Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Filipinuose skelbiama Dengės karštligės epidemija

Filipinų sveikatos apsaugos departamentas antradienį paskelbė nacionalinio masto Dengės karštligės epidemiją.
Sergantis vaikas
Sergantis vaikas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarnyba nurodė, kad sveikatos apsaugos sekretorius Francisco Duque III šį įsaką paskelbė, siekdamas pagerinti reagavimą į pavojingos ligos protrūkį ir leisti vietos administracijoms naudoti Greitojo reagavimo fondo lėšas.

Departamentas pridūrė, kad nuo sausio iki liepos 20-osios Filipinuose užregistruoti 146 062 užsikrėtimo Dengės karštlige atvejai ir kad jų buvo 98 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2018 metais. Be to, protrūkis šiemet pareikalavo mažiausiai 622 žmonių gyvybių.

Uodų ir blakių platinama Dengės karštligė yra atogražų regionuose išplitusi virusinė liga. Ji gali sukelti sąnarių skausmus, svaigulį, pykinimą, bėrimą., Kai kuriais atvejais pasireiškia kvėpavimo sutrikimai, kraujavimas ir sutrinka organų veikla.

Nepaisant šio protrūkio, Manila antradienį patvirtino, kad toliau taikys draudimą šalyje naudoti pirmąją pasaulyje vakciną nuo Dengės karštligės.

Filipinai vasarį uždraudė pardavinėti, įvežti ir platinti vakciną „Dengvaxia“, mirus kelioms dešimtims vaikų, dalyvavusių 2016 ir 2017 metais vykdytoje vyriausybės organizuotoje skiepijimo programoje. Per šią programą buvo paskiepyta daugiau kaip 700 tūkst. žmonių.

F.Duque sakė, kad vyriausybė nagrinėja prašymą leisti Prancūzijos farmacijos įmonei „Sanofi“ sugrąžinti vakciną į Filipinų rinką, bet atmetė galimybę naudoti „Dengvaxia“ dabartiniam protrūkiui, smarkiai paveikusiam mažus vaikus, slopinti.

„Ši vakcina nėra visiškai tinkama pažeidžiamiausiai grupei – 5–9 metų“ vaikams, aiškino ministras.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, ši vakcina dabar yra licencijuota 20 šalių. Ja leidžiama skiepyti vyresnius kaip devynerių metų sulaukusius ir vyresnius pacientus.

Pasak F.Duque, Jungtinių Tautų agentūra irgi informavo Manilą, kad „Dengvaxia“ nėra rekomenduotina priemonė dabartinei epidemijai stabdyti, be to, šis priemonė „nėra efektyvi kainos atžvilgiu“, nes viena skiepų dozė kainuoja tūkstantį pesų (apie 17 eurų).

Dengė hemoraginė karštligė yra labiausiai pasaulyje išplitusi uodų pernešama virusinė liga. PSO duomenimis, šia liga per metus suserga 390 mln. žmonių. Daugiau kaip 25 tūkst. jų miršta.

Filipinai 2016 metais tapo pirmąja valstybe, pradėjusia naudoti „Dengvaxia“ masinio skiepijimo kampanijai.

Tačiau kitais metais „Sanofi“ atskleidė, kad šie skiepai gali paaštrinti ligos simptomus žmonėms, kurie anksčiau nebuvo užsikrėtę Dengės virusu.

Ši žinia sukėlė paniką visoje šalyje – kai kurie tėvai kaltino prancūzų įmonę, kad jos skiepai pražudė jų vaikus.

Šis skandalas taip pat paskatino žmones vengti bet kokių skiepų. Vyriausybė nurodė, kad šis veiksnys paaštrino tymų protrūkį, pasak JT Vaikų fondo, šiemet Filipinuose nusinešusį daugiau kaip 200 žmonių gyvybių.

F.Duque antradienį paragino kitas vyriausybės agentūras, mokyklas, įstaigas ir bendruomenes kasdien „ieškoti uodų veisimosi vietų ir jas naikinti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas