Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gamta Lenkijos negaili: vienur potvyniai, kitur – stichinė sausra ir 8 viesulai per dvi dienas

Lenkijos pietinėje ir pietvakarinėje dalyje vis dar yra apsemtų vietovių. Kitur, kur vanduo nuslūgo, nuostoliai skaičiuojami milijonais eurų. Tačiau tai ne vienintelė gamtos anomalija šalyje, kadangi kitoje jos pusėje, arčiau Lietuvos, fiksuojama stichinė sausra. O dienomis, kai potvyniai skandino didžiausias teritorijas, kitur viską niokojo viesulai. Jų fiksuota netikėtai daug vos per dvi dienas.
Viesulo padariniai Lenkijoje, Lodzės vaivadijoje
Viesulo padariniai Lenkijoje, Lodzės vaivadijoje / OSP KSRG Poświętne nuotr.

Rugsėjis šiltas, tačiau toks audringas, kad dalis Lenkijos vietovių net neturi su kuo šių orų anomalijų palyginti. Vien rugsėjo 14-15 dienomis per šalį praslinko net keletas viską savo kelyje šluojančių gamtos stichijų, rašo Lenkijos naujienų portalas gazeta.pl.

Pagrindinė – itin gausios liūtys Sudetuose ir vakarinėje Karpatų dalyje, kurios sukėlė didžiulius potvynius.

Apie tai, su kuo teko susidurti Lenkijai šių potvynių metu, daugiau informacijos rasite čia.

Tačiau ne vien potvyniai šiuo metu tapo lenkų galvos skausmu. „Paradoksas, bet tuo pačiu metu fiksuota ir toliau tebefiksuojama ir hidrologinė sausra, daugiausia Lenkijos rytuose ir šiaurės rytuose“, – rašo portalas.

Šalia viso to rugsėjo 14-15 dienomis per Lenkiją praėjo visa serija viesulų – jų priskaičiuota net aštuoni. Ir jie taip pat pridarė žmonėms ir gamtai nemažai žalos.

Rugsėjo 14-ąją viesulai daugiausia fiksuoti Mazovijos vaivadijoje. Štai Chrosno vietovėje viesulas nuplėšė net kelių gyvenamųjų ir ūkinių pastatų stogus, prilaužė medžių. Nova Vies gyvenvietėje oro sūkurys praskrido apie 10 kilometrų, paskui save palikdamas išguldytą mišką – dešimtis tūkstančių medžių. Miškininkai prognozuoja, kad tvarkymo darbai truks iki Naujųjų metų ir greičiausiai tęsiami bus kitąmet pavasarį.

OSP KSRG Poświętne nuotr./Viesulo padariniai Lenkijoje, Lodzės vaivadijoje
OSP KSRG Poświętne nuotr./Viesulo padariniai Lenkijoje, Lodzės vaivadijoje

Pietinėje Mazovijos vaivadijos dalyje esančiose Viežchovinose suniokoti buvo mažiausia 25 pastatai, nukentėjo ir kiti aplinkiniai kaimai.

Tą pačią dieną viesulai fiksuoti ir Lodzės vaivadijos gyvenvietėse, čia irgi kentėjo pastatų stogai, miškai.

Iš Lodzės vaivadijoje esančios Posvientne gyvenvietės vaizdais po viesulo dalijosi ir vietos ugniagesiai. Čia prigadinta stogų ir prilaužyta medžių.

Viesulai fiksuoti ir rugsėjo 15 dieną, tąkart jau Didžiosios Lenkijos vaivadijoje, kur nuostolių patyrė ir gyvenamieji pastatai, ir kapinės.

Kaip aiškina portalas, tą savaitgalį orai buvo palankūs formuotis audroms ir viesulams, kurie slinko nuo Lenkijos pietų per centrinę dalį rytų link.

Kadangi nuo Juodosios jūros slenkančios oro masės buvo šiltos, virš Lenkijos jos maišėsi su šaltesnėmis, tad orai buvo nestabilūs, debesys buvo įkrauti energijos, rašo gazeta.pl. Tad esant dideliems temperatūrų skirtumams ir kyla stiprios audros bei formuojasi viesulai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas