Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 08

„Hamas“ prieš Izraelį: kur slypi dešimtmečius rusenančio konflikto priežastys?

Šeštadienį Izraelį pažadinusios „Hamas“ atakos jo žmones nustebino netikėtumu ir mastu, bet jų nelauktomis negalima vadinti. Izraelio ir palestiniečių nesutarimai – kartais tik ginčai dėl to, kam turi priklausyti Jeruzalė, kartais ginkluoti ir labai kruvini, kaskart nusinešantys dešimtis ar net šimtus taikių gyventojų gyvybių – tęsiasi ne vieną dešimtmetį. Jie įplieskė ne vieną trumpesnį ar ilgesnį karą, kurie baigdavosi paliaubomis, tačiau taikaus sugyvenimo neatnešdavo.
Gazos Ruožas
Gazos Ruožas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Portalas 15min šių dviejų tautų santykius praėjusį ir šį šimtmetį, pateikia atskirų ginkluotų konfliktų priežastis ir pristato radikalią grupuotę „Hamas“, kuri buvo abiejų palestiniečių intifadų prieš Izraelį dalyvė ir užpuolė šį kartą.

Siekia sunaikinti Izraelį

„Hamas“ yra sunitų islamistų ir fundamentalistų judėjimas, kurį JAV dar 1997 m. įtraukė į užsienio teroristinių organizacijų sąrašą.

Grupuotė politiškai priklauso kraštutinei dešiniajai, šiuo metu yra viena iš dviejų didžiausių Palestinos politinių partijų. Pagrindinė jos varžovė – Vakarų Krantą valdanti „Fatah“, oficialiai atsisakiusi smurto ir ginkluotos kovos. „Hamas“ žinoma kaip tik dėl autoritarinių metodų, kuriais valdo šią teritoriją, ir karinės opozicijos Izraeliui. Jos ginkluotas sparnas, kai kuriais atvejais – visa grupuotė daugelio šalių, įskaitant JAV, taip pat Europos Sąjungos (ES), laikomos teroristinėmis organizacijomis.

Gazos Ruože „Hamas“ įgyvendino daug islamo teisės principų. Grupuotė įsteigė „moralės policiją“, uždraudė vartoti alkoholį ir nustatė keletą apribojimų moterims, pavyzdžiui, susijusių su apranga arba draudimu vaikščioti lydimoms vyrų, išskyrus artimiausius giminaičius ar sutuoktinį.

Skirtingai nei dažnai manoma, „Hamas“ nėra monolitinė organizacija. Ji susiskaldžiusi į įvairias sroves, veikiamas stiprios įtakos iš užsienio šalių ir finansininkų. Viena iš pagrindinių srovių, siejama su Kataru, laikosi ne tokios radikalios opozicijos Izraeliui. Vadinamųjų „iraniečių“ frakcija yra ištikimesnė steigimo statutui, į kurį kaip tikslas įtrauktas „Izraelio sunaikinimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas