Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 09 /19:38

Graikijoje prie namų nušautas garsus žurnalistas

Penktadienį prie savo namų Atėnų priemiestyje nušautas garsus graikų žurnalistas Giorgas Karaivazas. Vietos žiniasklaida skelbia, kad į vyrą šešis kartus šovė du vyrai, atlėkę motociklu.
Graikijoje prie namų nušautas garsus žurnalistas
Graikijoje prie namų nušautas garsus žurnalistas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liudininkų teigimu, vienas iš užpuolikų dėvėjo kariškus drabužius. Į žurnalistą pradėta šaudyti, kai tik jis išlipo iš savo automobilio prie namų.

Kaimynai šūvių negirdėjo, todėl manoma, kad žudikai naudojo šaunamąjį ginklą su duslintuvu. Neaišku, ar užpuolikai sekė G.Karaivazą, ar laukė žurnalisto prie pastarojo namų, jie paspruko iš įvykio vietos ir iki penktadienio vakaro nebuvo sulaikyti.

„Twitter“ nuotr./Giorgas Karaivazas
„Twitter“ nuotr./Giorgas Karaivazas

Nusikaltimas buvo įvykdytas apie pusę trijų popiet. G.Karaivazas, rašęs tyrimus apie nusikaltimus, taip pat policijos ir teisėsaugos korupciją, tokiu metu paprastai grįždavo namo iš populiarios TV kanalo „STAR“ laidos „Alitheies me tin Zina“ filmavimo. Laidoje jis dalyvaudavo kasdien.

Nužudymas sukrėtė Graikiją, ypač šalies žurnalistų bendruomenę. Daug kas svarsto, kad G.Karaivazas, su kolegomis kūręs portalą bloko.gr, buvo eliminuotas būtent dėl jo darbo.

„Giorgo nebėra tarp mūsų. Kažkas nusprendė jį užčiaupti, kulkomis neleisti jam rašyti. Jam buvo surengta egzekucija priešais jo namą. Mums, kurie su juo dirbome, kuriuos Giorgas gerbė savo draugyste, šios valandos labai sunkios“, – toks įrašas penktadienį atsirado portale.

Remiantis pranešimais, G.Karaivazas, vienas iš ilgiausiai dirbančių ir geriausiai žinomų kriminalinių žurnalistų, buvo vedęs ir turėjo vaiką.

„Negaliu net suvokti šios informacijos, pažinojau šį žmogų 32 metus“, – sakė kitas televizijos „Star“ žurnalistas Vajosas Syrosas naujienų laidoje.

Incidentas įvyko kaip tik tuo metu, kai Graikijos pareigūnai sulaukė kritikos dėl per didelių policijos pajėgų skyrimo vieno prieštaringai vertinamo televizijos laidų vedėjo apsaugai.

Žurnalistas Graikijoje nužudomas antrą kartą per pastaruosius 25 metus. Tokie nusikaltimai – retenybė, nors redakcijų pastatus dažnai nuniokoja vandalai.

Prieš 11 metų susidorota su Sokračiu Gioliu, o tada už nusikaltimą atsakomybę prisiėmė kraštutinių kairiųjų teroristinė organizacija „Revoliucionierių sekta“. Policija mano, kad ši grupė aktyvi iki šiol.

Kartais grasinimų sulaukiantys žurnalistai kreipiasi į policiją apsaugos, tačiau, remiantis pranešimais, G.Karaivazas nebuvo saugomas pareigūnų.

Incidentas įvyko kaip tik tuo metu, kai Graikijos pareigūnai sulaukė kritikos dėl per didelių policijos pajėgų skyrimo vieno prieštaringai vertinamo televizijos laidų vedėjo apsaugai.

Kelios valandos iki G.Karaivazo nužudymo piliečių apsaugos ministras Michalis Chrizohoidis parlamente pareiškė, kad valstybės apsauga naudojasi „viešosios erdvės žiurkės“, kurios jos net nenusipelnė.

„Pastaruosius 20 metų kiekvienas už policiją atsakingas ministras bandė nuimti pareigūnus nuo „ypatingai svarbių asmenų apsaugos pareigų“ ir sugrąžinti juos į priešakines pozicijas“, – sakė ministras.

Liepos mėnesį bulvarinio laikraščio savininkas Stefanas Chiosas išgyveno pasikėsinimą nužudyti, kai prie jo namų jį pašovė vyras su gobtuvu. Šios bylos tyrimas dar nebaigtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas