socialistė, M.Šefčovičiaus portfelis turėtų būti mažiau reikšmingas ir apimti daug technokratinių reikalų, nors jis potencialiai galėtų dalytis biudžeto portfelio dalimi su lenku Piotru Serafinu (žr. toliau).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Maroš Šefčovičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Maroš Šefčovičius

Teresa Ribera (Ispanija)

Portfelis: Vykdomoji viceprezidentė, atsakinga už ekologiją ir skaitmeninį perėjimą.

Kodėl: Ispanijos kandidatė bus vienintelė socialistų atstovė Komisijoje. Dėl savo patirties klimato srityje ji iš anksto tapo pagrindine kandidate prižiūrėti, kaip įgyvendinamas ES žaliasis kursas. Tuo pat metu ji aktyviai siekė, kad jos portfelis būtų labiau horizontalus ir apimtų toli siekiančias ir labiau ekonomines kompetencijas, pavyzdžiui, skaitmeninio perėjimo priežiūrą. Tai sutampa su U.von der Leyen siekiu įgyvendinti švarios pramonės susitarimą. Tačiau Europos liaudies partijos konservatoriai pasisakė prieš pernelyg didelį T.Riberos vaidmenį klimato srityje. Kaip penktadienį pranešė „Financial Times“, jos pavardė taip pat buvo minima svarstant dėl konkurencijos portfelio.

Kaja Kallas (Estija)

Portfelis: Europos Sąjungos vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kaja Kallas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kaja Kallas

Kodėl: Buvusi Estijos ministrė pirmininkė, kurią ES vadovai jau pasirinko naująja užsienio politikos vadove, garsėja savo griežtu požiūriu į Rusiją ir geografiškai, politiškai ir diplomatiškai buvo laikoma tinkama šiam vaidmeniui.

Magnusas Brunneris (Austrija)

Portfelis: Už finansines paslaugas atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: Austrijos finansų ministras, kilęs iš tos pačios politinės šeimos kaip ir U.von der Leyen, turi tvirtą ekonominę patirtį ir yra laikomas patikimu, patyrusiu politiku. Todėl jis yra tinkamas kandidatas tvarkyti sudėtingus finansinių paslaugų reikalus, įskaitant ilgai lauktas pastangas stiprinti kapitalo rinkų sąjungą. Tačiau jis yra dar vienas asmuo, kuriam vietoj to gali būti patikėtas konkurencijos portfelis.

Hadja Lahbib (Belgija)

Portfelis: už vidaus reikalus atsakinga Komisijos narė.

Kodėl: Belgijos užsienio reikalų ministre tapusi televizijos laidų vedėja nėra laikoma patikimiausia ir labiausiai patyrusia politike savo šalyje. Tačiau Belgija, kuri praleido kandidatų iškėlimo terminą ir buvo paskutinė šalis, nusiuntusi kandidatę U.von der Leyen, negaus tuščio portfelio, nes buvo viena iš nedaugelio šalių, nominavusių moterį. H.Lahbib patirtis dirbant užsienio reikalų ministre ir tai, kad ji yra iš šalies, garsėjančios sudėtinga politika, galėtų padėti jai atstovauti blokui ES nepriklausančiose šalyse ir sprendžiant opius migracijos klausimus.

Ekaterina Zaharieva (Bulgarija)

Portfelis: Už krizių valdymą ir humanitarinę pagalbą atsakinga Komisijos narė.

Kodėl: Būsime atviri: tai yra tik spėjimas, nes Bulgarija nekandidatuoja nė į vieną iš pagrindinių pareigų. Nors Bulgarija pasiūlė dvi pavardes – vieną vyro ir vieną moters – E.Zaharieva beveik neabejotinai gaus šį darbą, nes U.von der Leyen reikia daugiau moterų, kad Komisija būtų subalansuota pagal lytį.

Dubravka Šuica (Kroatija)

Portfelis: Už demografiją ir teisingumą atsakinga Komisijos narė.

Europos Parlamento nuotr./Europos komisarė Dubravka Šuica
Europos Parlamento nuotr./Europos komisarė Dubravka Šuica

Kodėl: Kroatijos komisarė, priklausanti U.von der Leyen EPP frakcijai, laikoma stabilia ir patikima Komisijos nare. Dabartiniai Komisijos nariai tradiciškai keičia portfelius, tačiau D.Šuica norėtų ir toliau dirbti su demografijos reikalais. Jos dabartinis demokratijos ir demografijos portfelis per antrąją U.von der Leyen kadenciją turėtų būti sustiprintas, o D.Šuicos pavardė buvo siūloma į kelis portfelius, įskaitant Viduržemio jūros regiono reikalų, tačiau jai taip pat gali būti suteikta galimybė spręsti sudėtingus Europos teisinės valstybės klausimus.

Costas Kadis (Kipras)

Portfelis: Viduržemio jūros regiono komisaras.

Kodėl: Kipras aktyviai stengėsi, kad gautų naujai sukurtą ES Viduržemio jūros regiono politikos komisaro postą. Neseniai žemės ūkio, kaimo plėtros ir aplinkos ministro pareigas ėjęs C.Kadis laikomas žmogumi, galinčiu dirbti šį darbą. Tačiau pagrindinis klausimas bus, kokie tiksliai bus naujojo Viduržemio jūros regiono reikalų komisaro įgaliojimai ir ar asmuo, kuris gaus šį postą, turės pakankamai galių, biudžeto ir valstybės tarnautojų Europos Komisijoje. Alternatyva C.Kadisui galėtų būti aplinkosaugos portfelis.

Jozefas Síkela (Čekija)

Portfelis: Už energetiką atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: J.Síkela, Čekijos pramonės ir prekybos ministras, tapo žinomu veidu Briuselyje, kai jam teko derinti skirtingas pozicijas ES energetikos krizės klausimu 2022 m. Čekijai pirmininkaujant ES Tarybai. Vienoje spaudos konferencijoje J.Síkela vilkėjo baltą džemperį su užrašu: „Sukviesime tiek energetikos tarybų, kiek reikės“.

Danas Jørgensenas (Danija)

Portfelis: Už tarptautinę klimato politiką atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: Pastaruosius dvejus metus D.Jørgensenas vadovavo Danijos ministerijai, atsakingai už vystomąjį bendradarbiavimą ir pasaulinę klimato politiką. Nors D.Jørgenseno patirtis taip pat galėtų padėti jam pretenduoti į energetikos ir klimato sritį, jo, kaip buvusio klimato ministro, patirtis puikiai tinka eiti pareigas, susijusias su tarptautiniais ES klimato politikos aspektais. Jungtinėse Tautose jis laikomas patikimu žmogumi, o COP29 pirmininkaujantis Azerbaidžanas paprašė jo šiais metais vadovauti konsultacijoms dėl opiausio konferencijos klausimo – naujo tikslo skurdžioms šalims finansuoti klimato kaitą nustatymo.

Henna Virkkunen (Suomija)

Portfelis: Už technologijas atsakinga Komisijos narė.

Kodėl: buvusi švietimo ministrė, būdama ES teisės aktų leidėja, dirbo su keliais svarbiais technologijų ir inovacijų klausimais. Helsinkis pristatė H.Virkunnen U.von der Leyen kaip idealią kandidatę, galinčią derinti perėjimą prie skaitmeninės technologijos ir ES siekį tapti konkurencingesne.

Apostolos Tzitzikostas (Graikija)

Portfelis: Už transportą atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: Graikijos premjeras Kyriakos Mitsotakis leido suprasti, kad tikisi gauti svarbų portfelį mainais už tai, kad padės užtikrinti dar penkerius metus U.von der Leyen. Transporto portfelis gali būti labai svarbus siekiant padėti Graikijos laivybos pramonei. Jei vien transporto nepakanka, kad K.Mitsotakis būtų patenkintas, A.Tzitzikostas galėtų būti atsakingas už regioninę plėtrą, ypač atsižvelgiant į jo patirtį Europos regionų komitete.

Olivéris Várhelyi (Vengrija)

Portfelis: Už daugiakalbystę, švietimą ir sportą atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: O.Várhelyi, kuris nuo 2019 m. yra už kaimynystę ir plėtrą atsakingas Komisijos narys, Briuselyje ir konkrečiai Europos Parlamente vertinamas prieštaringai (jis pavadino EP narius „idiotais“). Be to, Briuselio ir Vengrijos santykiai po Vengrijos lyderio Viktoro Orbano paties paskelbtų „taikos misijų“ Kyjive, Maskvoje, Pekine ir Vašingtone yra pasiekę žemiausią lygį. Jei O.Várhelyi nepraeis klausymo Europos Parlamente, Vengrija turės siųsti kitą kandidatą.

Michaelas McGrathas (Airija)

Portfelis: Už inovacijas atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: Konservatyvių pažiūrų buvęs Airijos finansų ministras pretendavo kontroliuoti ES šalių narių išlaidas kaip biudžeto komisaras. Pasak jam artimų pareigūnų, tai buvo vienas iš jo pageidaujamų portfelių. Tačiau jo paties nacionalinė partija, balsavusi prieš U.von der Leyen perrinkimą, nesuteikė jam palankumo ir gali prisidėti prie to, kad jam teks mažiau svarbus portfelis. Žuvininkystė galėtų būti vienas iš variantų, nors tai gali būti sudėtinga, atsižvelgiant į diskusijas dėl žuvų, kurias ES po „Brexit“ ketina vesti su Jungtine Karalyste. Airija mieliau rinktųsi portfelį, susijusį su moksliniais tyrimais arba inovacijomis.

Andrius Kubilius (Lietuva)

Portfelis: Už saugumą, gynybos pramonę ir kosmosą atsakingas Komisijos narys.

Andrius Kubilius / BNS nuotr.
Andrius Kubilius / BNS nuotr.

Kodėl: U.von der Leyen yra nurodžiusi, kad būtų prasminga naujai sukurtą gynybos komisaro postą skirti kam nors iš Vidurio ar Rytų Europos. Užsienio reikalų srityje besispecializuojantis Europos Parlamento narys A.Kubilius yra patyręs politikas, daugiau nei penkerius metus du kartus ėjęs ministro pirmininko pareigas. Jis yra plačiai gerbiamas, nes vadovavo Lietuvai per 2008 m. finansų krizę. A.Kubilius taip pat aktyviai rėmė Ukrainą. Jis pabrėžė, kad Kyjivui būtina nuolatinė karinė parama, ir pasisakė už planą, pagal kurį Vakarų sąjungininkai skirtų 0,25 proc. BVP Ukrainai. Jis taip pat ragino priversti Maskvą apmokėti Ukrainos atstatymo sąskaitą panaudojant visą įšaldytą Rusijos turtą. Vilniuje jis pasiūlė įsteigti vyriausybės departamentą ar ministeriją, skirtą tik Ukrainos klausimams.

Christophe'as Hansenas (Liuksemburgas)

Portfelis: Už žemės ūkį atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: Europos liaudies partija (ELP) labai norėtų dirbti žemės ūkio srityje, o Ch.Hansenas natūraliai tinka šiam darbui. Jis kilęs iš ūkininkų šeimos, o jo pusseserė Martine Hansen yra Liuksemburgo žemės ūkio ministrė. Būdamas Europos Parlamento nariu, jis vadovavo deryboms dėl naujųjų ES miškų kirtimo taisyklių ir dirbo rengiant ES žemės ūkio politikos nacionalinius planus. Liuksemburgietis taip pat būtų laikomas jautriu pasirinkimu įvairioms politinėms grupėms ir lobistams, nes U.von der Leyen, siekdama sumažinti žemės ūkio kovų lauko poliarizaciją, pasitelktų jo patirtį aplinkosaugos ir prekybos klausimais. Ch.Hansenas laikomas stipriu kandidatu, todėl jam taip pat gali tekti prekybos portfelis.

Glennas Micallefas (Malta)

Portfelis: Už lygybę, jaunimą ir kartų teisingumo užtikrinimą atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: G.Micallefas laikomas vienu iš silpnesnių kandidatų, nes niekada nėra ėjęs politinių pareigų. Yra ir kitų trūkumų. Malta (kaip ir kitos šalys) atsisakė siųsti į Briuselį moterį, kad būtų pasiektas U.von der Leyen tikslas – sudaryti lyčių pusiausvyrą Komisijoje, be to, ji yra mažiausia bloko šalis. Su Europos Parlamento pirmininke Roberta Metsola sala jau turi aukščiausio lygio postą Briuselyje, todėl G.Micallefas greičiausiai gaus vieną iš mažiau svarbių portfelių.

Wopke Hoekstra (Nyderlandai)

Portfelis: Už prekybą ir ekonominį saugumą atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: Praėjusią savaitę sakydamas kalbą Eindhoveno technikos universitete, W.Hoekstra tarsi pretendavo į mažiausiai keturias skirtingas pareigas: nuo pramonės politikos iki biudžeto. Galbūt jam teks pasitenkinti prekybos sritimi. Tačiau nesuklyskite, mažiau atvira prekyba tikriausiai reiškia daugiau darbo komisarui. W.Hoekstra matys daug sutampančių veiksmų konkurencijos, klimato reguliavimo ir ekonominio saugumo srityse. Buvęs Nyderlandų finansų ir užsienio reikalų ministras turi vadybinių savybių, nes prieš pradėdamas dirbti politikoje dirbo bendrovėse „McKinsey“ ir „Shell“. Žemės ūkis galėtų būti alternatyvus portfelis, nors dėl to Nyderlandai atsidurtų jautrioje vietoje, nes šalis susidūrė su dideliais ūkininkų protestais.

Piotras Serafinas (Lenkija)

Portfelis: Už biudžetą atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: Biudžeto komisaro posto siekia daug pretendentų, nes blokas ruošiasi didžiulei kovai dėl kito septynerių metų išlaidų plano, į kurį kiekviena šalis nori įtraukti savo prioritetus. Tačiau P.Serafinas turi tam tikrų pranašumų. Jis remiasi Lenkijos ministro pirmininko Donaldo Tusko politiniu svoriu, nes daugelį metų buvo jo dešinioji ranka. D.Tuskas, kuris padėjo U.von der Leyen iškovoti antrąją kadenciją ir yra vienas iš svarbiausių EPP narių, gali prašyti pagrindinio portfelio. Buvęs D.Tusko, kai jis buvo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, personalo vadovas D.Serafinas taip pat žino, kaip bendrauti su įvairiomis sostinėmis, o tai yra pagrindinis privalumas siekiant sudaryti susitarimą dėl biudžeto.

Maria Luís Albuquerque (Portugalija)

Portfelis: Už žuvininkystę atsakinga Komisijos narė.

Kodėl: M.L.Albuquerque, buvusi finansų ministrė ir karjeros valstybės tarnautoja, galėtų užimti daug darbo vietų. Viena iš jų – žuvininkystė, nors kai kurie Komisijos darbuotojai ją labiausiai matytų nešiojant finansinių paslaugų portfelį (pareigūnai sako, kad ji puikiai sutaria su Finansinio stabilumo, finansinių paslaugų ir kapitalo rinkų sąjungos generalinio direktorato vyriausiuoju pareigūnu Johnu Berriganu). Lisabona siekė gauti ekonomikos sritį ir taip pat galėtų gauti konkurencijos arba bendrosios rinkos sritį, ypač jei M.L.Albuquerque bus pavaldi svarbiam vykdomajam pirmininko pavaduotojui, pavyzdžiui, V.Dombrovskiui.

Roxana Mînzatu (Rumunija)

Portfelis: Už užimtumą, socialines teises ir būstą atsakinga Komisijos narė.

Kodėl: būsto ir socialinių teisių portfeliai turėtų atitekti socialistui – tai rodo, kad centro kairieji šiuos klausimus įtraukė į savo rinkimų manifestą kaip svarbiausius. Atsižvelgiant į ribotą socialistų kandidatų skaičių, šį postą gali užimti R.Mînzatu, taip apdovanojant Rumuniją už tai, kad vietoj vyro į šį postą kandidatuoja moteris (ir taip padedant U.von der Leyen siekti savo tikslo – lyčių pusiausvyros Komisijoje). Jos, kaip buvusios Europos fondų ministrės, vaidmuo buvo susijęs su keliomis politikos sritimis. Alternatyva galėtų būti verslumo ar ekonomikos portfelis.

? (Slovėnija)

Portfelis: Už sveikatą atsakingas Komisijos narys.

Kodėl: Tomažas Veselas, Slovėnijos kandidatas į Europos Komisijos narius, penktadienį atsiėmė savo kandidatūrą po to, kai U.von der Leyen darė spaudimą siūlyti kandidates moteris. Slovėnijos portfelis priklausys nuo to, kokį kandidatą ji pasiūlys vietoj jo. Vienas iš variantų galėtų būti sveikatos apsauga, taip pat krizių valdymas ir humanitarinė pagalba.

Jessika Roswall (Švedija)

Portfelis: Už vidaus rinką atsakinga Komisijos narė.

Kodėl: Nors kalbama, kad J.Roswall taip pat gali tapti vidaus reikalų komisare, atrodo mažai tikėtina, kad Švedija vėl gaus šį portfelį po to, kai pirmosios U.von der Leyen kadencijos metu jį užėmė Komisijos narė Yiva Johansson. Stokholmas siekė gauti ekonomikos srities portfelį ir turėtų būti apdovanotas už tai, kad į Briuselį išsiuntė kompetentingą kandidatę moterį. Neigiamas dalykas, dėl kurio ji negalėtų gauti svarbaus vidaus rinkos portfelio, gali būti griežta Švedijos pozicija Kinijos atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas