Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 19 /21:41

G-7 gynybos ministrai susirūpinę dėl išpuolių prieš taikdarius, žada paramą Kyjivui

Neapolyje šeštadienį susitikę Didžiojo septyneto (G-7) šalių gynybos ministrai išreiškė susirūpinimą dėl eskalacijos Libane bei pažadėjo tvirtą paramą Ukrainai.
Ciro Fusco / ZUMAPRESS.com
Ciro Fusco / ZUMAPRESS.com

Italija, šiuo metu pirmininkaujanti G-7, pirmąjį gynybai skirtą ministrų susitikimą organizavo šiame pietiniame mieste, kuriame yra įsikūrusi NATO bazė.

Svarbiausias darbotvarkės klausimas buvo jau trečius metus besitęsiantis Rusijos karas prieš Ukrainą.

„Pabrėžiame savo ketinimą toliau teikti pagalbą Ukrainai, įskaitant karinę pagalbą trumpuoju ir ilguoju laikotarpiu“, – sakoma grupės baigiamajame pareiškime, kuriame žadama „tvirta parama“.

Tačiau G-7 – Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Japonijos, Kanados ir Jungtinių Valstijų – gynybos ministrai taip pat įspėjo apie tolesnio konfliktų Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Libaną, kur Jungtinės Tautos apkaltino Izraelį dėl smūgių JT taikdariams, suintensyvėjimo pavojų.

„Esame susirūpinę dėl naujausių įvykių Libane ir tolesnės eskalacijos pavojaus. Reiškiame susirūpinimą dėl visų grėsmių UNIFIL (Jungtinių Tautų (JT) taikos palaikymo pajėgų Libane) saugumui“, – sakoma ministrų baigiamajame pareiškime, kuriame Iranas raginamas nutraukti paramą „Hamas“ ir „Hezbollah“.

Irano užsienio reikalų ministras Abbasas Araghchi (Abasas Aragčis) šeštadienį Stambule susitiko su "Hamas" atstovu, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Daugybė vienu metu vykstančių konfliktų, įskaitant nestabilumą Afrikoje į pietus nuo Sacharos ir didėjančią įtampą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, „išryškina blogėjančią saugumo sistemą, o artimiausios ateities prognozės negali būti teigiamos“, sakė Italijos gynybos ministras Guido Crosetto (Gvidas Krosetas) susitikimo pradžioje.

Aukščiausiojo lygio susitikimas įvyko praėjus dviem dienoms po to, kai Izraelis paskelbė nukovęs „Hamas“ lyderį Yahyą Sinwarą (Jahją Sinvarą), 2023 metų spalio 7-osios išpuolių prieš Izraelį, kurie išprovokavo niokojantį atsakomąjį karą Gazos Ruože, sumanytoją.

Susitikime taip pat dalyvavo NATO vadovas Markas Rutte (Markas Riutė) ir Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), kuris pakartojo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) žodžius, kad Y. Sinwaro mirtis gali tapti galimybe užbaigti karo veiksmus.

„Po Yahya Sinwaro nužudymo tikrai atsivėrė nauja perspektyva ir mes turime ja pasinaudoti, kad pasiektume paliaubas, išlaisvintume likusius įkaitus ir ieškotume politinės perspektyvos“, – pareiškė J. Borrellis.

Rytiniame posėdyje, be kita ko, buvo diskutuojama apie neseniai suduotus smūgius JT taikdarių UNIFIL pajėgoms Libane, kur Izraelis taip pat kariauja su „Hamas“ sąjungininke „Hezbollah“.

J. Borrellis pasiūlė, kad JT Saugumo Taryba turėtų sustiprinti taikdarių įgaliojimus ir suteikti jiems daugiau galimybių veikti po pasikartojančių išpuolių prieš jų pozicijas, dėl kurių jie kaltina Izraelio pajėgas.

„Jie negali veikti vieni, jų vaidmuo tikrai yra ribotas“, – sakė jis.

Anksčiau šeštadienį J. Borrellis socialiniuose tinkluose rašė, kad „UNIFIL reikalingi tvirtesni įgaliojimai“.

Penktadienį lankydamasi Libane, Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) pasmerkė pastarojo meto smūgius UNIFIL, kuriuos pavadino nepriimtinais.

JT taikos palaikymo pajėgose Libane, kuriose tarnauja kariai iš daugiau kaip 50 šalių, Italija turi apie 1 tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito