Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Filipinų prezidentu prisaikdintas F.Marcosas jaunesnysis giria tėvo diktatoriaus valdymą

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis ketvirtadienį gyrė savo tėvo, velionio diktatoriaus valdymą, kai buvo prisaikdintas naujuoju šalies vadovu ir užbaigė dešimtmečius trukusias pastangas sugrąžinti savo šeimą į valdžios olimpą.
Ferdinandas Marcosas jaunesnysis
Ferdinandas Marcosas jaunesnysis / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Filipinai

64 metų F.Marcosas, pravarde „Bongbong“, triuškinamai laimėjo praėjusį mėnesį vykusius rinkimus, iškovodamas didžiausią pergalę nuo to laiko, kai 1986 metais jo tėvas ir bendravardis buvo nuverstas per visuotinį sukilimą.

Prezidento poste jis pakeitė itin populiarų Rodrigo Duterte, kuris užsitraukė tarptautinę nešlovę dėl savo brutalaus karo su narkotikais ir grasino toliau persekioti įtariamus narkotikų prekeivius, kai paliks valstybės vadovo pareigas.

F.Marcosas prisiekė vidurdienį (7 val. Lietuvos laiku) per viešą ceremoniją Nacionaliniame muziejuje Maniloje, dalyvaujant šimtams vietos ir užsienio aukšto rango svečių, žurnalistų ir rėmėjų.

Kelių metrų atstumu nuo F.Marcoso jaunesniojo sėdint jo 92 metų motinai Imeldai, naujasis prezidentas gyrė velionio šeimos patriarcho režimą, kurio valdymą kritikai apibūdina kaip tamsų žmogaus teisių pažeidimų ir korupcijos klestėjimo laikotarpį.

„Kadaise pažinojau žmogų, kuris matė, kiek nedaug buvo pasiekta nuo tada, kai šalis tapo nepriklausoma... Jis ėmėsi darbų“, – po prisaikdinimo sakė F.Marcosas, tvirtindamas, kad jo tėvas nutiesė daugiau kelių ir išaugino daugiau ryžių nei visi jo pirmtakai kartu sudėjus.

„Toks bus ir jo sūnus. Iš manęs neišgirsite jokių pasiteisinimų“, – kalbėjo jis.

Prieš prisaikdinimo ceremoniją R.Duterte priėmė F.Marcosą Malakanjango prezidento rūmuose, iš kurių Marcosų šeima prieš 36 metus pabėgo į užsienį.

Per susitikimą su F.Marcosu jaunesniuoju, kurį kartą yra pavadinęs „silpnu“, 77 metų R.Duterte dėvėjo kaukę ir vilkėjo tradicinius oficialius marškinius, kurių viršutinės sagos buvo atsegtos, o rankovės paraitotos.

Ceremonija įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai Aukščiausiasis Teismas atmetė paskutinius bandymus diskvalifikuoti F.Marcosą iš rinkimų ir neleisti jam pradėti eiti prezidento pareigų.

Kylant kainoms, kurios slegia ekonomiką, jau ir taip nualintą koronaviruso pandemijos, F.Markosas savo prioritetais paskelbė infliacijos mažinimą, ekonomikos augimo skatinimą ir maisto gamybos didinimą.

Jis žengė retą žingsnį ir paskyrė save žemės ūkio sekretoriumi, kad vadovautų problemų kamuojamo sektoriaus pertvarkai.

F.Marcosas taip pat pažadėjo uoliai ginti Filipinų teises ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje.

Kinija pretenduoja į kone visą Pietų Kinijos jūrą, per kurią kasmet laivais pergabenama trilijonų JAV dolerių vertės prekių. Pretenzijų į šį vandens kelią, be Filipinų, turi ir Brunėjus, Malaizija, Taivanas bei Vietnamas.

F.Marcosas pateikė mažai informacijos, kaip sieks savo tikslų, ir nedaug užuominų apie savo vadovavimo stilių, nes vengia duoti interviu žiniasklaidai.

R.Duterte palaikantis apžvalgininkas Rigoberto Tiglao neseniai rašė, kad tikisi „ekonominio pakilimo“ valdant F.Marcosui.

R.Tiglao atkreipė dėmesį, kad F.Marcoso jaunesniojo ekonomikos komandoje yra „patyrusių mokslininkų“ ir kad jį remia „galingi magnatai“, kurie galės duoti patarimų ir suteikti finansinę paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas