Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

F.Mogherini: ES pasiruošusi glaudžiau bendradarbiauti su Vakarų Balkanų šalimis

Europos Sąjunga yra tvirtai įsipareigojusi teikti paramą visoms į bloką norinčioms integruotis Vakarų Balkanų šalims, ketvirtadienį pareiškė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.
Federica Mogherini
Federica Mogherini / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Anksčiau ji drauge su ES plėtros komisaru Johannesu Hahnu per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją Niujorke atskirai susitiko su Vakarų Balkanų lyderiais.

„Tai buvo gera galimybė aptarti naujausius įvykius ir pažangą regione“, – susitikimą komentavo F. Mogherini.

„Lyderiai patvirtino, kad yra tvirtai įsipareigoję siekti pažangos integracijos į Europos Sąjungą procese, spartindami reformas ir toliau vystydami kaimyniškus santykius“, – pažymėjo ES užsienio politikos vadovė.

Ji pridūrė, kad didesnė Vakarų Balkanų integracija pareikalaus nuolatinio dėmesio su ES susijusioms reformoms ir veiksmingesnio bendradarbiavimo su Briuseliu.

F.Mogherini teigimu, per susitikimą buvo aptartas ir susitarimas dėl naujojo Makedonijos pavadinimo, taip pat Belgrado ir Prištinos dialogas.

Pasak ES diplomatijos vadovės, abi šios temos „yra gyvybiškai svarbios regiono raidai bei jo europietiškam keliui“.

Savo ruožtu Makedonijos prezidentas Gjorge Ivanovas ketvirtadienį paragino rinkėjus boikotuoti šį savaitgalį vyksiantį referendumą dėl jo šalies pavadinimo pakeitimo ir pareiškė, kad Makedonijos prašoma įvykdyti „istorinę savižudybę“.

„Balsuoti referendume yra teisė, o ne pareiga“, – sakydamas kalbą per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją pabrėžė jis.

„Rugsėjo 30-ąją neisiu balsuoti ir žinau, kad jūs, mano bendrapiliečiai, priimsite panašų išmintingą sprendimą“, – sakė G.Ivanovas.

Makedoniečiai sekmadienį balsuos, ar pakeisti oficialų šalies pavadinimą į „Šiaurės Makedoniją“, siekiant išspręsti 27 metų senumo ginčą su kaimynine Graikija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas