Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Kasparovas įvertino tyrimą dėl L.Volkovo užpuolimo: yra tik du variantai

Kilus skandalui, kuomet „Kovos su korupcija fondas“ (FBK) paskelbtame tyrime įvardijo, kad už Leonido Volkovo užpuolimą atsakingas kitas opozicijos veikėjas, verslininkas Leonidas Nevzlinas, ne visi linkę besąlygiškai pasitikėti tyrime pateikta medžiaga. Bedama pirštu į akivaizdų faktą – pagrindiniu tyrėjų šaltiniu buvo Rusijos FSB pareigūnas, o visa medžiaga pirmiausia pasirodė Kremliaus kontroliuojamame „Russia today“ (RT) portale.
Garry Kasparovas
Garis Kasparovas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Politikas, Kremliaus režimo opozicionierius ir šachmatininkas Garis Kasparovas, komentuodamas tyrimą televizijos kanalui „Dožd“, situaciją vertino kategoriškai.

„Tie žmonės, kurie dabar vertina tyrimą ir kalba apie visa tai, jie neįvertina fakto, kad mes mes dabar nesame Putino Rusijoje. Tai ne kišeninis teisingumas ir ne nupirkta prokuratūra, pavaldi Kremliui.

Viskas vyksta civilizuotame pasaulyje – Lietuva, Izraelis, Europos Sąjunga, ten, kur yra nepriklausomi teisėsaugos organai ir teisėti nusikaltimų tyrimo būdai. Todėl reikėtų laukti, kol atitinkamos institucijos išsiaiškins situaciją. (... )

Dabar gi mes turime atvejį, kai susiduriame, su namudiniais „šerlokais“, kurie bando prisiimti policininkų vaidmenį.

Būnant Vilniuje visiškai nebūtina savarankiškai vykdyti kažkokių tyrimų – tam yra prokuratūra, policija. Ir FBK padarytų daug geresnį darbą, jei vietoj tų dviejų mėnesių trukmės tyrimo būtų tiesiog perdavę medžiagą teisėsaugai“, – įsitikinęs G.Kasparovas.

Facebook nuotr./Leonidas Nevzlinas
Facebook nuotr./Leonidas Nevzlinas

Siūlė atidžiau vertinti informaciją

Pasak opozicijos veikėjo, iš to, kas buvo parodyta tyrime, labai anksti daryti kažkokias išvadas.

„Man susidarė įspūdis, kad visas tyrimas sudarytas iš dviejų, visiškai tarpusavyje nederančių dalių. Vienoje pasakojama, kaip ką pasakė L.Nevzlinas, kokios tarpusavio trintys egzistuoja, konfliktai. Aš su tuo neturiu nieko bendro ir negaliu to komentuoti, tačiau tai nėra nusikaltimas.

Ir maždaug 10 proc. tyrimo pateikiami konkretūs kaltinimai, tačiau čia mes ir priartėjame prie svarbiausio klausimo – šaltinio. O jis – kažkoks žmogus iš FSB, kuris, kaip tyrimo autoriai patys pripažįsta, perdavė informaciją nemokamai.

Čia, man atrodo, turėtume stabtelėti. FSB tarnautojas, perduodantis nemokamai itin svarbią informaciją, reiškia tik viena – jis vykdė tarnybinę užduotį. Tada kyla klausimai, kam išvis ta informacija buvo perduota ir kiek ja galima pasitikėti? Nes realiai yra tik vienas tas šaltinis“, – kėlė klausimus G.Kasparovas.

Jo įsitikinimu, negalima pasitikėti FSB tarnautojo žodžiais, kuomet jis teigė, kad tokiu būdu siekė apsaugoti save.

„Faktas lieka faktu. FSB tarnautojas neatlygintinai perduoda informaciją. Kodėl? Nes ieško prieglobsčio, nes bijo, kad L.Nevzlinas jį pasieks Maskvoje? Kol kas man visa tai sunkiai įsivaizduojama. Arba, kitas variantas, jis vykdė Kremliaus užsakymą diskredituoti L.Nevzliną ir M.Chodorkovskį.

Kremliaus motyvas – dideli pinigai

Interviu metu G.Kasparovas pasiūlė žvelgti giliau ir paieškoti motyvų. Anot jo, Kremlius turi daugiau nei pakankamai priežasčių norėti pakenkti tiek L.Nevzlinui, tiek M.Chodorkovskiui.

„Yra labai svarbus momentas, apie kurį norėčiau priminti – „Jukos“ po daugelio metų teismų pagaliau pasiekė teisminę pergalę. Ir šiai dienai grupė, kuriai atstovauja L.Nevzlinas, įgaliota konfiskuoti Rusijos valdomo turto už 60 mlrd. JAV dolerių.

Tai ne viena priežastis, o visos 60 mlrd. priežasčių Kremliui pradėti medžioklę prieš L.Nevzliną ir bandyti sugriauti jo reputaciją civilizuotame pasaulyje“, – įsitikinęs G.Kasparovas.

Jis pasiūlė palaukti, kol FBK pateiktus faktus išsiaiškins teisėsauga, ir teigė nežinantis, ar žurnalistinį tyrimą atlikusi komanda jau perdavė kurios nors šalies pareigūnams turimą informaciją.

„Šioje situacijoje galimi du variantai – arba L.Nevzlinas tikrai įsivėlęs į pakankamai šlykščius nusikaltimus, arba FBK, savo ar ne savo noru, vykdo Kremliaus užsakymą“, – sakė G.Kasparovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas