Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gazos Ruože tęsiantis smūgiams, A. Blinkenas regione sieks susitarimo dėl paliaubų

Per Izraelio smūgius Gazos Ruože naktį žuvo 19 žmonių, įskaitant moterį ir šešis jos vaikus. Tuo tarpu į regioną sekmadienį išvyko Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), kad pabandytų užtikrinti paliaubų susitarimą.
Gazos Ruože tęsiantis smūgiams / Reuters TV / REUTERS
Gazos Ruože tęsiantis smūgiams / Reuters TV / REUTERS

Po dviejų derybų dienų Dohoje atrodė, kad JAV ir kiti tarpininkai Egiptas ir Kataras artėja prie susitarimo, o amerikiečių ir Izraelio pareigūnai išreiškė atsargų optimizmą. Tačiau islamistų grupuotė „Hamas“ duoda suprasti, kad priešinasi naujiems, jos teigimu, Izraelio reikalavimams. Dėl to ilgai trunkančios derybos vis strigo.

Be to, vienas aukšto rango „Hamas“ pareigūnas išreiškė pasipiktinimą „Amerikos diktatu“ derybose.

Laukiant žinių dėl susitarimo, per naujausią Izraelio bombardavimą anksti sekmadienį buvo smogta namui centriniame Deir al Balos mieste, kur, anot al Aksos ligoninės, žuvo moteris ir šeši jos vaikai.

Per smūgį šiauriniame Džabalijos mieste buvo smogta dviem gyvenamojo namo butams, žuvo du vyrai, moteris ir jos dukra, pranešė Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija. Per kitą smūgį centrinėje Gazos Ruožo dalyje, ligoninės „al Awda“ duomenimis, žuvo keturi žmonės.

Vėlyvą šeštadienį netoli pietuose esančio Kan Juniso per smūgį žuvo keturi žmonės iš tos pačios šeimos, įskaitant dvi moteris, pranešė Nassero (Nasero) ligoninė.

Izraelis teigia, kad taikosi tik į kovotojus, o dėl civilių žūčių kaltina „Hamas“, nes ši grupuotė gyvenamuosiuose rajonuose slepia kovotojus, ginklus, tunelius ir raketas.

A. Blinkenas sieks padėti tašką

Tarpininkai ištisus mėnesius stengėsi sustabdyti kovas, ypač dabar, kai Iranas ir Libano grupuotė „Hezbollah“ pažadėjo atkeršyti už, anot jų, praėjusį mėnesį Izraelio įvykdytus dviejų kovotojų grupuočių lyderių nužudymus. Tai sukėlė nuogąstavimų dėl visuotinio karo Viduriniuose Rytuose.

Plane dėl paliaubų numatomas JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) siūlytas trijų etapų procesas, kurio metu „Hamas“ paleistų visus įkaitus, pagrobtus per spalio 7 dienos išpuolį, dėl kurio kilo karas tarp izraeliečių ir palestiniečių grupuotės. Mainais Izraelis išvestų savo pajėgas iš Gazos Ruožo ir paleistų palestiniečių kalinius.

Prieš artimiausiomis dienomis Kaire atnaujinant derybas dėl paliaubų A. Blinkenas susitiks su Izraelio lyderiais. Tai devintoji jo kelionė į Vidurinius Rytus nuo spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio Pietų Izraelyje.

Izraelyje A. Blinkenas sieks „užbaigti susitarimą dėl paliaubų ir įkaitų bei sulaikytųjų paleidimo“, pranešė JAV Valstybės departamentas.

Vienas amerikiečių pareigūnas penktadienį teigė, kad tarpininkai pradėjo rengtis įgyvendinti naujausią pasiūlymą dėl paliaubų, o Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biuras išreiškė „atsargų optimizmą“, kad susitarimas gali būti pasiektas.

J. Bidenas penktadienį sakė, kad susitarimas dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože yra „arčiau nei bet kada anksčiau“.

Tačiau „Hamas“ politinio biuro narys Sami Abu Zuhri (Samis Abu Zuhris) išsklaidė šį optimizmą, naujienų agentūrai AFP teigdamas, kad pažangos ženklai po dviejų Dohoje vykusių derybų dienų yra iliuzija.

„Susiduriame ne su susitarimu ar realiomis derybomis, o veikiau su amerikiečių diktato primetimu“, – sakė jis.

Katare šią savaitę buvo surengtos derybos dėl paliaubų Gazos Ruože, kurios, anot JAV, buvo „rimtos ir konstruktyvios“ ir kuriose Vašingtonas pasiūlė idėjų, kaip pasiekti susitarimą siekiant užbaigti jau 10 mėnesių besitęsiantį konfliktą.

Tarpininkams paskelbus, kad jie pateikė pasiūlymą, kuriuo siekiama panaikinti likusius nesutarimus tarp kariaujančių pusių, „Hamas“ pareiškė, kad atmeta naujas Izraelio iškeltas sąlygas, ir paragino įgyvendinti gegužės pabaigoje J. Bideno išdėstytą planą.

„Hamas“ atmeta Izraelio reikalavimus dėl ilgalaikio karinio buvimo palei Gazos Ruožo ir Egipto sieną ir Gazos Ruožą kertančios linijos, kurioje Izraelio pajėgos apieškotų į savo namus grįžtančius palestiniečius. Izraelis teigia, kad visa tai reikalinga, kad kovotojai negalėtų apsiginkluoti ir grįžti į šiaurę.

Izraelis visgi parodė lankstumą dėl atsitraukimo iš pasienio koridoriaus, o kitą savaitę numatytas Egipto ir Izraelio karinių pareigūnų susitikimas, kuriame bus susitarta dėl pasitraukimo įgyvendinimo, pranešė du Egipto pareigūnai, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgalioti kalbėti apie privačias derybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas