Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Hamas“ pasirengęs deryboms su Izraeliu dėl apsikeitimo kaliniais

„Hamas“ pasirengęs „netiesioginėms ir skubioms“ deryboms dėl apsikeitimo kaliniais po vėliausios smurto tarp izraeliečių ir palestiniečių paaštrėjimo gegužę, pirmadienį pareiškė šis Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas.
Yahya Sinwaras
Yahya Sinwaras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar yra reali galimybė tai įgyvendinti“, – sakė „Hamas“ politinio sparno Gazos Ruože vadovas Yahya Sinwaras naujienų agentūrai AFP, paklaustas apie galimą apsikeitimą kaliniais.

„Esame pasiruošę netiesioginėms ir skubioms deryboms šiam klausimui išspręsti“, – pridūrė jis.

Y. Sinwaras tai pareiškė Gazos Ruože lankantis Egipto žvalgybos vadovui Abbasui Kameliui.

A. Kamelis stengiasi sutvirtinti paliaubas tarp Izraelio ir „Hamas“, pasiektas tarpininkaujant Kairui. Gegužės 21-ąją įsigaliojusios paliaubos nutraukė 11 dienų trukusias nuožmias kautynes, per kurias žydų valstybės pajėgos intensyviai bombardavo palestiniečių anklavą, o daugybė izraeliečių buvo priversti slėptis nuo raketų atakų.

Antskrydžiai ir artilerijos apšaudymai Gazoje pareikalavo 254 palestiniečių, įskaitant 66 vaikus, gyvybių. Tuo metu iš pajūrio anklavo paleistos raketos ir kiti sviediniai žydų valstybėje pražudė 12 žmonių, įskaitant vieną vaiką bei arabų kilmės izraelietį paauglį.

Vienas „Hamas“ pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad per derybas Gazoje daugiausiai dėmesio skirta trims klausimams: ilgalaikėms paliauboms, apsikeitimui kaliniais ir Gazos atstatymui.

Y. Sinwaras sakė, jog „Hamas“ neprieštarauja, kad derybos dėl Gazos atstatymo ir beveik 15 metų Izraelio vykdomos palestiniečių anklavo blokados nutraukimo vyktų lygiagrečiai su derybomis dėl apsikeitimo kaliniais.

„Tačiau mes kategoriškai atmetame bet kokį ryšį tarp šių dviejų aspektų“, – pridūrė jis, nepatikslindamas, kiek tiksliai kalinių galėtų būti paleista.

Sekmadienį Kaire Izraelio užsienio reikalų ministras Gabi Ashkenazi iškėlė klausimą dėl dviejų žuvusiais laikomų žydų karių ir dar dviejų izraeliečių, veikiausiai laikomų nelaisvėje Gazoje.

Po 2014-ųjų Izraelio įsiveržimo į Gazą islamistų judėjimas neatiduota žydų valstybei žuvusių karių Orono Shaulo ir Hadaro Goldino palaikų. „Hamas“ iki šiol nėra patvirtinęs jų žūties fakto.

Manoma, kad „Hamas“ taip pat laiko nelaisvėje du Izraelio piliečius. Jų artimieji sako, kad jie turi psichikos sveikatos problemų.

Tuo metu Izraelis kalėjimuose laiko daugiau kaip 5 tūkst. palestiniečių.

Pastarasis konfliktas įsiplieskė gegužės 10 dieną, kai „Hamas“ paleido raketų Izraelio link, solidarizuodamasis su šimtais palestiniečių, sužeistų per susirėmimus su žydų valstybės saugumo pajėgomis Al Aksos mečetės komplekse.

Intensyvus bombardavimas padarė didžiulės žalos skurdžiam palestiniečių anklavui.

Egiptas ir Kataras pažadėjo skirti po 500 mln. JAV dolerių (maždaug 410 mln. eurų) Gazos atstatymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas