Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Fronto linijose Rusija prarado beveik 40 proc. savo tankų

Tarptautinis strateginių tyrimų institutas (TSTI) įvertino, kad per devynis mėnesius trukusias kovas Ukrainoje Rusijos kariuomenė neteko beveik 40 proc. savo iki karo turėto tankų parko.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „AP“/„Scanpix“

Praradusi ir dalį svarbiausių kovose naudotų tankų bei suabejojusi savo pramonės gamybos apsukomis, Rusija buvo priversta peržiūrėti ir imti naudoti nemažas Šaltojo karo laikų atsargas.

Analitinių tyrimų centro duomenimis, Ukrainos tankų arsenalas išaugo dėl perimtų Rusijos ir Vakarų sąjungininkių perduotų tankų.

Instituto pirmininkas Johnas Chipmanas teigė, kad karas buvo „politinė ir karinė Rusijos nesėkmė“, išryškinusi vadovavimo bei amunicijos trūkumus, nepaisant Kremliaus modernizavimo pastangų.

„Rusijos veiksmai per pastaruosius metus sukėlė klausimų ne tik dėl jos kariuomenės ir vyresniosios karinės vadovybės kompetencijos, bet ir dėl pačios vadovybės darnos“, – pridūrė jis, pristatydamas TSTI kasmetinį pasaulio ginkluotųjų pajėgų karinio balanso auditą.

Tyrimų centro duomenys daugiausia pagrįsti atvirų šaltinių vaizdais, užfiksuotais iš dronų, palydovų ir mūšio lauko, apimančiais laikotarpį nuo karo pradžios iki lapkričio pabaigos, nors dėl konflikto skaičiai yra tik apytiksliai.

Pagrindiniai vertinimai rodo, kad Rusijos kariuomenėje esančių tankų skaičius sumažėjo 38 proc. – nuo 2 927 iki 1 800.

Leidinys „The Guardian“ atkreipė dėmesį, kad dėl pernelyg didelio Rusijos optimizmo karo pradžioje ji prarado daug tankų, ypač per nepavykusį Kyjivo puolimą, kai keliuose į šiaurę nuo sostinės buvo sunaikinta daug tankų ir šarvuočių, judėjusių konvojumi. Nesunaikinti tankai buvo perimti ukrainiečių arba nuvilkti vilkikais.

Pasak analitinio tyrimų centro, manoma, kad kelios dešimtys tankų buvo prarasti per kovas nuo sausio pabaigos, kai buvo nesėkmingai bandoma užimti Vuhledaro miestą Donbaso srityje. Naudodama žvalgybinius dronus ir artileriją, Ukraina sugebėjo juos sunaikinti.

Nors mūšio lauke patirti nuostoliai yra juntami, Rusija saugyklose laiko didelį kiekį senų tankų, kurių šiuo metu yra apie 5 tūkst., o tai reiškia, kad Maskva dar kurį laiką gali tęsti puolimo strategiją, pažymėjo Tarptautinio strateginių tyrimų instituto ekspertai.

Tuo tarpu Ukrainos turimų tankų skaičius nuo 858 išaugo iki 953, nes, pasak analitiko Henry Boydo, ji iš dalies kompensavo savo nuostolius, perimdama apie 500 tankų iš Rusijos, kurių „nemažą dalį panaudojo“.

„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Nemažai tankų Ukrainai taip pat padovanojo Lenkija, Čekija ir kitos valstybės, turinčios sovietinių laikų ginkluotės. Tačiau šiuo metu jos tankų pajėgos vis dar yra perpus mažesnės nei Rusijos.

Kyjivas tikisi per ateinančius mėnesius sulaukti vakarietiškų tankų ir kovos mašinų, kurias tikisi panaudoti siekiant proveržio mūšio lauke.

Karo analitikas Benas Barry „The Guardian“ sakė, kad, jo manymu, Ukraina gaus maždaug ketvirtadalį iš 1 000 tankų ir kovos mašinų, kurių ji siekė.

Jo nuomone, tai gali suteikti Ukrainai „taktinį pranašumą“, jei kartu bus pateikta pakankamai šaudmenų ir atsarginių dalių.

Tačiau net ir tokiu atveju, teigė analitikas, „man neaišku, ar Kyjivas turi pakankamai kovinės galios greitai išstumti Rusijos pajėgas“.

Ekspertas priėjo neraminančios išvados, kad dėl to „galime tikėtis dar vienų kruvinų metų“, per kuriuos kovos bus nenuspėjamos – po laikotarpio, per kurį, kaip manoma, abiejose pusėse žuvo ar buvo sužeista mažiausiai 200 000 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas