Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Havajuose dėl smarkios liūties persipildžius užtvankai evakuojami vietos gyventojai

Dėl smarkių liūčių persipildžius užtvankai Maujyje evakuojami netoliese gyvenantys žmonės, pirmadienį informavo apygardos atstovai.

Nacionalinė orų tarnyba (NWS) praneša, kad šiaurinės Maujo pakrantės Haiku vietovėje 7–15 val. vietos laiku (nuo 19 val. iki antradienio 1 val. Lietuvos laiku) iškrito 33,5 cm lietaus.

„Perkelinėjame išteklius į šią vietovę“, – per tiesioginę vaizdo transliaciją socialiniame tinkle „Facebook“ sakė Maujo apygardos meras Michaelas Victorino.

„Ponai ir ponios, tokio potvynio pas mus nebuvo jau ilgą laiką. Iš tiesų kai kurie gyventojai sakė, kad tokios blogos situacijos nėra matę pastaruosius 25 metus“ – teigė jis.

Maujo priešgaisrinė tarnyba atsiliepė į daugiau nei tuziną pagalbos skambučių iš gyventojų, įkalintų kylančio vandens.

Shanas Tsutsuis – pagrindinis užtvankos bendrasavininkės „Mahi Pono“ operacijų vadovas – sakė, jog užtvanka yra perpildyta, tačiau nebuvo pralaužta.

„Šiuo metu užtvankos perpildymas liovėsi. Mūsų darbuotojai stebi situaciją ir stebės vandens lygį užtvankoje tol, kol jis nukris iki saugaus lygio“, – sakoma Sh.Tsutsuis pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Havajuose dėl smarkios liūties persipildžius užtvankai evakuojami vietos gyventojai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Havajuose dėl smarkios liūties persipildžius užtvankai evakuojami vietos gyventojai

Jis ragino žmones, kuriems reikia prieglobsčio, keliauti į evakuacijos centrus, kurie buvo įsteigti Hanos vidurinėje mokykloje ir Pajos bendruomenės centre.

„Geriausias sprendimas tikriausiai būtų išvykti iš paveiktos vietovės, jei turite draugų ar artimųjų, pas kuriuos galite apsistoti. Tačiau būkite atsargūs: jei pamatysite potvynį – apsisukite ir grįžkite“, – sakė M.Victorino.

„Nebandykite važiuoti per apsemtą teritoriją“, – pridūrė jis.

Jis taip pat ragino turistus likti viešbučiuose ir neišeiti iš jų pirmadienio vakare.

Apygardos atstovas spaudai Brianas Perry sakė, jog nežino, kiek žmonių esama žemiau Kaupakalujos užtvankos, įskaitant Haiku miestelį.

Valstijos interneto portalo duomenimis užtvanka buvo pastatyta 1885 metais ir yra 17,4 metrų aukščio bei 122 metrų pločio. Ji priklauso Rytų Maujo drėkinimo įmonei, kuri buvo įsteigta nukreipti vandenį iš šaltinių į cukranendrių plantacijas.

VIDEO: Havajai tapo milžiniška upe – po stiprių liūčių persipildžius užtvankai evakuojami žmonės

Bendrovė „Mahi Pono“, kuri augina įvairius pasėlius buvusiose cukranendrių plantacijose, yra Rytų Maujo drėkinimo įmonės bendrasavininkė kartu su įmone „Alexander & Baldwin Inc.“, kuri šiuo metu užsiima nekilnojamojo turto vystymu.

Valstija kontroliuoja 132 užtvankas Havajuose; dauguma iš jų buvo pastatytos tiekti vandenį cukranendrių plantacijoms.

Kaip nurodoma 2019 metais paskelbtoje Amerikos civilinių inžinierių sąjungos infrastruktūros ataskaitoje, 93 proc. šių užtvankų yra įvardytos kaip keliančios didelę riziką, t. y. jų gedimai reikštų didelį turto praradimą ar mirtį.

2006-aisiais vienos užtvankos griūtis pasiglemžė septynių žmonių gyvybes Kauajo saloje. Ten sugriuvus Ka Loko užtvanka pasroviui nusirito tūkstančių kubinių metrų vandens srautas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius