Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grėsmingiausia husių ataka: JAV ir JK numušė daugybę dronų, laivams liepta plaukti kiek įmanoma greičiau

Jemeno husių sukilėliai surengė vieną didžiausių savo dronų ir raketų, nukreiptų į laivybą Raudonojoje jūroje, antskrydžių, privertusių JAV ir Didžiosios Britanijos karinį jūrų laivyną juos numušti, trečiadienį pranešė valdžios institucijos.
Husių sukilėliai
Husių sukilėliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jokios žalos ar sužeistųjų iš karto nebuvo pastebėta, skelbia „The Guardian“.

„Associated Press“ praneša, kad Irano remiamų husių išpuolis įvyko nepaisant vėliau trečiadienį planuojamo JT Saugumo Tarybos balsavimo, per kurį jie, planuojama, bus pasmerkti ir pareikalauta nedelsiant nutraukti išpuolius. Sukilėliai teigia, kad savo išpuoliais siekia sustabdyti Izraelio karą su „Hamas“ Gazos Ruože.

Tačiau jų taikiniai vis mažiau susiję su Izraeliu arba visai neturi jokio ryšio ir kelia pavojų vienam iš svarbiausių pasaulio prekybos kelių, jungiančių Aziją ir Artimuosius Rytus su Europa. Dėl to didėja rizika, kad JAV atsakomasis smūgis Jemene gali sužlugdyti nelengvas paliaubas, kurios vis dar galioja skurdžiausioje arabų pasaulio šalyje.

Privačios žvalgybos bendrovės „Ambrey“ duomenimis, išpuolis įvyko prie Jemeno Hodeidos ir Mohos uostamiesčių. Per incidentą netoli Hodeidos laivai per radiją pasakojo matę raketas ir dronus, o JAV ir sąjungininkų karo laivai rajone ragino „laivus plaukti didžiausiu greičiu“.

Prie Mohos krantų laivai matė paleistas raketas, ore pakilusį droną ir juos sekančius mažus laivelius, anksti trečiadienį sakė „Ambrey“.

JAV kariuomenės Centrinė vadavietė teigė, kad husių surengtą sudėtingą ataką sudarė bombas nešantys dronai, priešlaivinės sparnuotosios raketos ir viena priešlaivinė balistinė raketa.

Centrinė vadavietė teigė, kad 18 dronų, dvi sparnuotąsias raketas ir prieštankinę raketą numušė naikintuvai F-18 iš JAV karo laivo „Eisenhower“, taip pat amerikiečių „Arleigh Burke“ klasės eskadriniai minininkai „USS Gravely“, „USS Laboon“ ir „USS Mason“, taip pat Jungtinės Karalystės karo laivas „HMS Diamond“.

„Tai jau 26-as husių išpuolis prieš komercinės laivybos kelius Raudonojoje jūroje nuo lapkričio 19 d. Laivams patariama tranzitu plaukti atsargiai ir pranešti apie bet kokią įtartiną veiklą“, – teigė JAV kariuomenės Centrinė vadavietė.

Šiitų husių grupuotė, kuri nuo 2014 m. laiko užgrobusi Jemeno sostinę, oficialiai neprisipažino surengusi išpuolius. Tačiau „Al Jazeera“ citavo anoniminį husių karinį pareigūną, kuris sakė, kad jų pajėgos „taikėsi į su Izraeliu susijusį laivą Raudonojoje jūroje“, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Iranas atmetė JAV ir Didžiosios Britanijos raginimus nutraukti paramą husių išpuoliams prieš su Izraeliu susijusius laivus. JAV vadovaujama valstybių koalicija patruliuoja Raudonojoje jūroje, siekdama užkirsti kelią smūgiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito