Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Filipinų aukšto rango policininkai raginami atsistatydinti, kad būtų išvalytos pajėgos

Šimtų aukščiausio rango Filipinų policijos pareigūnų trečiadienį buvo paprašyta atsistatydinti, nes vyriausybė siekia išvalyti korupcijos paveiktas pajėgas nuo pareigūnų, įsitraukusių į nelegalią prekybą narkotikais.
Filipinų aukšto rango policininkai raginami atsistatydinti
Filipinų aukšto rango policininkai raginami atsistatydinti / „AFP“/„Scanpix“
Temos: 2 Korupcija Filipinai

Policija vykdo kovos su narkotikais kampaniją, kurią pradėjo buvęs prezidentas Rodrigo Duterte ir tęsia jo įpėdinis Ferdinandas Marcosas jaunesnysis.

Vidaus reikalų sekretorius Benjaminas Abalosas paragino visus pulkininkus ir generolus – iš viso apie 300 – atsistatydinti iš pareigų po to, kai atlikus tyrimą paaiškėjo, kad kažkiek jų yra susiję su prekyba narkotikais.

Jie galės tęsti darbą, kol penkių narių komitetas juos vertins. Kaltais pripažintų asmenų atsistatydinimo pareiškimai bus priimti, sakė B.Abalosas.

„Jei nesate su tuo susiję, nėra ko nerimauti“, – spaudos konferencijoje nacionalinėje policijos būstinėje Maniloje sakė B.Abalosas.

Pasak jo, visi, kurie nepateikė atsistatydinimo pareiškimo, būtų įtartini.

Po to, kai ankstesni įtariamų korumpuotų pareigūnų tyrimai užtrukdavo ilgai ir duodavo mažai rezultatų, B.Abalosas šį metodą apibūdino kaip radikalų ir „trumpesnį kelią“.

Tai ne pirmas kartas, kai tokios drakoniškos priemonės taikomos siekiant išvalyti Filipinų policijos pajėgas.

XX amžiaus 10-o dešimtmečio pradžioje tuometinis prezidentas Fidelis Ramosas griežtai susidorojo su policija ir įsakė atsistatydinti vyresniems nei 56 metų arba daugiau nei 30 metų dirbusiems pareigūnams. Dėl to atsistatydino nacionalinės policijos viršininkas ir dar devyni aukšto rango pareigūnai.

Naujausią planą rekomendavo policijos viršininkas generolas Rodolfo Azurinas ir kiti aukšto rango pareigūnai, sakė B.Abalosas. Jis taip pat sakė, kad R.Azurinas bus vienas iš tų, kurie turėtų pateikti atsistatydinimo pareiškimą, kol bus tikrinama jo praeitis.

„Tai vienintelis būdas greitai išvalyti gretas“, – sakė B.Abalosas.

„Sunku kariauti, kai tavo sąjungininkas šaudys tau į nugarą“, – pridūrė jis.

Nuo 2016 metų vidurio policijos pareigūnai nužudė tūkstančius įtariamų narkotikų platintojų ir vartotojų, tačiau kritikai teigia, kad turtingieji ir galingieji iš esmės liko nepaliesti.

Filipinuose dažnai pasitaiko įtarimų dėl policijos papirkinėjimo ir piktnaudžiavimo, o kai kurie pareigūnai kaltinami pardavinėję per operacijas konfiskuotus narkotikus.

R.Duterte pažadėjo išnaikinti giliai įsišaknijusią korupciją, tačiau ne kartą išreiškė nusivylimą ir pyktį dėl problemos masto.

Saugumo analitikas sakė, kad B.Abalosas pasirinko politiškai saugesnį ir ne tokį konfrontacinį kelią, siekdamas išvalyti pajėgas.

„Jei niekas neatsistatydins, jis turės dar daugiau pagrindo pradėti kovoti su korupcija „kietosios jėgos“ būdu“, – sakė „Philippine Strategic Associates“ operacijų direktorius Samas Ramosas-Jonesas, turėdamas omenyje teismus.

Nors šis metodas pats savaime nepadėtų atsikratyti korupcijos, jis galėtų „pasiųsti žinią žemesnėms grandims, kad tai, kas galėjo būti toleruojama ankstesnės vadovybės, nebebus toleruojama“, teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas