Socialiniuose tinkluose Jungtinės Karalystės lietuviai vieni kitų klausinėja, kur galima prisirinkti grybų ir pasigardinti vakarienę. Tėvynės kvapo išsiilgę emigrantai teiraujasi grybingų miškų, tačiau visai nesidomi šalyje augančiais grybais. Kiekvienas save gerbiantis lietuvis tvirtins, kad puikiai pažįsta valgomus grybus, tačiau dėl kitokio Didžiosios Britanijos klimato jos miškuose ir grybai – kitokie.
Grybai žudikai
Nors Anglijos miškuose galima rasti baravykų, raudonviršių, kazlėkų bei ūmėdžių, kurie tokie įprasti lietuvio akiai, esama ir nuodingų tos pačios šeimos grybų.
Šalyje skaičiuojama beveik 50 nuodingų grybų rūšių, kurių dalis itin panašūs į valgomus Lietuvoje, pavyzdžiui – nuodingieji baravykai, tauriabudės ar netikrosios voveraitės. Pavojingiems grybams britai nepašykštėjo ir šiurpių pavadinimų: mirties kepurė, angelas griovėjas, laidotuvių varpas, kvailio piltuvas, šėtongrybis.
Didžiojoje Britanijoje grybų rinkimas maistui išpopuliarėjo pastaraisiais metais. Gamtininkų tvirtinimu, daugiausiai įtakos tam turėjo organinio maisto populiarėjimas bei garsenybių šefų siūlymas nemokamai prisirinkti sveikų produktų. Anksčiau šis užsiėmimas šalyje nebuvo populiarus, mat grybai – nebrangūs, o laiko pasivaikščiojimui miške su peiliu ir pintine pakanka retam.
Kasmet vėlyvą rudenį Jungtinės Karalystės žiniasklaidoje pasirodo įspėjimų apie nuodingus grybus, kurių dalis – mirtinai pavojingi. Žalsvoji musmirė, smailiakepurė musmirė, rausvasis nuosėdis priskiriami prie mirtinai nuodingų grybų, mat ne tik jų užvalgius, bet ir grybaujant palietus burną sunegaluojama. Grybuose esantys toksinai patekę į organizmą pažeidžia inkstus ir kepenis, tad laiku nesuteikus pagalbos apsinuodijusį ištinka mirtis.
Net pats nežinodamas, jog nešasi nevalgomų grybų, rinkėjas gali būti apkaltintas siekiu nunuodyti arba savižudybės planavimu.
Pernai grybų sezonui prasidėjus Jungtinėje Karalystėje per dvi savaites užregistruoti 84 apsinuodijimo atvejai. Dauguma ligonių – jaunesni nei 10 metų vaikai.
Grybautojai dažnai apsinuodija ne tik į valgomus panašiais grybais, bet ir tais, kuriuos renka vien todėl, kad šie – gražūs. Pasak laukinės gamtos specialistų, gyventojai prisirenka bet kokių grybų, vėliau juos lygina su nuotraukomis internete arba klausia patarimo kitų žmonių, taip pat menkai išmanančių apie grybus.
Negana to, gajus mitas, jog net ir nuodingi grybai juos termiškai apdorojus tampa valgomais, tačiau toksikologai tam griežtai prieštarauja. Dėl nuodingų miško gėrybių vyriausybė išplatino pranešimą, kuriame siūloma rinkti tik puikiai pažįstamus grybus.
Toksikologai įspėja, kad pagrybavus ir pasijutus prastai į medikus būtina kreiptis nedelsiant. Prieš keletą metų šalį apskriejo istorija, kuomet savo pačios kieme prisirinkusi žalsvųjų musmirių ir iš jų išvirusi sriubą sau bei vyrui mirė 57-erių moteris. Šeima apsinuodijimo simptomus pajuto jau kitą rytą, tačiau į gydytojus kreipėsi tik po dviejų dienų, kai moters vidaus organai buvo pažeisti nepagydomai.