Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 04 /16:32

Graikija vertina 6,3 balo žemės drebėjimo žalą

Vidurio Graikijoje inžinieriai ketvirtadienį vertino išvakarėse regioną supurčiusio 6,3 balo žemės drebėjimo padarytą žalą.
Žemės drebėjimo Graikijoje padariniai
Žemės drebėjimo Graikijoje padariniai / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasekmių likvidavimo darbai prasidėjo, dešimtims Damasio ir Mesochorio kaimų, esančių už maždaug 240 km į šiaurę nuo Atėnų, gyventojų po trečiadienį įvykusio drebėjimo naktį praleidus ne savo namuose: daugeliui iš jų teko nakvoti savo automobiliuose.

Civilinės saugos pareigūnai informavo, kad Damasio stadione buvo pastatyta palapinių laikinam žmonių apgyvendinimui. Nukentėjusiems žmonėms taip pat buvo pasiūlyta laikinai apsistoti penkiuose viešbučiuose netoliese esančiame Trikalos mieste ir Tesalijos regiono sostinėje Larisoje.

Po drebėjimo buvo užfiksuota pakartotinių smūgių, vienas jų, įvykęs trečiadienį vakare, buvo 5,2 balo stiprumo.

Specialistų komandos drebėjimo supurtytame regione tikrino mokyklas, ligonines ir kitus svarbius visuomeninius pastatus, taip pat gyvenamuosius namus, nurodė valstybinė Atėnų naujienų agentūra (ANA), pridūrusi, kad ketvirtadienį mokyklos bus uždarytos.

Valstybinė televizija ERT pranešė, kad per 300 namų aptikta įvairaus laipsnio pažeidimų. Anot vietos gyventojų, labiausiai buvo apgadinti senesni nei 60 metų pastatai.

Žemės drebėjimas taip pat tikriausiai paveikė vandentiekio tinklus aplink Larisos rajoną: daugelio namų gyventojai pranešė, kad iš čiaupo teko drumstas vanduo.

Vietos vandentvarkos įmonė perspėjo paveiktų rajonų vartotojus bent dieną šio vandens negerti.

Kaip naujienų agentūrai AFP pranešė gelbėjimo tarnybos, sužeisti buvo mažiausiai 11 žmonių.

Mesochoryje vienam pagyvenusiam neįgaliajam vos pavyko išsigelbėti sugriuvus vienam iš jo namų šonų, o per 60 vaikų spėjo saugiai palikti prieš daugiau kaip 80 metų pastatytą mokyklą Damasyje.

Valstybinė greitosios pagalbos tarnyba nurodė suteikusi pagalbą 10 nesunkiai sužeistų asmenų.

Larisoje dėl galvos traumų buvo hospitalizuotas 55 metų vyras, ant kurio užvirto gabalas mūro, AFP informavo vietos ligoninės vadovas. Manoma, kad šiuo metu sužeistojo gyvybei pavojaus nėra.

Kultūros ministerija nurodė, kad buvo apgadintos keturios bažnyčios, viena jų – pastatyta XVII amžiuje.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad trečiadienį 12 val. 16 min. vietos (ir Lietuvos) laiku įvykęs drebėjimas buvo 6,3 balo stiprumo ir buvo juntamas beveik visoje Graikijos žemyninėje dalyje.

Tuo metu Atėnuose įsikūręs Geodinamikos institutas informavo, jog žemės drebėjimo stiprumas siekė šešis balus.

Pasak Atėnų nacionalinės observatorijos, drebėjimo epicentras buvo 16 km į pietus nuo Elasonos, netoli Larisos, o jo židinys glūdėjo 8 km gylyje.

Ekspertai pabrėžė, kad tektoniniai lūžiai šiame regione retai sukelia stipresnių žemės drebėjimų negu įvykęs trečiadienį.

„Esame 99,9 proc. tikri, kad tai buvo pagrindinis žemės drebėjimas. Vietos tektoninių lūžių viršutinė riba yra 6,2 balo“, – žurnalistams Damasyje sakė graikų žemės drebėjimų apsaugos tarnybos vadovas Eftimijas Lekas.

Graikija yra seismiškai aktyviame regione ir kasmet patiria šimtus požeminių smūgių, tačiau dauguma jų būna silpni, nepadarantys žalos arba apskritai nejuntami.

Šalyje pastarąjį kartą žmonių aukų pareikalavęs žemės drebėjimas įvyko pernai spalį. Septynių balų drebėjimo epicentras buvo Egėjo jūros dugne, tarp Graikijai priklausančios Samo salos ir Turkijos vakarinio Izmyro miesto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai