Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hamas“ ir kitos grupuotės piktinasi naujo palestiniečių premjero paskyrimu

„Hamas“ ir kitos grupuotės penktadienį pareiškė, kad šią savaitę prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) priimtas sprendimas paskirti naują palestiniečių ministrą pirmininką gali dar labiau padidinti susiskaldymą vykstant karui Gazos Ruože.
- / AFP
- / AFP

„Atskirų sprendimų priėmimas ir formalių veiksmų, neturinčių turinio, pavyzdžiui, naujos vyriausybės formavimas be nacionalinio sutarimo, atlikimas yra atskirties politikos stiprinimas ir susiskaldymo gilinimas“, – sakoma pareiškime.

Tokie žingsniai rodo „didžiulį atotrūkį tarp (Palestiniečių) savivaldos ir žmonių, jų rūpesčių ir siekių“, tvirtinama jame.

Šis pareiškimas nuskambėjo kitą dieną po to, kai M. Abbasas paskyrė ministru pirmininku Mohammedą Mustafą Mohamedą Mustafą), seną savo patarėją ekonomikos klausimais, ir pavedė jam suformuoti naują vyriausybę.

Kiti pasirašiusieji buvo antra pagal dydį Gazos Ruožo kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“, kairysis „Palestinos išlaisvinimo liaudies frontas“ ir „Palestinos nacionalinė iniciatyva“ – politinė partija, siekianti įsiterpti tarp M. Abbaso judėjimo „Fatah“ ir „Hamas“.

M. Mustafa pakeitė Mohammedą Shtayyeh (Mohamedą Štaję), kuris atsistatydino mažiau nei prieš tris savaites, nurodydamas, kad reikia pokyčių po to, kai spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolis sukėlė karą su Izraeliu Gazos Ruože.

Penktadienį paskelbtame laiške M. Abbasui M. Mustafa sutiko būti paskirtas ir sakė, kad „gerai supranta [...] baisių aplinkybių, kurias išgyvena palestiniečiai, sunkumą“.

Beprecedentis „Hamas“ spalio 7-osios išpuolis Izraelyje, oficialiais duomenimis, pareikalavo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, gyvybių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 31 žuvusį įkaitą.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 31 490 žmonių, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

69 metų M. Mustafa dabar turi suformuoti naują Palestiniečių savivaldos, kuri turi ribotus įgaliojimus Izraelio okupuoto Vakarų Kranto dalyse, vyriausybę.

Nuo 2007 metų palestiniečių teritorijų kontrolė padalinta tarp M. Abbaso Palestiniečių savivaldos Vakarų Krante ir „Hamas“ Gazos Ruože.

Analitikai teigė, kad M. Mustafos artumas M. Abbasui apribos galimybes iš esmės reformuoti Palestiniečių savivaldą.

Jungtinės Valstijos ir kitos galybės ragino, kad pasibaigus karui palestiniečių teritorijų valdymą perimtų reformuota Palestiniečių savivaldos institucija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas