Sportas gyvai

Gelbėjo dvi dienas: prie Australijos krantų išlaisvintas 800 kg tinkle įsipainiojęs banginis

Prie Australijos Viktorijos valstijos Gippslando pakrantės išgelbėtas kuprotasis banginis, įsipainiojęs į 800 kg žvejybos tinklų, skelbia britų leidinys „The Guardian“.
Kuprotojo banginio gelbėjimo operacija
Kuprotojo banginio gelbėjimo operacija / Viktorijos miesto policija

Teigiama, kad banginio gelbėjimo operaciją vykdė specializuotos banginių išpainiojimo komandos, kurios nupjovė virves ir plūdurus, kad banginis vėl galėtų laisvai plaukioti.

Nuo to laiko, kai buvo pastebėtas įkliuvęs į bėdą, iki išgelbėjimo praėjo beveik savaitė. Taip pat skelbiama, kad Kvynslande išgelbėtas kitas banginis, kuris buvo įstrigęs rykliams gaudyti skirtame tinkle.

Birželio 23 d., sekmadienį, komercinis sraigtasparnis pastebėjo banginį netoli Loch Sport ežero centrinėje Gippslando dalyje, tačiau vėliau jis dingo iki penktadienio, kai buvo pastebėtas netoli Tyers ežero pietrytinėje pakrantėje.

Socialinių tinklų nuotrauka/Tinkluose įsipainiojęs kuprotasis banginis
Socialinių tinklų nuotrauka/Tinkluose įsipainiojęs kuprotasis banginis

Surengta didelio masto gelbėjimo operacija, kuriai vadovavo specializuotos banginių išnarpliojimo komandos iš Viktorijos valstijos Energetikos, aplinkos ir klimato veiksmų departamento, Viktorijos žuvininkystės tarnybos ir Viktorijos parkų, prasidėjo prie banginio pritvirtinus sekimo įtaisą, kad daugiau jo nepamestų iš akiračio.

Šeštadienį komanda nukirpo 800 kg susipainiojusių virvių ir plūdurų, kurie smarkiai ribojo gyvūno galimybes judėti. Pranešama, kad jūrų policija kranu iškėlė žvejybai skirtus reikmenis iš vandens, kad įsitikintų, jog ji nekelia pavojaus kitiems laivams ar laukiniams gyvūnams.

Viktorijos departamento incidento kontrolierė Ellen Dwyer teigė, kad gelbėtojai pašalino apie 185 metrus iš 200 metrų virvių, į kurias, kaip manoma, buvo įsipainiojęs banginis, nes gyvūnas buvo judrus, todėl gelbėtojams buvo sunku prie jo priartėti.

Jos teigimu, nepaisant to, jog banginis buvo įsipainiojęs į virvę ir plūdurus, jis buvo „geros nuotaikos“.

Viktorijos vandens policijos inspektorius Jamesas Daltonas įvertino, kad ši paieška buvo visiškai kitokia nei tos, prie kurių jie buvo įpratę.

„Banginis buvo taip stipriai įsipainiojęs į virves ir nenukeliavo labai toli, todėl žinojome, kad jis iš tikrųjų yra nelaimėje“, – sakė jis.

„Norėdami saugiai nutraukti virves, turėjome grįžti kitą dieną, kad įsitikintume, jog pavyko sėkmingai pašalinti pakankamai virvių, kad jis vėl galėtų laisvai plaukti. Tai buvo didžiulės komandinės pastangos, ir mes labai džiaugiamės, kad jos baigėsi puikiai“.

Viktorijos miesto policija/Žvejybos įranga, į kurią buvo įsipainiojęs banginis
Viktorijos miesto policija/Žvejybos įranga, į kurią buvo įsipainiojęs banginis

Užfiksuota, kad banginiai gyvena ilgiau nei 50 metų, tačiau vieni didžiausių rizikos veiksnių jų gyvybei yra žmonių veikla, įskaitant žvejybos įrankius, laivus ir taršą, taip pat natūralūs plėšrūnai, pavyzdžiui, orkos.

Pirmadienio rytą Kvinslendo valstijos Marcoolos paplūdimyje į ryklių tinklą pateko banginis – tai jau antras incidentas per mažiau nei mėnesį.

Banginį išgelbėjo vietoje buvę žmonės, nors Kvynslande draudžiama priartėti prie ryklių tinklų arčiau kaip 20 metrų atstumu.

Vienas iš stebėtojų banginį apibūdino kaip „neįprastai ramų, bet vis dar kvėpuojantį“. Atrodė, kad banginis „buvo susipainiojęs ir daugiau kaip 10 minučių nejudėdamas plūduriavo paviršiuje“.

Jūrų apsaugos organizacijos „Sea Shepherd“ duomenimis, 2014-2023 m. Kvynslendo ryklių tinkluose ir būgnuose buvo sugauti 7808 netyčiniai netiksliniai gyvūnai, įskaitant 734 saugomas rūšis.

Jūrų kelionių organizatorius Peteris Lynchas leidiniui „The Guardian" teigė, kad šiais metais Kvynslende tikimasi pamatyti daugiau banginių nei ankstesniais metais.

„Tai atsigaunanti populiacija ir dar viena sėkmės istorija, kuria Australija ir Kvynslandas turėtų didžiuotis“, – sakė jis, turėdamas omenyje populiacijos augimą nuo vos 500 banginių 1978 m., kai medžioklė buvo uždrausta, iki maždaug 35-40 tūkst. banginių šiandien.

Kadangi banginiai migruoja į rytinę pakrantę, ieškodami šiltesnių vandenų, tikimasi, kad pamatyti banginių atvyks daugiau nei 127 tūkst. lankytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius