Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Hagoje apsilankęs palestiniečių ministras žada bendradarbiauti su tarptautiniais teismais

Palestinos autonomijos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad valdžia netrukdys Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) atlikti tyrimą dėl netikėto spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio Izraelio pietuose ir palaikys bendrą teismo atliekamą tyrimą dėl veiksmų palestiniečių teritorijose.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Hagoje įsikūręs teismas tiria karo nusikaltimus, genocidą, nusikaltimus žmoniškumui ir vykdo baudžiamąjį persekiojimą. Palestiniečių užsienio reikalų ministras Riyadas al Maliki (Rijadas Malikis) per dviejų dienų vizitą dukart susitiko su vyriausiuoju prokuroru Karimu Khanu (Karimu Chanu), kad pritrauktų tarptautinę paramą TBT tyrimui.

Į žurnalistų klausimą, ar palaikys teismą, kuris tiria spalio 7-osios „Hamas“ išpuolį Izraelio pietuose, jis atsakė, kad Palestinos autonomija nesikiš į tyrimą. „Mes negalime sakyti: „Tirkite čia, netirkite ten“, – teigė R. al Maliki.

Tarptautinis teismas 2021 metais pradėjo tyrimą dėl įtariamų nusikaltimų palestiniečių teritorijose, daugiausia dėmesio skirdamas karinėms operacijoms prieš palestiniečių kovotojus Gazos Ruože ir žydų nausėdijų plėtrai Rytų Jeruzalėje bei okupuotame Vakarų Krante.

Praėjusią savaitę K. Khanas patvirtino, kad jo įgaliojimai bus taikomi ir palestiniečiams, įvykdžiusiems nusikaltimus prieš izraeliečius. Nors tyrimą paskatino ankstesnis didelis konfliktas Gazos Ruože, jame taip pat gali būti analizuojami galimi kaltinimai karo nusikaltimais, susiję su dabartiniu Izraelio ir „Hamas“ karu.

Izraelis teigia, kad TBT neturi jurisdikcijos šiame konflikte, nes Palestina nėra nepriklausoma suvereni valstybė. Izraelis nėra nei tarptautinio teismo steigimo sutarties šalis, nei viena iš 123 valstybių narių.

Po apsilankymo teisme R. al Maliki sakė, kad Izraelis vykdo keršto karą Gazos Ruože ir pažeidžia tarptautinę teisę. „Jis neturi jokio kito tikro tikslo, kaip tik visiškai sunaikinti visas gyvenamas vietas Gazoje“, – pareiškė jis.

Jis paragino pasaulio lyderius paremti arabų šalių pateiktą Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliuciją, kurioje raginama nutraukti ugnį, kad būtų galima teikti humanitarinę pagalbą.

Viešėdama Hagoje palestiniečių delegacija taip pat pateikė pareiškimus Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT), kuris nagrinėja Izraelio politikos okupuotame Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje teisėtumą.

Praėjusiais metais JT Generalinė Asamblėja priėmė rezoliuciją, kurioje prašoma aukščiausios JT teisminės institucijos pateikti savo nuomonę dėl šios situacijos. Šios bylos nagrinėjimas numatytas 2024 metų vasarį.

Iš penkių karų Gazos Ruože, būtent naujausias konfliktas pareikalavo daugiausiai aukų abiejose pusėse.

Izraelyje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių. Izraelis savo ruožtu vykdo atsakomuosius oro smūgius Gazos Ruožui.

Pasak R. al Maliki, nuo karo su Izraeliu pradžios šioje teritorijoje žuvo daugiau nei 7 tūkst. žmonių, dar 20 tūkst. sužeista. Jis taip pat apkaltino Izraelį, kad šis, liepęs šiaurėje gyvenantiems palestiniečiams persikelti, suintensyvino  antskrydžius pietinėje Gazos Ruožo dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas