Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos vadovai tikisi atkurti stabilumą Tunise, iš kurio migrantai plūsta į žemyną

Tunise sekmadienį įvyks Italijos, Nyderlandų ir Europos Sąjungos vadovų derybos, kuriomis siekiama palengvinti kelią tarptautinei finansinei pagalbai ir atkurti stabilumą šalyje.
Tunisas
Tunisas / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Tunisas

Tunisas tapo viena iš pagrindinių šalių, iš kurių į Europą plūsta didžiausi migrantų srautai.

Tuniso prezidentas nesutinka su Tarptautinio valiutos fondo ( TVF) 1,9 mln. JAV dolerių (1,76 mln. eurų) paramos sąlygomis, numatančiomis sumažinti subsidijas miltams ir degalams, apkarpyti didelį viešojo administravimo sektorių ir privatizuoti nuostolingai dirbančias valstybines įmones.

Prezidentas Kaisas Saiedas įspėja, kad šie žingsniai sukels socialinius neramumus, ir piktinasi tuo, ką vadina Vakarų nurodymais.

Tačiau Tunisas šiuo metu balansuoja ant žlugimo ribos, o dauguma šalies gyventojų yra smarkiai nusivylę K.Saiedo prezidentavimu.

Dėl to vis daugiau Tuniso gyventojų ryžtasi pavojingoms kelionėms laivais per Viduržemio jūrą ir siekia geresnio gyvenimo Europoje.

„Tunisas yra prioritetas, nes Tuniso nestabilumas turėtų rimtų pasekmių visos Šiaurės Afrikos stabilumui, o šios pasekmės neišvengiamai atkeliauja čia“, – ketvirtadienį sakė Italijos premjerė Giorgia Meloni, į kurios vadovaujamą šalį iš Tuniso atvyksta dauguma į Europą plūstančių migrantų.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų M.Meloni, kuri per šią savaitę jau antrą kartą vyksta į Tunisą, svarbiausias prioritetas – migracijos stabdymas. Ji čia lankėsi antradienį, o sekmadienį drauge su Nyderlandų ministru pirmininku Marku Rutte ir Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen dalyvaus susitikimuose su Tuniso prezidentu.

G.Meloni nurodė, kad Europos lyderiai pateiks paketą iniciatyvų, kuriomis bus siekiama pagerinti saugumą Tunise ir palengvinti kelią TVF pagalbai.

Europos Komisija pareiškė, kad derybose daugiausia dėmesio bus skiriama pažangai, padarytai siekiant ES ir Tuniso susitarimo, kuriame daugiausia kalbama apie ekonomiką, energetiką ir migraciją.

Tuniso biudžeto deficitas padidėjo dėl COVID-19 pandemijos ir Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą padarinių, o TVF pagalba buvo sustabdyta dėl politinės įtampos.

K. Saiedas paleido parlamentą ir perrašė konstituciją, kad ji suteiktų daugiau galių prezidentui, ir ėmėsi represijų prieš opozicijos veikėjus ir nepriklausomą žiniasklaidą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento