Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Hamas“ pasiryžę paleisti įkaitais paimtas moteris ir vaikus per valandą, bet su viena sąlyga

Po kelias dienas trukusių įtemptų derybų, kuriose dalyvavo JAV, Izraelio ir Kataro pareigūnai, „Hamas“ išreiškė norą paleisti nelaisvėje laikomas moteris ir vaikus, tačiau su viena sąlyga, skelbia žiniasklaidos grupė NBC.
„Hamas“ tunelis Gazos Ruože
„Hamas“ tunelis Gazos Ruože / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Hamas“ grupuotė pripažino, kad ji nelaiko visų įkaitų, paimtų per išpuolį prieš Izraelį, kuris buvo įvykdytas prieš 10 dienų, žurnalistams teigė apie derybas informuotas diplomatas ir buvęs JAV pareigūnas.

Jis pabrėžė, kad, pasak „Hamas“, kai kuriuos įkaitus laiko kita Gazoje įsikūrusi palestiniečių grupuotė „Islamo džihadas“, o kitus – „atsitiktiniai Gazos piliečiai oportunistai“.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių

Šaltinių teigimu, Gazos Ruožą kontroliuojanti „Hamas“ grupuotė bando perimti visus belaisvius, tačiau teigia, kad negali to padaryti, nes bombardavimas tęsiasi.

Kiek anksčiau aukšto rango „Hamas“ pareigūnas „NBC News“ žurnalistui Richardui Engelui sakė, kad grupuotė yra pasirengusi nedelsiant paleisti visus civilius įkaitus – užsieniečius ir izraeliečius – jei Izraelis nutrauks antskrydžius Gazos Ruože.

Pareigūno tvirtinimu, įkaitai galėtų būti paleisti per valandą, jei Izraelis įvykdys savo sąlygas. Jis pabrėžė, kad šiuo metu nėra saugios vietos, kur būtų galima juos paleisti.

Izraelio aktyvistas Gershonas Baskinas, padėjęs pasiekti, kad 2011 m. būtų paleistas į nelaisvę paimtas Izraelio karys Giladas Shalitas, „NBC“ pažymėjo, kad tai iš esmės ta pati žinia, kurią pirmadienį paskelbė Irano užsienio reikalų ministerija.

Buvęs FTB pareigūnas: tokios sudėtingos įkaitų situacijos, kaip ši, šiais laikais dar nebuvo. Tai aktyvaus karo zona, pilna tunelių...

„Manau, kad tai melaginga žinia, psichologinis karas. Tai nieko nereiškia“, – pabrėžė jis.

G.Baskino nuomone, tai nerealu, nes nėra jokių garantijų. Vienintelis būdas pasiekti susitarimą būtų, jei „Hamas“ paleistų moteris, vaikus, senelius ir ligonius mainais į Izraelyje laikomas palestinietes ir nepilnamečius.

VIDEO: Izraelis: nufilmavusi įkaitės vaizdo įrašą „Hamas“ naudoja psichologinį terorą

JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnai pranešė, kad Vašingtonas pasiuntė žvalgybos specialistų grupę, kad padėtų surasti įkaitus. Tačiau manoma, kad sėkmingo karinio išgelbėjimo tikimybė yra menka.

„Turime 22 metų žmonių medžioklės patirtį ir mums tai tikrai gerai sekasi“, – pažymėjo buvęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnas Christopheris O'Leary, šiais metais išėjęs į pensiją, o iki vadovavęs daugiainstituciniam JAV vyriausybės įkaitų paieškos padaliniui.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojų paimta į nelaisvę Izraelio karė
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojų paimta į nelaisvę Izraelio karė

Tačiau, pasak jo, „tokios sudėtingos įkaitų situacijos, kaip ši, šiais laikais dar nebuvo. Tai aktyvaus karo zona, pilna tunelių“.

Derybos dėl įkaitų likimo vyksta „nuo pat pirmos dienos“, – „NBC“ pabrėžė diplomatas, kuris prašė neįvardinti jo tapatybės.

„Pirmosiomis dienomis „Hamas“ reikalavo apsikeisti belaisviais, – sakė diplomatas, – bet galiausiai jie pripažino, kad taip nebus“.

„NBC“ atkreipė dėmesį, kad „Hamas“ primygtinai reikalauja toliau laikyti nelaisvėje bet kurį Izraelio kariuomenės narį, tačiau „atrodo, kad suprato, jog civiliai asmenys turės būti paleisti be mainų“.

„Diskusijos vyksta ir pastaruoju metu buvo pozityvesnės, tačiau proveržio dar nėra“, – pridūrė jis.

Buvęs JAV pareigūnas teigė, kad „Hamas“ nenusprendė, ar paleisti civilius vyrus, kurie yra Izraelio piliečiai ir neturi dvigubų pasų.

Vakarų diplomatas: Akivaizdu, kad tarp „Hamas“, Kataro ir Izraelio vyksta dialogas, tačiau „derybos“ tikriausiai yra perdėtas žodis.

Izraelis, kuris rengiasi galimai sausumos invazijai į Gazos Ruožą, griežtai atsisako keisti kalinius į įkaitus, „NBC“ sakė šaltiniai.

Trečiasis žiniasklaidos grupės šaltinis, aukšto rango Vakarų diplomatas, apibūdino derybas kaip silpnas.

„Akivaizdu, kad tarp „Hamas“, Kataro ir Izraelio vyksta dialogas, tačiau „derybos“ tikriausiai yra perdėtas žodis, – nurodė jis. – Tai yra kanalas. Kataras turi daugiau svertų nei bet kas kitas, bet ne tiek daug, kiek norėtų“.

Padėties sudėtingumą pabrėžia tai, kad šią savaitę per Izraelio aviacijos smūgį žuvo „Hamas“ vyriausiasis derybininkas dėl įkaitų Osama Mazinis, sakoma Izraelio gynybos pajėgų pranešime.

Prezidentas Joe Bidenas bus pirmasis pasaulio lyderis, kurio piliečių yra tarp įkaitų, trečiadienį besilankantis Izraelyje. Kiti, įskaitant Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą ir Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Rishi Sunaką, turėtų sekti paskui.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje

Britų pareigūnas patvirtino, kad R.Sunakas paprašė Kataro emyro šeicho Tamimo bin Hamado al Tanio padėti užtikrinti įkaitų išlaisvinimą.

Nuo pat krizės pradžios „Kataro pareigūnai beveik kasdien įvairiu lygiu palaikė ryšius su „Hamas“, – sakė apie derybas informuotas diplomatas.

Daugelį metų Kataras buvo „Hamas“ pašnekovas ir leido jų politiniam sparnui įsteigti biurą sostinėje Dohoje. Pagal Kataro, Izraelio ir „Hamas“ susitarimą į Gazos Ruožą taip pat siunčiama milijoninė humanitarinė pagalba.

Tačiau net ir katariečiai nesugebėjo nuspėti prieš 10 dienų įvykusio „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, pažymėjo vienas iš „NBC“ pašnekovų.

„Katariečiai dėl viso šio įvykio gerokai nudegė, – sakė jis. – Jie buvo investavę į savo vaidmenį, kad galės su visais kalbėtis ir kad „Hamas“ taps nuosaikesne organizacija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas