Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gelbėjimo laivui be leidimo įplaukus į uostą, migrantai išsilaipino Italijoje

Dešimtys išgelbėtų migrantų anksti sekmadienį išsilaipino Italijoje, Lampedūzos saloje prisišvartavus juos išgelbėjusiam laivui – jau antram per savaitę, nepaisiusiam kraštutinių dešiniųjų vidaus reikalų ministro Matteo Salvini pastangų juos sustabdyti.
Migrantai Italijoje ir Graikijoje
Migrantai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maždaug 41 žmogui galiausiai buvo leista išlipti iš migrantų gelbėjimo organizacijos „Mediterranea“ laivo „Alex“, kuris į uostą atplaukė šeštadienį ir buvo trumpam konfiskuotas.

Su Italijos vėliava plaukiojančio laivo kapitono Tommaso Stellos atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl įtariamos pagalbos neteisėtai imigracijai, pranešė italų naujienų agentūra „Agi“.

Didėjant įtampai dėl tarptautinės bendrijos atsako į migracijos krizę, tai jau antras laivas per savaitę, nepaisęs M.Salvini bandymų neleisti gelbėjimo laivams įplaukti į Italijos uostus.

Prie Lampedūzos krantų taip pat laukė trečias laivas, vokiečių labdaros organizacijai „Sea-Eye“ priklausantis „Alan Kurdi“ su 65 migrantais. Sekmadienį jis plaukė Maltos link, nors negavo leidimo įplaukti į Maltos vandenis.

Organizacija socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė negalinti laukti ir pridūrė, jog dabar reikia parodyti, „ar Europos vyriausybės laikosi Italijos požiūrio“.

M.Salvini praėjusį mėnesį paskelbė įsaką, pagal kurį laivo, „be leidimo įplaukiančio į Italijos vandenis“, kapitonui, savininkui ir operatoriui būtų skiriamos iki 50 tūkst. eurų baudos.

„Alex“ pasiekus uostą, populistų ministras ir vicepremjeras sakė, jog maksimalią baudą padidins iki 1 mln. eurų.

„Neleidžiu jokio išsilaipinimo tiems, kam mažiausiai rūpi Italijos įstatymai ir kas padeda žmonių kontrabandininkams“, – vėlai šeštadienį tviteryje parašė M.Salvini.

„Mediterranea“ šeštadienį tviteryje pažymėjo, kad jos laivas nuplaukė į „vienintelį saugų uostą“, ir nurodė „netoleruotinas higienos sąlygas laive“.

„Europos šalių neatsakingumas“

Lampedūzos pareigūnai birželio pabaigoje konfiskavo Vokietijos pagalbos organizacijai „Sea-Watch“ priklausantį laivą, kuris nepaisydamas draudimo įplaukė į uostą su dešimtimis išgelbėtų migrantų, ir areštavo jo kapitonę Carolą Rackete.

Vėliau Italijos teisėja liepė ją paleisti ir nurodė, kad ji gelbėjo gyvybes. Šis sprendimas supykdė M.Salvini, bet galėjo padrąsinti „Alex“ įgulą.

„Europos šalių neatsakingumas privertė mane padaryti tai, ką padariau“, – sakė C.Rackete tūkstančiams protestuotojų, kurie šeštadienį Vokietijoje reiškė jai paramą.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis parašė laišką M.Salvini su prašymu persvarstyti savo politiką, sakė Vokietijos vyriausybei artimi šaltiniai.

„Alan Kurdi“ plukdo migrantus, kurie buvo išgelbėti, kai pateko į bėdą prie Libijos krantų.

Maltos ginkluotųjų pajėgų atstovas sakė, kad pareigūnai sekmadienį stebi laivą, ir pabrėžė, kad jam nebuvo duotas leidimas įplaukti į Maltos vandenis.

Libija, tebekrečiama chaoso nuo 2011 metų, kai per sukilimą buvo nuverstas ilgametis diktatorius Muameras Kadhafi, jau seniai yra svarbi migrantų tranzito šalis, ypač žmonėms iš Užsachario Afrikos, siekiantiems žūtbūt pasiekti Europą.

Antradienį 53 migrantai žuvo per aviacijos smūgį sulaikymo stovyklai netoli Tripolio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas