Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gedulas Hrozos kaime: per šermenis dėl rusų raketos žuvo velionio artimieji

Žurnalistai paskelbė pirmuosius duomenis apie žuvusį ukrainiečių kariškį Andrijų Kozyrą, per kurio šermenis Rusijos kariuomenė sudavė raketų smūgį Charkivo srities Hrozos kaimui ir pražudė 52 žmones, tarp jų – ir šermenyse dalyvavusius kariškio giminaičius, skelbia ukrainiečių naujienų portalas „Naujasis balsas“.
Rusijos atakos padariniai Charkive
Rusijos atakos padariniai Charkive / Olehas Synehubovas/ „Telegram“

Žiniasklaidos teigimu, prieš prasidedant plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, A.Kozyras su sūnumi Denysu buvo Lenkijoje. Pirmosiomis karo dienomis jie sugrįžo į Ukrainą ir Andrijus su sūnumi iš karto prisistatė į karinės įskaitos biurą Lvive.

Pasakojama, kad, pirma, vyrai buvo išsiųsti į apmokymus, o paskui perkelti į Popasnają. Po trijų dienų kovos tėvas buvo mirtinai sužeistas į kaklą. Jis buvo palaidotas karių kapinėse Dnipropetrovsko srityje.

VIDEO: Kaip atrodo kavinė ir parduotuvė po smūgio Hrozoje, Charkivo srityje

Tuo metu sūnus Denysas toliau tarnavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gretose. Tačiau šių metų birželį dėl sveikatos būklės jis buvo demobilizuotas, vedė ir grįžo į Hrozos kaimą.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos atakavos Hrozos kaimui padariniai
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos atakavos Hrozos kaimui padariniai

Grįžęs į tėviškę, Denysas nusprendė perlaidoti tėvą iš Dnipropetrovsko srities į kapines netoli savo kaimo. Tačiau per A.Kozyro žūčiai pagerbti skirtas šermenis ketvirtadienį Rusijos pajėgos smogė į kavinę, kurioje vyko minėjimas, bei šalia buvusią parduotuvę.

Kvapą gniaužianti tragedija pasiglemžė 52 žmonių gyvybes, tarp kurių yra ir tėvui pagarbą norėjęs atiduoti sūnus Denysas, jo žmona Nina, kuriai po devynių dienų turėjo sukakti 21-eri.

Per išpuolį žuvo ir buvusio kariškio A.Kozyro žmona bei Denyso seneliai.

Paaiškėjo, kad ketvirtadienį į Hrozos kaimą pataikė rusų raketa „Iskander M“. Smūgis buvo suduotas kavinei, kurioje tuo metu buvo apie 60 kaimo gyventojų. Pastatas sugriuvo, o žmonės įstrigo po griuvėsiais. Keletą iš jų pavyko išgelbėti.

Nežino, kada palaidos

Vertinama, kad tai buvo vienas iš labiausiai mirtinų išpuolių per 20 mėnesių trukusias kovas, kuris sukrėtė mažą, glaudžiai susijusią bendruomenę.

Naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistai apsilankė netoli Hrozos kaimo esančiose kapinaitėse, kurioje kitą tragedijos dieną darbavosi vietiniai gyventojai: šalino krūmus, valė šiukšles, kad atsirastų daugiau vietos naujoms kapavietėms.

Tarp nužudytųjų buvo ir 36 metų Olia, liko trys jos vaikai. Žuvo ir jos vyras.

Moters tėvas buvo kapinėse, kur ruošėsi laidoti ją ir savo svainį.

„Būtų buvę geriau, jei būčiau pats miręs, – tyliai verkdamas sakė jis. – O Dieve, tu negali manęs šitaip bausti. Palikti tėvą ir atimti vaikus!“

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusijos smūgis Charkivo srityje
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusijos smūgis Charkivo srityje

61 metų vyras žurnalistams paaiškino, kad dabar jis turi sugalvoti, kaip pasirūpinti trimis 10, 15 ir 17 metų amžiaus anūkais.

Jo paties minėtose šermenyse nebuvo, nes jis dirbo naktinėje pamainoje.

Netoliese trys broliai ruošė sklypą, kuriame palaidos savo tėvus, abu nužudytus per tai, ką Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino tyčiniu Rusijos išpuoliu prieš civilius gyventojus.

Vienas brolis pradėjo kasti, o kitas rinko išmestus plastikinius butelius.

„Vienoje gatvėje, kurioje gyveno mūsų tėvai, netekome 18 žmonių“, – atskleidė vienas iš vyrų naujienų agentūrai „Reuters“.

Jie teigė nežinantys, kada galės surengti laidotuves, nes jų tėvų kūnus vis dar tiria tyrėjai Charkive, artimiausiame dideliame mieste šiaurės rytų Ukrainoje.

Ne visų aukų tapatybė nustatyta. Regioninės policijos tyrėjas Serhijus Bolvinovas vėlai ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad kai kurių aukų tapatybei nustatyti valdžios institucijos turės panaudoti DNR, nes jų palaikų neįmanoma atpažinti.

„Tame kieme gulėjo lavonai, ir niekas negalėjo jų atpažinti“, – sakė 73 metų Valentyna Kozienko, kalbėdama netoli savo namų, esančių netoli įvykio vietos.

Maskva neigia, kad per plataus masto invaziją taikėsi į civilius gyventojus, ir šią poziciją pakartojo penktadienį, reaguodama į smūgį Hrozos kaimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento