Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Medalio vertas pasiūlymas!
Išbandyti
2018 03 27 /15:46

Gaisras Kemerove: liudininkai matė „kalnus apdegusių kūnų“, pranešama apie 85 dingusius be žinios

Sekmadienį Vakarų Sibiro Kemerovo mieste įsikūrusį prekybos centrą „Žiemos vyšnia“ nusiaubus gaisrui, nusinešusiam 64 gyvybes, vietos gyventojai prie miesto administracijos pastato surengė protestą. Įsitikinę, kad pareigūnai slepia tikrąjį aukų skaičių, protestuotojai įsiveržė į lavoninę ir suskaičiavo 41 vaiko kūną. Kemerovo gyventojai žiniasklaidai teigė, kad miesto pakraščiuose išrikiuota karinė technika.
Protestas Kemerove
Protestas Kemerove / „Scanpix“/AP nuotr.

Antradienį ryte prie Kemerovo apskrities administracijos pastato prasidėjo protestas dėl gaisro prekybos centre „Žiemos vyšnia“.

Naujienų agentūra „Interfaks“ praneša, kad susirinko apie 300 žmonių, tačiau iš vaizdo įrašų matyti, kad protestuotojų – gerokai daugiau, galbūt net keli tūkstančiai.

VIDEO: Kemerove įvyko tylus protestas dėl gaisro prekybos centre

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ žurnalistas, prie aikštės privažiavo šeši autobusai su Ypatingosios paskirties mobiliojo būrio (OMON), taip pat penki greitosios medicinos pagalbos automobiliai.

Kemerovo gyventojai toliau neša gėles ir žaislus prie sekmadienį gaisro nusiaubto prekybos centro. Virtinė keleivių pervežimo įmonių nemokamai veža žmones prie tragedijos vietos.

Kemerovo gyventoja Irina Zaburina televizijai patvirtino, kad netoli aikštės, kurioje vyksta protestas, rikiuojasi OMON autobusai, Kemerovo prieigose – daug karinės technikos.

Soc. tinklų nuotr./Karinė technika Kemerove
Soc. tinklų nuotr./Karinė technika Kemerove

Vietos gyventojai portalui VSE42.Ru pranešė, kad Kemerovo miesto Pritomsko prospekte stovintys patruliai stabdo automobilių eismą, vaiko viešojo transporto stotelėse stovinčius žmones.

Reikalauja tiesos

Gyventojai piktinasi, esą nelaimės metu dirbo per mažai gaisrininkų. Jie taip pat reikalauja, kad valdžia atskleistų tikrąjį žuvusiųjų skaičių – daugelis mano, jog gaisre žuvo daugiau nei 64 asmenys.

VIDEO: Kemerovo prekybos centre kilęs gaisras nusinešė mažiausiai 55 gyvybes

Netikintys oficialiais duomenis, protestuotojai pateko į lavoninę. Jie teigia suskaičiavę 41 vaiko kūną.

„Apžiūrėjome kūnus, sprendžiant pagal dydį, ten – beveik 20 suaugusiųjų, likę – vaikai. Kūnai nėra paslėpti – apžiūrėjome kiekvieną kabinetą, rūsį, palėpę, garažą. Kai kurie kūnai paprasčiausiai (guli) dėžėse“, – sakė vienas iniciatyvinės grupės narių.

Anot „Dožd“ kalbintos I.Zaburinos, vietiniai skaičiuoja, kad gaisro metu galėjo žūti apie 350 žmonių. Jos duomenimis, tądien į prekybos centrą „Žiemos vyšnia“ atvyko daug autobusų su vaikais.

VIDEO: Sudegęs Kemerovo prekybos centras iš vidaus: tyrėjai renka gaisro įkalčius

Tuo tarpu „Interfaks“ rašo, kad Kemerovo gyventojai pranešė apie 85 po gaisro be žinios dingusius asmenis. 70 proc. dingusiųjų – vaikai, vidutinis jų amžius siekia 10–13 metų.

Kemerovo administracijos internetinėje svetainėje pranešama apie 38 be žinios dingusius žmones. Kol kas nustatytos 25 žuvusiųjų tapatybės. 69 žmonės šiuo metu yra gydomi ligoninėje.

Susirinkę protestuotojai pareigūnų taip pat klausė, kodėl žuvusiųjų artimiesiems liepta pasirašyti pasižadėjimą, kad neatskleis informacijos.

Pareigūnai į šį klausimą neatsakė.

„Reikalaujame gubernatoriaus, reikalaujame Putino. Kodėl mums meluojama?“, – klausė proteste dalyvaujanti moteris.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas apsilankė Kemerovo prekybos centre
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas apsilankė Kemerovo prekybos centre

Nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tą dieną lankėsi Kemerove, susitikti su protestuotojais jis neatvyko. Nepasirodė ir apskrities gubernatorius Amanas Tulejevas, kurio atsistatydinimo reikalauja susirinkusieji.

Proteste pasirodžiusį Kuzbaso apskrities vicegubernatorių Sergejų Civiliovą žmonės pasitiko šūkiais „Tiesos!“, „Atsistatydinti!“, „Žudikai!“. Tiesa, jis įpykusių gyventojų atsiprašė atsiklaupęs ant kelių.

Tokiais pat žodžiais buvo pasitiktas ir Kemerovo meras Ilja Serdiukas.

„Kodėl mums atsakinėja valdininkų marionetės? Kodėl karalienė ir karalius yra ramūs ir saugūs? Leiskite jiems čia ateiti, atsistoti ir mums atsakyti“, – reikalavo protestuotojas Kemerove.

Žūtys dėl baudų baimės?

Iškart po nelaimės pasigirdo pranešimai, kad prieš žūtį buvusieji vienoje iš trijų kino salių skambino artimiesiems ir sakė esą uždaryti. Apie tai portalui lenta.ru papasakojo ir vienas iš prekybos centro „Žiemos vyšnia“ darbuotojų.

Kai kurių kino teatrų darbuotojai uždaro kino salių duris bijodami baudų. Jas Kultūros ministerija skiria paaiškėjus, kad salėje žiūrovų daugiau nei parduota bilietų, portalui RBK teigė Kino teatrų valdytojų asociacijos pirmininkas Olegas Berezinas.

„Kino teatrai dabar yra po labai dideliu Kultūros ministerijos ir (filmų) platintojų Damoklo kardu. Jie (kino teatrus) labai stipriai tikrina. Todėl manau, kad patirdami tokį spaudimą dėl baudų, nusprendė, jog geriau kino salės duris uždaryti“, – sakė O.Berezinas.

Neveikė priešgaisrinė signalizacija

Rusijos tyrimų komiteto pirmininkas Aleksandras Bastrykinas antradienį pranešė, kad prekybos centre „Žiemos vyšnia“ priešgaisrinė signalizacija neveikė nuo kovo 19 dienos.

Tai jis pranešė Rusijos prezidento Vladimiro Putino Kemerove surengtame pasitarime dėl gaisro padarinių likvidavimo.

„Nuo (kovo) 19 dienos jų signalizacija neveikė, bet niekas tuo neužsiėmė“, – sakė A.Bastrykinas.

Pareigūnas taip pat nurodė, kad prekybos centro apsaugininkas kilus gaisrui neįjungė įspėjimo sistemos, kuri, kitaip nei priešgaisrinė signalizacija, veikė.

„Negalime pateikti protingo paaiškinimo, kažkoks neparengtas žmogus“, – pridūrė A.Bastrykinas.

„Sputnik“ nuotr./Aleksandras Bastrykinas
„Sputnik“ nuotr./Aleksandras Bastrykinas

Jis pridūrė, kad Kemerovo prekybos centro administracijos atstovai įsiplieskus gaisrui pabėgo palikę vaikus, dalis kurių liko užrakinti kino salėse.

„Didžioji dalis personalo pabėgo palikę likimo valiai vaikus ir jų tėvus. Darbuotojai, kurie turėjo būti atsakingi už saugumą, evakuacijos organizavimą, išsilakstė patys pirmi“, – sakė A.Bastrykinas.

„Tarp aukų praktiškai nėra prekybos centro darbuotojų“, – pridūrė Tyrimų komiteto vadovas.

Pasak jo, tyrėjai kol kas nenustatė, kas iš administracijos buvo atsakingas už tvarkos tame kambaryje, kur įsiplieskė gaisras, užtikrinimą, „kas uždarė, kodėl bilietų kontrolieriai uždarė duris“.

Atsisveikinimai skambėjo telefonu

Žuvusių vaikų artimieji žurnalistams pasakojo su atžalomis spėję atsisveikinti tik telefonu. Tarp sekmadienį žuvusiųjų – ir 11 metų amžiaus Viktorija Počankina. Ji į „Žiemos vyšnią“ atvyko su bendraklasiais.

J.Oganesijan: „Pasakiau jai, kad nusirengtų rūbus ir pridėtų juos prie nosies, per juos kvėpuotų. Ji manęs paprašė, kad pasakyčiau jos mamai, jog ją myli.“

„Ji paskutinį kartą man paskambino 16 val. 11 min. ir pasakė, kad aplinkui viskas dega, o kino teatro durys – užblokuotos, ji negali išeiti“, – laikraščiui „Komsomolskaja pravda“ sakė Viktorijos teta Jevgenija Oganesijan.

„Pasakiau jai, kad nusirengtų rūbus ir pridėtų juos prie nosies, per juos kvėpuotų, – pasakojo J.Oganesijan. – Ji manęs paprašė, kad pasakyčiau jos mamai, jog ją myli.“

Tuo tarpu Aleksandras ir Olga Lilevijaliai portalui meduza.oi sakė, kad trys jų dukros „Žiemos vyšnios“ kino teatre žiūrėjo filmą „Sherlock Gnomes“. Tuomet salė prisipildė dūmų.

„Mano dukra man vis skambino, – ašarodama pasakojo O.Lilevijali. – Aš jai tik šaukiau, kad bandytų išeiti iš salės, tačiau nieko negalėjau padaryti. Priešais mane buvo tik ugnis.“

Vietos verslininkas Igoris Vostrikovas laikraščiui „Komsomolskaja pravda“ teigė gaisro metu praradęs tris vaikus, žmoną Jeleną ir seserį. Visi jie buvo kino teatre.

„Lena man iš ten skambino, – sakė I.Vostrikovas. – Ji šaukė „Padėk mums, išgelbėk mus, mes esame užrakinti.“

Antradienį mitinge dalyvaujantis vyras kvietė žmones protesto akciją pratęsti kovo 31 dieną.

Galvojo, kad vyksta teroro aktas

I.Vostrikovas teigė iki paskutinės akimirkos galvojęs, kad vyksta teroristinis išpuolis, o kino salėje esantys žmonės – paimti įkaitais. Kitame mieste tuo metu buvęs vyras prisimena žmonos skambutį.

I.Vostrikovas: „Iki paskutinės minutės maniau, kad tai – teroristinis išpuolis. Žmona man paskambino ir pasakė, kad jie buvo užrakinti kino teatre, prašė pagalbos... Mano mama greitai atvyko, mama prašė, ant kelių (atsiklaupusi) maldavo, tačiau ugniagesiai pareiškė, kad ten nieko nėra.“

„Iki paskutinės minutės maniau, kad tai – teroristinis išpuolis. Žmona man paskambino ir pasakė, kad jie buvo užrakinti kino teatre, prašė pagalbos... Mano mama greitai atvyko, mama prašė, ant kelių (atsiklaupusi) maldavo, tačiau ugniagesiai pareiškė, kad ten nieko nėra.

Paskutiniai žmonos žodžiai buvo tokie: „Igoriuška, mus užrakino kino teatre, mes dūstame, myliu tave.“ Aš su ja dar porą minučių kalbėjau, tačiau ji neatsakė“, – pasakojo I.Vostrikovas.

Tokius I.Vostrikovo žodžius patvirtino ir jo mama.

„Mums paskambino anūkė, ji buvo uždaryta kino teatre, – pasakojo vienos iš žuvusių mergaičių močiutė. – Pasirodė dūmai, ji šaukė: visur dūmai, mes dūstame!“

Anot I.Vostrikovo, žuvusiųjų gerokai daugiau nei skelbia oficiali statistika – jis savo akimis matė „kalnus apdegusių kūnų.“

„Visi nutildyti, nieko nekalba... Čia žmones visą naktį nešiojo. Iš tikrųjų čia ir sužinojome, kad žmones vežė ištisomis mašinomis. Todėl mums paprasčiausiai taip sako, kad žuvusiųjų 64, o iš jų vaikų – tik truputis. Ten rodė animacinį filmą vaikams, skirtingais šaltiniais, buvo 200–350 žmonių“, – pasakojo šeimą praradęs vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus