Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FT: Taivano prezidentė Kalifornijoje susitiks su JAV Atstovų Rūmų pirmininku

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen su JAV Atstovų Rūmų pirmininku Kevinu McCarthy susitiks Kalifornijoje, o ne Taibėjuje, antradienį pranešė laikraštis „Financial Times“ (FT).
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen
Tsai Ing-wen / „Reuters“/„Scanpix“

Pranešimas pasirodė kelios valandos po Taibėjaus perspėjimo, kad svarbaus JAV pareigūno vizitas galėtų išprovokuoti Kinijos karinį atsaką.

Tsai Ing-wen vyriausybė pateikė K.McCarthy darbuotojams žvalgybinės informacijos apie Kinijos grasinimus, remdamasis neįvardijamu taivaniečių aukšto rango pareigūnu rašė FT.

K.McCarthy yra sakęs, kad norėtų apsilankyti Taivane, kaip rugpjūtį padarė jo pirmtakė Nancy Pelosi.

Kinija pasmerkė N.Pelosi vizitą ir reaguodama surengė didžiules karines pratybas aplink savarankišką salą. Taibėjus tai pavadino pasirengimu invazijai.

Taivanas gyvena nuolatinės Pekino invazijos grėsmės sąlygomis. Kinija šią demokratiškai valdomą salą vadina savo teritorijos dalimi ir žada vieną dieną ją susigrąžinti, jei reikės – jėga.

JAV yra tarp artimiausių Taivano sąjungininkių ir didžiausia jo ginklų tiekėja, bet tuo pačiu laikosi „vienos Kinijos“ politikos, diplomatiškai pripažįsta Pekiną ir nepritaria jokiems vienašališkiems status quo pakeitimams.

Kaip pirmadienį pareiškė Taivano gynybos ministras, smarkiai padidėjusios Kinijos karinės išlaidos 2023 metams rodo, jog Pekinas „ruošiasi panaudoti jėgą, jei prireiktų“, kad galbūt susigrąžintų salą.

„Manau, kad jie laukia tinkamos priežasties siųsti karius, pavyzdžiui, aukšto lygio kitų šalių vizitų į Taivaną arba pernelyg dažnos veiklos tarp mūsų kariuomenės ir kitų šalių, – sakė Chiu Kuo-chengas.

Pasak jo, Taivanas iš anksto rengiasi įsibrovimams giliau į vandenis aplink salą, nei tai buvo įprasta pastaraisiais metais.

K.McCarthy biuras nekomentavo galimo vizito, įvyksiančio, FT teigimu, balandžio mėnesį. Tsai Ing-wen biuras taip pat jo nepatvirtino, kai antradienį su juo susisiekė naujienų agentūra AFP.

Taivano užsienio reikalų ministerija nei patvirtino, nei paneigė vizitą.

„Ministerija paskelbs visuomenei, jei bus kokių nors patvirtintų susitarimų dėl prezidentės vizito, bet šiuo metu neturime jokios svarbios informacijos“, – antradienį sakė atstovas Jeffas Liu.

Tsai Ing-wen praėjusį kartą JAV lankėsi 2019 metais, vykdama oficialių vizitų į Taivano diplomatines sąjungininkes Karibuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas