Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 11 03

Giedrius Petkevičius. Izraelis ir visi jo tankai

Kuomet socialinių tinklų „karo ekspertai“, stebėdami karą Ukrainoje, nesikuklina kvestionuoti tankų reikšmės mūšių laukuose ar net skelbia „tanko, kaip praeities ginklo“ idėjas, Izraelio ginkluotosios pajėgos žengia į Gazos Ruožą gausiai naudodamos šarvuotąją techniką, taip pat ir tankus.
Izraelio armija
Izraelio armija / Scanpix/AFP

Tai stipriai disonuoja su kitu, dažnai pasitaikančiu įsitikinimu, jog mūšiuose urbanizuotoje vietovėje šios kovos mašinos yra labai pažeidžiamos, supraskit – beveik bevertės. Kokia yra Izraelio „šarvuotojo kumščio“ istorija ir nūdiena? Kodėl tankai tikrai nesiruošia užleisti „karo džiunglių karaliaus titulo“?

Pagautas įkvėpimo, pradžioje galvojau skaitytojui parengti apžvalgą apie žydų valstybės šarvuotąją techniką, tačiau greitai supratau, kad net sakiniu ar keliais minint visas kovos priemones, turinčias bent minimalų šarvą, išsiplėsiu pernelyg daug, niekaip netilpdamas į publikacijos formatą. Tuomet iš savo norų sąrašo pašalinau savaeigę artileriją ir ratines šarvuotas transporto priemones, tačiau būsima straipsnio apimtis vis tiek rodėsi pernelyg griozdiška. Beliko Izraelio tankai ir jų unikali istorija bei konstrukciniai ypatumai. Kuo ypatinga šios šalies tankų praeitis ir nūdiena? Skaitykite toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius