Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greta Thunberg: klimato kaitos problemos yra neatidėliotinos kaip ir koronavirusas

Klimato kaitos problemas akcentuojanti aktyvistė Greta Thunberg sako, kad pasaulis turi išmokti koronaviruso pamokas ir panašiai skubiai reaguoti ir į klimato pokyčius. Pasaulis turėtų veikti su tokia pačia „reikalinga jėga“, kaip ir pandemijos akivaizdoje. Tai išskirtiniame interviu BBC žurnalistui Justin'ui Rowlattui sakė Greta Thunberg.
Greta Thunberg
Greta Thunberg / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aktyvistė pabrėžė, kad „žaliasis atkūrimo planas“ nepadės išspręsti klimato krizės. Ji mano, kad šiuo metu klimato kaita, kaip ir prieš rasizmą nukreiptas „Black Lives Matter“ judėjimas, peržengė socialinio lūžio tašką, todėl galima siekti tikrų pokyčių.

„Žmonės pradeda suprasti, kad mes nebegalime toliau atsiriboti nuo šių dalykų“, – sakė G.Thunberg. – Mes negalime toliau šluoti šių problemų po kilimu.“

Kalbėdama apie karantino laikotarpį, G.Thunberg sakė, kad ilgas būvimas uždaroje erdvėje leido jai atsipalaiduoti ir atsiriboti nuo visuomenės žvilgsnio. Taip pat ir permąstyti pastarųjų metų įvykius.

G.Thunberg prisiminė praėjusių metų rugsėjį Niujorke vykusį Jungtinių Tautų klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikimą, per kurį pasakė garsiąją savo kalbą „Kaip tu drįsti“. Tada ji kaltino valstybių vadovus ir kitus įtakingus politikus, kad šie vardan ekonomikos aukoja ateities kartų gerovę.

Dabar apmąstydamas tą epizodą, G.Thunberg sakė, kad buvo iš anksto nusiteikusi netramdyti savo emocijų ir taip atkreipti pasaulio dėmesį į problemas, nes suprato kitos progos neturėsianti.

„Žinių ir supratimo apie klimato kaitą lygis, net ir valdžioje esančių žmonių, yra labai, labai žemas, daug žemesnis, nei jūs manytumėte“, – sakė ji.

Po tos kalbos G.Thunberg sulaukė ne tik žiniasklaidos, bet ir politikų dėmesio. Tačiau kalbėdama dabar, praėjus beveik metams po tų įvykių, ji skeptiškai vertina politikų rodomą dėmesį: „Galbūt tai verčia juos pamiršti savo kartos gėdą ir perleisti tai ateities kartoms, – sakė G.Thunberg. – Manau, tai padeda jiems miegoti naktį.“

Kalbėdama su BBC ji pabrėžė, kad vienintelis būdas pasiekti pokyčių yra mažinti išmetamų teršalų kiekį tokiu mastu, koks yra būtinas. Be to, reikia esminių gyvenimo būdo pokyčių besivystančiose šalyse. Kartu G.Thunberg pripažįsta netikinti, kad pasaulio lyderiai turėtų tam valios.

Ji mano, kad koronaviruso pandemija galėtų turėti ir teigiamų pasekmių, jeigu žmonės išmoktų keisti savo elgesį pasaulinių krizių metu: „Tai parodė, kad krizės metu mes elgiamės kaip reikalinga, su deramomis pastangomis.“

G.Thunberg tikisi, kad prasidės diskusija dėl neatidėliotinų veiksmų siekiant padėti žmonėms, kurie jau dabar miršta nuo ligų, susijusių su klimato pokyčiais ir aplinkos blogėjimu.

Tačiau ji tebėra labai pesimistiška dėl žmonijos sugebėjimo išlaikyti planetos temperatūrą saugiose ribose. Ji mano, kad net ir įgyvendinęs pasižadėtą teršalų mažinimo planą, pasaulis vis tiek liks prie katastrofiško temperatūros pakilimo 3-4 laipsniais.

„Scanpix“/AP nuotr./Londone į demonstracijas susirinko šimtai žmonių
„Scanpix“/AP nuotr./Londone į demonstracijas susirinko šimtai žmonių

Vis dėlto G.Thunberg sako, kad ją įkvėpė „Black Lives Matter“ protestai po George'o Floydo nužudymo gegužę. Ji vadina tai „pabudimu“, kai „žmonės pradeda ieškoti savo balso, suprasti, kad jie iš tikrųjų gali turėti įtakos“.

Štai kodėl G.Thunberg sakosi vis dar turinti vilties, kad žmonijai pavyks įveikti ir klimato kaitą.

„Gamta nesidera ir jūs negalite daryti kompromisų su fizikos dėsniais. Padaryti viską, nebėra pakankamai gerai. Dabar turime padaryti tai, kas atrodo neįmanoma. Ir tai priklauso nuo tavęs ir manęs. Nes niekas kitas to nepadarys už mus“, – sakė G.Thunberg.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas