Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 24 /11:27

„Hamas“ pareigūnas: delegacija vyksta į Kairą, bet derybose nedalyvaus

Vienas „Hamas“ aukšto rango pareigūnas šeštadienį pareiškė, kad palestiniečių kovotojų grupuotė siunčia delegaciją į Kairą, bet nedalyvaus ten vyksiančiose derybose dėl paliaubų Gazos Ruože.
Berniukas vaikšto tarp namo griuvėsių Gazos Ruože / Ibraheem Abu Mustafa / REUTERS
Berniukas vaikšto tarp namo griuvėsių Gazos Ruože / Ibraheem Abu Mustafa / REUTERS

Egiptas, Kataras ir Jungtinės Valstijos tarpininkaudamos ištisus mėnesius bando pasiekti susitarimą, kad baigtųsi daugiau nei 10 mėnesių trunkantis karas Gazos Ruože tarp Izraelio ir „Hamas“.

„Delegacija susitiks su aukšto rango Egipto žvalgybos pareigūnais, kad būtų informuota apie vykstančių Gazos Ruožo paliaubų derybų raundą, (...) bet tai nereiškia, kad ji dalyvaus derybose“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Hamas“ nuo pat pradžių sakė, kad nedalyvaus šiame derybų raunde, kuris prasidėjo praėjusią savaitę Dohoje“, – nurodė tas pareigūnas.

„Hamas“ sprendimas išsiųsti delegaciją į Kairą priimtas po to, kai Jungtinės Valstijos paskelbė, kad paskutiniame derybų raunde buvo pasiekta pažanga.

Ankstesnis optimizmas per kelis mėnesius trukusias derybas pasirodė esąs nepagrįstas, o šį kartą Izraelio reikalavimas išlaikyti karius prie Egipto sienos tapo esmine kliūtimi.

„Hamas“ pareigūnas sakė, kad islamistų grupuotė reikalauja, jog Izraelis atitrauktų savo pajėgas iš viso Gazos Ruožo, taip pat ir „iš pasienio zonos su Egiptu“ – zonos, vadinamos Filadelfio koridoriumi.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) reikalauja išlaikyti karius šiame koridoriuje tarp Egipto ir Gazos.

Penktadienį Baltieji rūmai pranešė, kad CŽA vadovas Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) yra tarp JAV pareigūnų, dalyvaujančių diskusijose Kaire. Jis prisijungė prie Izraelio žvalgybos agentūros ir saugumo tarnybos vadovų.

„Diskusijos vyksta Kaire (...) ruošiantis išplėstiniam derybų ratui, kuris prasidės sekmadienį“, – penktadienį AFP sakė vienas deryboms artimas šaltinis iš Egipto.

„Vašingtonas su tarpininkais aptaria naujus pasiūlymus, kaip sumažinti atotrūkį tarp Izraelio ir „Hamas“ ir dėl mechanizmų, kaip įgyvendinti“ planą, sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas