Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijoje prasideda devynių egiptiečių, kaltinamų dėl migrantų laivo katastrofos, teismas

Graikijoje antradienį prasidėjo devynių egiptiečių, kaltinamų sukėlus laivo katastrofą, per kurią žuvo šimtai migrantų, teismo procesas.
2023 metų birželio 14 dieną nuskendęs žvejybos traleris „Adriana“ / Uncredited / AP
2023 metų birželio 14 dieną nuskendęs žvejybos traleris „Adriana“ / Uncredited / AP

Ši tragedija sukrėtė Europos Sąjungos sienų apsaugos ir prieglobsčio suteikimo operacijas.

Egiptiečiams, kurių dauguma yra įžengę į trečiąją dešimtį metų, gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos, jei jie bus pripažinti kaltais pagal kelis kaltinimus dėl praėjusių metų birželio 14 dieną nuskendusio žvejybos tralerio „Adriana“.

2023-iųjų birželį žuvo apie 500 žmonių, netoli vakarinės Graikijos pakrantės nuskendus iš Libijos į Italiją išplaukusiam smarkiai perpildytam žvejybos traleriui. Tuo metu pavyko išgelbėti 104 žmones, o kūnų rasta 82.

Dauguma išgelbėtųjų buvo migrantai iš Sirijos, Pakistano ir Egipto.

Tarptautinės žmogaus teisių grupės teigia, kad pažeidžiama kaltinamųjų teisė į teisingą bylos nagrinėjimą, nes jie bus teisiami dar nebaigus tyrimo dėl kaltinimų, kad Graikijos pakrančių apsaugos tarnybos galimai nevykusiai vykdė gelbėjimo operaciją.

Ankstyvą antradienį policija su riaušių malšinimo įranga susirėmė su nedidelės protestuotojų grupės nariais, susirinkusiais prie teismo pastato, ir sulaikė du žmones.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) laivo katastrofą prie pietinės Graikijos pakrantės yra pavadinęs siaubinga nelaime.

Dėl nuskendusio tralerio padidėjo spaudimas Europos vyriausybėms apsaugoti žemyną bandančių pasiekti migrantų ir prieglobsčio prašytojų gyvybes, kasmet vis didėjant neteisėtai per Viduržemio jūrą keliaujančių žmonių skaičiui.

Devyniems egiptiečiams, kurie neigia kaltinimus neteisėtu žmonių gabenimu, atstovauja Graikijos žmogaus teisių grupių advokatai.

„Yra realus pavojus, kad šie devyni išgyvenusieji gali būti pripažinti kaltais remiantis neišsamiais ir abejotinais įrodymais, atsižvelgiant į tai, kad oficialus tyrimas dėl pakrančių apsaugos tarnybos vaidmens dar nebaigtas“, – sakė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) direktorė Europai ir Centrinei Azijai Judith Sunderland (Džudit Sanderland).

Pareigūnai teigia, kad kaltinamuosius nustatė kiti nukentėjusieji, o kaltinimai grindžiami jų parodymais.

Europos sienų apsaugos agentūra „Frontex“ teigia, kad iki 2023-iųjų trejus metus iš eilės aptiktų neteisėtų ES sienos kirtimų skaičius didėjo ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2015–2016 metų migracijos krizės, daugiausia dėl atvykėlių per jūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito