Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09:28

„Forbes“: 72-oji brigada dvejus metus gynė Vuhledarą, o dabar – pradeda atsitraukimą

Tikėtina, kad nuo karo pradžios rusams neįveikiama Vuhledaro tvirtovė Donecko srityje netrukus gali būti užimta, nes jį gynusi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 72-oji mechanizuotoji brigada pradėjo trauktis iš miesto, skelbia naujienų svetainės „Forbes“ analitikas Davidas Axe'as.

Pasak eksperto, naujausias trečiadienio rytą surengtas Vuhledaro puolimas, kitaip nei daugelis ankstesnių, atrodo, buvo sėkmingas.

Kaip pažymėjo Ukrainos analitinė grupė „Frontelligence Insight“, padėtis Vuhledare yra kritinė, ir tai greičiausiai yra paskutiniai jo gynybos etapai.

Google Maps/Vuhledaras
Google Maps/Vuhledaras

„Yra požymių, kad taip ir yra. Atrodo, kad, kai praėjusią savaitę Rusijos pajėgos pradėjo kelti grėsmę miesto flangams, 2 tūkst. karių turinti 72-oji mechanizuotoji brigada, ginkluota tankais T-64, šarvuočiais BMP-2 ir haubicomis M-109, pradėjo pamažu trauktis į saugesnes pozicijas“, – rašo D.Axe'as.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Vuhledaro reikšmė kiekvienai pusei yra ginčytina.

Jis įtvirtina kampą, kuriame pietų frontas jungiasi su rytų frontu, bet galbūt tą pačią funkciją galėtų atlikti ir Epifanis, esantis už kelių mylių į šiaurę, teigė D.Axe'as ir pridurė, kad Epifanis greičiausiai yra rezervinė bazė, į kurią 72-oji brigada galėtų atsitraukti iš Vuhledaro.

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

„Forbes“ analitikas pažymėjo, kad priežastis, dėl kurios Vuhledaras pateko į Rusijos spaudimą, yra akivaizdi.

„Nors Rusijos pajėgos yra pertemptos palei visą fronto liniją, Ukrainos pajėgos, kurių skaičius yra mažesnis, yra dar labiau pertemptos. Ukrainos gynyba rytuose jau buvo susilpnėjusi dar prieš Kyjivo generaliniam štabui praėjusį mėnesį įsakant surengti puolimą per sieną į Kursko sritį. Dabar jos silpsta dar greičiau“, – padarė išvadą ekspertas.

Svarbiau – griuvėsiai ar kariuomenė?

Dar viena iš priežasčių, kodėl ukrainiečių gynyba prie Vuhledaro susilpnėjo – atsisakymas rotuoti 72-ąją atskirąją mechanizuotąją brigadą, kuri miestą ir jo apylinkes gina jau maždaug dvejus metus, anksčiau pažymėjo analitikai.

Antradienį apie padėtį mieste antradienį prakalbo ir 72-osios atskirosios mechanizuotosios pėstininkų brigados motorizuotosios pėstininkų Geležinės kuopos vadas, pasivadinęs Oskaro slapyvardžiu.

„Įtempta padėtis tęsiasi. Priešas tęsia nuolatines puolamąsias operacijas, bando veržtis į priekį įvairiose fronto dalyse. Bando įvairiomis kryptimis. Kai tik randa galimybę žengti į priekį, jis pradeda ten traukti savo smogiamuosius dalinius“, – sakė jis ukrainiečių transliuotojui „Suspilne“.

Pasak Oskaro, rusai kasdien vykdo puolimus, naudodami pėstininkus ir karinę techniką.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Vuhledaro
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Vuhledaro

„Taip pat vyksta apšaudymai iš patrankų artilerijos, minosvaidžių ir aviacinių bombų. Priešas taip pat įvaldė FPV ir bando naudoti oro desantą. Dabar naudojamos visos egzistuojančios karinių pajėgų rūšys – jos pasiųstos šia kryptimi“, – pridūrė kovotojas.

Atvirųjų šaltinių stebėsenos projekto „Deep State“ analitikai antradienį taip pat pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti Rusijos karių nuožmiai apšaudomas miestas, iš kurio liko tik griuvėsiai.

„Padėtis aplink miestą yra kritinė ir toliau blogėja. Rusai bando apsupti miestą, o tuo pat metu tiesiog lygina jį su žeme, naudodami artileriją, aviacines bombas ir pan. Laikytis iki paskutiniųjų reiškia iškelti griuvėsius aukščiau už mūsų kariuomenę, o tai nepriimtina“, – rašoma žinutėje socialiniame tinkle „Telegram“.

Ką reikštų jo praradimas?

Naujausioje ataskaitoje Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertai įvertino, kad, nors Rusijos pajėgos ir pasiekė Vuhledaro pakraščius, tačiau, vargu, ar tai suteiks joms ypatingo operatyvinio pranašumo tolesniam puolimui vakarinėje regiono dalyje.

Pažymima, kad rusai bando prasiveržti šiaurės rytiniu Vuhledaro flangu per Vodianę ir pietvakariniu flangu per Prečystivką. Taip, ko gero, tikimasi apsupti Ukrainos karius ir priversti juos palikti miestą.

VIDEO: „DeepState“: rusai bando su žeme sulyginti Vuhledarą

Pasak analitikų, priešas gali užimti visą Vuhledarą, tačiau jo veržimosi greitis ir lengvumas iš dalies priklausys nuo Ukrainos gynybos pajėgų sprendimų. Jei jos nuspręs ginti Vuhledarą, rusams gali būti sunku kovoti dėl gyvenvietės, kurios gynyba buvo stiprinama dvejus metus.

Jei rusų kariuomenė palyginti greitai neužims miesto, jos manevravimui Vuhledaro flanguose gali sutrukdyti prasidėjusios rudens liūtys.

Ekspertų teigimu, net jei rusai užims miestą, vargu ar tai iš esmės pakeis puolamųjų operacijų eigą vakarinėje Donecko srityje, nes Vuhledaras nėra itin svarbus logistikos mazgas. Tuo pat metu užpuolikai jau kontroliuoja daugumą pagrindinių kelių, einančių miesto link.

Jo užėmimas iš karto nesuteiktų rusams galimybės naudotis nauju keliu ir neatkirstų ukrainiečių nuo arterijos, kuri yra svarbi jų logistiniam aprūpinimui. Galimas Vuhledaro užėmimas taip pat nebūtinai suteiktų priešui palankią poziciją pradėti tolesnes puolamąsias operacijas kitose vakarinėse Donecko srities dalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas