Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Hamas“ teigia Kinijoje pasiekusi nacionalinės vienybės susitarimą su „Fatah“

„Hamas“ antradienį paskelbė Pekine pasirašiusi susitarimą su kitomis palestiniečių organizacijomis, įskaitant konkuruojančią „Fatah“, dėl bendro darbo siekiant „nacionalinės vienybės“.
„Hamas“ teigia Kinijoje pasiekusi nacionalinės vienybės susitarimą su „Fatah“ / PEDRO PARDO / AFP
„Hamas“ teigia Kinijoje pasiekusi nacionalinės vienybės susitarimą su „Fatah“ / PEDRO PARDO / AFP

Kinija tai apibūdino kaip susitarimą kartu valdyti Gazos Ruožą pasibaigus karui.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I), priėmęs aukšto rango „Hamas“ pareigūną Mussa Abu Marzuqą (Musa Abu Marzuką), „Fatah“ atstovą Mahmoudą al Aloulą (Mahmudą Alulą) ir 12 kitų palestiniečių grupių pasiuntinius, sakė, kad jie susitarė sudaryti „laikinąją nacionalinio susitaikymo vyriausybę“, kuri valdytų Gazos Ruožą po karo.

„Šiandien pasirašome nacionalinės vienybės susitarimą ir sakome, kad kelias į šios kelionės pabaigą yra nacionalinė vienybė. Esame įsipareigoję siekti nacionalinės vienybės ir raginame tai daryti“, – nurodė M. Abu Marzuqas po susitikimo su Wang Yi ir kitais pasiuntiniais.

Apie tai skelbiama praėjus daugiau nei devyniems karo Gazos Ruože mėnesiams. Konfliktą sukėlė „Hamas“ spalį surengtas išpuolis Izraelio pietuose, per kurį žuvo 1 197 žmonės, daugiausia civiliai.

Kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 44 Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomus įkaitus.

Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 39 006 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.

Dėl nesiliaujančių kovų Gazos Ruože kilo sunki humanitarinė krizė.

Kinija siekia tarpininkauti konflikte, kuris tapo dar sudėtingesnis dėl intensyvios priešpriešos tarp „Hamas“, valdančios Gazos Ruožą, ir „Fatah“, iš dalies valdančios okupuotą Vakarų Krantą.

Izraelis pažadėjo kovoti tol, kol sunaikins „Hamas“, o pasaulio galybės, įskaitant pagrindines Izraelio rėmėjas Jungtines Valstijas, suskubo rengti pokario Gazos Ruožo valdymo scenarijus.

Antradienį baigiantis susitikimui Kinijos vyriausiasis diplomatas sakė, kad pagrindinės palestiniečių politinės jėgos įsipareigojo vienytis.

„Svarbiausias akcentas – susitarimas suformuoti laikinąją nacionalinio susitaikymo vyriausybę dėl Gazos Ruožo valdymo po karo“, – nurodė Wang Yi, Kinijos sostinėje palestiniečių frakcijoms pasirašius Pekino deklaraciją.

„Vienybė yra palestiniečių frakcijų vidaus reikalas, tačiau jos neįmanoma pasiekti be tarptautinės bendruomenės paramos“, – pažymėjo Wang Yi.

Jis pridūrė, kad Kinija nori „atlikti konstruktyvų vaidmenį užtikrinant taiką ir stabilumą Artimuosiuose Rytuose“.

Pekinas, anot Wang Yi, paragino sudaryti „visapusiškas, ilgalaikes ir tvarias paliaubas“, taip pat dėti pastangas skatinti palestiniečių savivaldą ir visapusiškai pripažinti Palestinos valstybę Jungtinėse Tautose.

Abu minėti palestiniečių judėjimai yra aršūs varžovai nuo tada, kai „Hamas“ kovotojai išstūmė „Fatah“ iš Gazos Ruožo po susirėmimų, kilusių po „Hamas“ pergalės 2006 metų rinkimuose.

Pasaulietinis judėjimas „Fatah“ kontroliuoja Palestinos autonomiją, turinčią dalinę administracinę kontrolę Izraelio okupuotame Vakarų Krante, kur Izraelis taip pat rengia išpuolius.

Keli bandymai susitaikyti buvo nesėkmingi, tačiau tęsiantis karui raginimai tai padaryti garsėjo.

Balandį Kinija priėmė „Fatah“ ir „Hamas“ atstovus, tačiau birželį numatytas susitikimas buvo atidėtas.

Kinija istoriškai palaikė dviejų valstybių sprendimą Izraelio ir palestiniečių konflikte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?