Graikijos ugniagesiai kovoja su gamtiniais gaisrais šalia Atėnų

Netoli Graikijos sostinės ugniagesiai sekmadienio popietę kovoja su keliais miško gaisrais.
ARIS MESSINIS / AFP
ARIS MESSINIS / AFP
Temos: 2 Graikija Ugnis

Po šiltos žiemos ir ankstyvos karščio bangos, kai temperatūra siekė 44 laipsnius, Graikijai prognozuojamas sunkus gaisrų sezonas.

Sekmadienio popietę Atikoje siautėjo du dideli gamtiniai gaisrai, o gyventojams buvo liepta evakuotis iš aštuonių netoli sostinės esančių gyvenviečių.

Į pietus nuo Atėnų esančioje Keratėjoje su liepsnomis kovojo apie 140 ugniagesių ir kitų pareigūnų, pasitelktos 39 mašinos, aštuoni sraigtasparniai ir devyni orlaiviai.

Kanalas „Ertnews“ pranešė, kad visiškai sudegė mažiausiai keturi namai.

„Padėtis labai sudėtinga, nes toliau pučia stiprūs vėjai, jie nesiliauja, o židinių daug“, – Atėnų naujienų agentūrai sakė Lavreotikių meras Dimitris Lukas (Dimitris Loukas).

„Mes kovojame didelį mūšį“, – teigė meras.

Jis įspėjo, kad „vėjas yra labai stiprus ir nuolat sukelia protrūkius“.

Tačiau jis teigė, kad netoliese esančiai karinei oro pajėgų bazei šiuo metu liepsnos pavojaus nekelia.

Toje pačioje vietovėje ankstesnę dieną kilo kitas gamtinis gaisras, dėl kurio buvo duotas nurodymas žmonėms evakuotis, tačiau vėliau jį pavyko suvaldyti.

Į šiaurę nuo Atėnų, Stamatos priemiestyje, įsiplieskė dar vienas gaisras, ir institucijos išsiuntė gyventojams skubius pranešimus dėl evakuacijos.

Ugniagesių atstovas Vasilis Vatrakogianis (Vasileios Vathrakogiannis) teigė, kad tai „kol kas sunkiausia metų diena ugniagesiams“.

Gaisrai salose

Sekmadienį gaisras taip pat įsiplieskė pramoninėje zonoje Riconoje, netoli Evijos salos.

Juodi dūmai užpildė dangų gaisrui kilus atliekų perdirbimo gamykloje.

Ugniagesiai siekia, kad liepsnos neišplistų už jos ribų ir nepersimestų į kitas toje vietovėje esančias gamyklas.

Gaisras įsiplieskė ir netoli vieno pabėgėlių centro, tačiau Atėnų naujienų agentūra pranešė, kad pavojus jam, manoma, negresia.

Šeštadienio popietę Serifo saloje kilo didelis gamtinis gaisras, tačiau ankstyvą sekmadienį ugniagesiai jį jau buvo suvaldę.

„Išdegė visa pietvakarinė Serifo dalis. Kalbame apie teritoriją, kurioje ugnis sustojo prie jūros“, – televizijai MEGA sakė Serifo meras Konstantinas Revintis (Konstantinos Revintis).

Pasak mero, gaisras apgadino namų, trobelių, sandėlių ir koplyčių.

Sekmadienį Civilinės saugos ministerijos paskelbtame gaisrų pavojaus prognozių žemėlapyje Atikos, Peloponeso, Kretos, Šiaurės ir Pietų Egėjo jūros regionuose bei centrinėje Graikijoje prognozuojamas labai didelis ketvirtos kategorijos gaisrų pavojus.

Šeštadienio popietę Parnitos kalno, vadinamo Atėnų plaučiais, rajone įsiplieskusį gaisrą pavyko suvaldyti, pasitelkus pastiprinimą iš kitų regionų ir savanorius ugniagesius.

Pasak šaltinių ugniagesių gretose, šeštadienį Graikijoje kilo daugiau kaip 40 gamtinių gaisrų, o vėjo greitis siekė beveik 28 m per sekundę.

Sekmadienį premjeras Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) savo įraše socialiniame tinkle „Facebook“ paragino graikus ruoštis sudėtingam miškų gaisrų sezonui.

„Mūsų dar laukia sunkūs laikai. Mūsų pastangos nenutrūks. Čia mūsų sąjungininkai yra naujos priemonės, kuriomis kuriama nauja prevencijos ir atsakomybės kultūra“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius