Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 22 /14:40

F. Marcosas: Filipinai negali nusileisti per teritorinius ginčus

Filipinai negali nusileisti per teritorinius ginčus, po virtinės konfrontacijų su Pekinu Pietų Kinijos jūroje pirmadienį pareiškė prezidentas Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas).
Vincent Thian / AP
Vincent Thian / AP
Temos: 2 Filipinai Kinija

„Filipinai negali nusileisti. Filipinai negali atsisakyti [teisių]", – sakydamas metinį pranešimą Kongresui pabrėžė F. Marcosas.

Manila yra įsitraukusi į seną teritorinį ginčą su Pekinu dėl kai kurių strategiškai svarbios Pietų Kinijos jūros dalių. Šia jūra vykstanti prekyba yra verta trilijonų dolerių (eurų) per metus.

Savo kalboje F. Marcosas Kinijos nepaminėjo, bet sakė, kad Filipinai ir toliau suras būdų įtampai ginčijamuose rajonuose deeskaluoti nekenkdama savo pozicijai ir principams.

Komentaras buvo išsakytas Filipinams ir Kinijai pasiekus laikiną susitarimą dėl filipiniečių karių, dislokuotų Antrojoje Tomo seklumoje, aprūpinimo misijų. Ši sekluma pastaraisiais mėnesiais atsidurdavo smurtinių susidūrimų epicentre.

Pekinas reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą ir siunčia pakrančių apsaugos bei kitus laivus patruliuoti ginčijamuose vandenyse.

Filipinų ir Kinijos santykiai pašlijo 2022 metais į valdžią Filipinuose atėjus prezidentui F. Marcosui, pažadėjusiam ginti savo šalies pretenzijas Pietų Kinijos jūroje.

Pasikartojančios kinų ir filipiniečių laivų konfrontacijos prie ginčijamų rifų pakurstė nuogąstavimus dėl konflikto, į kurį galėtų įsitraukti Jungtinės Valstijos. Vašingtonas ir Manila yra sudarę abipusės gynybos paktą.

Pagal šį susitarimą abi šalys privalo ginti viena kitą ginkluoto užpuolimo prieš laivus, orlaivius, kariuomenę ir pakrančių apsaugos tarnybą Ramiojo vandenyno karo veiksmų teatre atveju. Šis teatras, pasak Vašingtono, apima ir Pietų Kinijos jūrą.

Filipinai taip pat sustiprino bendradarbiavimą gynybos srityje su kitomis šalimis, įskaitant Australiją, Prancūziją ir Japoniją, atsižvelgdami į didėjantį Kinijos aktyvumą šiame vandens kelyje.

Filipinai ir Japonija šį mėnesį pasirašė svarbų gynybos paktą, sudarantį sąlygas dislokuoti karius viena kitos teritorijoje.

„Toliau stipriname savo gynybines pozicijas tiek plėtodami savarankiškumą, tiek bendradarbiaudami su panašiai mąstančiomis valstybėmis“, – pažymėjo F. Marcosas.

Jis sulaukė ovacijų, kai pareiškė: „Vakarų Filipinų jūra [...] yra mūsų.“

Manila Pietų Kinijos jūros vandenis į vakarus nuo Filipinų vadina Vakarų Filipinų jūra. 

Kinija reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą nepaisydama kitų šalių, įskaitant Filipinus, pretenzijų ir tarptautinio sprendimo, kad jos pozicija neturi teisinio pagrindo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?