Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10:44 /11:24

G-7 gynybos ministrai susitinka derybų „istoriniu momentu“

Didžiojo septyneto (G-7) šalių gynybos ministrai šeštadienį susitiko Neapolyje derybų, vykstat pavojingai eskalacijai Artimuosiuose Rytuose ir didėjant Ukrainos patiriamam spaudimui.
Guido Crosetto / TIZIANA FABI / AFP
Guido Crosetto / TIZIANA FABI / AFP

Italija, šiuo metu pirmininkaujanti G-7, pirmąjį gynybai skirtą ministrų susitikimą organizavo šiame pietiniame mieste, kur įsikūrusi  NATO bazė.

Italų gynybos ministras Guido Crosetto (Gvidas Krosetas) Briuselyje žurnalistams sakė, kad pats asmeniškai paprašė tokio susitikimo tarptautinei bendrijai susiduriant su įvairiais konfliktais.

„Man pasirodė siurrealu, kad septynios didžiausios pasaulio ekonomikos yra susitikusios pasikalbėti apie visokiausius klausimus, nuo turizmo iki kultūros, iki energijos (...), bet drauge nesikalbėjo apie gynybą tokiu istoriniu momentu, kokį dabar išgyvename“, – sakė G. Crosetto.

Be intensyvėjančio konflikto Artimuosiuose Rytuose, kuriam, pasak G. Crosetto, vienos dienos susitikime bus skirta daug dėmesio, į darbotvarkę įtraukti karo Ukrainoje, įvykių Afrikoje ir saugumo Azijos ir Ramiojo vandenyno regione klausimai.

Visus dalyvius, įskaitant NATO vadovą Marką Rutte (Marką Riutę), pasitikęs G. Crosetto pradėdamas susitikimą sakė: „Tikiu, kad mūsų dalyvavimu šiandien (...) pasiunčiama įtaigi žinia tiems, kas bando trukdyti mūsų demokratinėms sistemoms.“

Susitikimas surengtas dvi dienos po Izraelio pranešimo, kad jis nukovė „Hamas“ vadovą Yahyą Sinwarą (Jahją Sinvarą), sumaniusį 2023 metų spalio 7-osios ataką Izraelyje. Ši beprecedentė ataka išprovokavo karą Gazos Ruože.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, kad Y. Sinwaro nužudymas Gazos Ruože yra daugiau nei metus trunkančio karo šioje palestiniečių teritorijoje pabaigos pradžia.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė, kad Y. Sinwaro likvidavimas atveria „kelią į taiką“.

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) penktadienį lankosi Libane, kur Izraelis taip pat kariauja – su „Hamas“ sąjungininke „Hezbollah“.

Beirute G. Meloni pasmerkė atakas prieš Jungtinių Tautų taikdarius Libane, kaltinusius Izraelį taikymusi į jų pozicijas.

JT taikos palaikymo pajėgose Libane drauge su kariais iš daugiau kaip 50 valstybių tarnauja maždaug tūkstantis italų.

Ukrainos perspektyvos

Ukrainos klausimu G-7 ministrai aptars trečią ukrainiečių laukiančią karo žiemą, nuostolius mūšio lauke Rytų Ukrainoje ir galimybę, kad JAV karinė parama sumažės, jei po lapkričio rinkimų į Baltuosius rūmus sugrįš Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, sąjungininkų Vakaruose vis labiau spaudžiamas parengti laimėjimo prieš Rusiją strategiją, ketvirtadienį Europos Sąjungai ir NATO pristatė savo pergalės planą.

Pagrindinis jo elementas yra raginimas nedelsiant priimti Ukrainą į NATO, bet Aljanso narės tai laiko kol kas neįgyvendinamu dalyku.

Plane taip pat prašoma pajėgumų smogti kariniams taikiniams toli Rusijos teritorijoje ir „nebranduolinio strateginio atgrasymo paketo“ dislokavimo Ukrainos teritorijoje.

Ministrai tikriausiai taip pat aptars Pietų Korėjos žvalgybine informacija grindžiamus pranešimus, kad Šiaurės Korėja siunčia daug savo karių padėti Rusijai kare Ukrainoje.

NATO kol kas negalėjo patvirtinti šios žvalgybinės informacijos, penktadienį sakė M. Rutte.

Šeštadienio susitikimas baigsis spaudos konferencija, numatoma 16 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito