Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 25 /16:26

Po „Hezbollah“ masinės atakos prieš Izraelį paskelbta nepaprastoji padėtis, stabdomi skrydžiai

Izraelio kariuomenė sekmadienį pradėjo prevencinius smūgius Libane, nustačiusi, kad Irano remiama kovotojų grupuotė „Hezbollah“ rengiasi plataus masto atakoms.
Iš Libano paleistos raketos smūgiavo Izraeliui
Iš Libano paleistos raketos smūgiavo Izraeliui / Stopkadras

Kariuomenė taip pat perspėjo izraeliečius, kad „Hezbollah“ gali paleisti daug raketų ir dronų, o vyriausybė paskelbė 48 valandų nepaprastąją padėtį.

„Hezbollah“ netrukus paskelbė pareiškimą po to, kai pranešė paleidusi daug dronų ir raketų į Izraelio teritoriją, keršydama už praėjusį mėnesį per Izraelio smūgį žuvusį savo kariuomenės vadą.

Jungtinės Valstijos į tai atsakė dar kartą patvirtindamos savo „geležinį įsipareigojimą“ ginti Izraelį ir pareiškė, kad yra pasirengusios paremti savo sąjungininką.

Po to, kai grupuotė ir ją remiantis Iranas pažadėjo atsakyti į smūgį Beirute, o po kelių valandų Teherane buvo nukautas „Hezbollah“ sąjungininkės „Hamas“ politinis lyderis, Artimuosiuose Rytuose kelias savaites tvyrojo įtampa.

Prieš pat 5 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku išplatintame pranešime Izraelio kariuomenė teigė, kad jos lėktuvai smogė Libane esantiems taikiniams, „kurie kėlė neišvengiamą grėsmę“ izraeliečiams.

„Netoli civilių gyventojų namų Pietų Libane matome, kad „Hezbollah“ ruošiasi surengti plataus masto ataką prieš Izraelį, kuri sukels pavojų ir Libano civiliams gyventojams“, – tuo pačiu metu paskelbtame vaizdo pareiškime sakė Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari (Danielis Hagaris).

Jis paragino civilius gyventojus „pasitraukti iš pavojaus zonos“.

„Dėl besitęsiančios „Hezbollah“ agresijos kyla pavojus, kad Libano žmonės, Izraelio gyventojai ir visas regionas gali būti įtraukti į dar didesnę eskalaciją“, – sakė D.Hagari.

„Mes stebime „Hezbollah“ pasiruošimą surengti plataus masto išpuolius Izraelio teritorijoje netoli jūsų namų. Jums gresia pavojus. Mes puolame ir likviduojame „Hezbollah“ grėsmes“, – teigiama ankstų sekmadienio rytą išplatintoje žinutėje Pietų Libano gyventojams.

„Visi, esantys netoli teritorijų, kuriose veikia „Hezbollah“, turėtų nedelsdami išvykti, kad apsaugotų save ir savo šeimas“, – sakoma platformoje „Telegram“ paskelbtoje žinutėje.

Pareiškime „Hezbollah“ nurodė, kad paleido daugiau kaip 320 raketų „Katiuša“ į Izraelį ir tai yra dalis jos „pirminio atsako“ į praėjusį mėnesį įvykdytą vyriausiojo vado Fuado Shukro nužudymą.

„Hezbollah“: vyriausiasis vadas F. Shukras buvo pastate / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA
„Hezbollah“: vyriausiasis vadas F. Shukras buvo pastate / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Pareiškime teigiama, kad grupuotė „pradėjo oro ataką, paleisdama daug dronų į Izraelio teritoriją, o kovotojai taip pat apšaudė „daug priešo pozicijų, kareivinių ir „Geležinio kupolo“ platformų (...) daugybe raketų“.

Pranešime teigiama, kad „karinėms operacijoms užbaigti prireiks šiek tiek laiko“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu turėjo surengti saugumo kabineto posėdį 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, pranešė jo biuras.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu Gazos Ruožo pasienyje
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu Gazos Ruožo pasienyje

Tuo metu gynybos ministras Yoavas Gallantas paskelbė 48 valandų nepaprastąją padėtį visoje šalyje nuo sekmadienio 6 val. ryto.

Jo kanceliarija pareiškime nurodė, kad jis informavo savo JAV gynybos sekretorių Lloydą Austiną apie padėtį, ir pridūrė, kad „gynybos institucija stebi įvykius Beirute“.

JAV nacionalinio saugumo atstovas spaudai sakė, kad prezidentas Joe Bidenas nurodė JAV pareigūnams nuolat bendrauti su Izraeliu, o Pentagonas sakė, kad yra „pasirengęs remti“ Izraelio gynybą.

L.Austinas taip pat kalbėjosi su Y.Gallantu.

„Sekretorius Austinas dar kartą patvirtino, kad Jungtinės Valstijos yra tvirtai įsipareigojusios ginti Izraelį nuo bet kokių Irano ir jo regioninių partnerių bei įgaliotinių išpuolių“, – teigė Pentagono atstovas spaudai.

Sekmadienio rytą Izraelio Ben Guriono tarptautinis oro uostas trumpam sustabdė skrydžius, šalies ekstremaliųjų situacijų tarnybų grupei pranešus apie padidinto pavojaus lygį.

Netoli Tel Avivo esančio Ben Guriono oro uosto veikla atnaujinta 7 val., sakė atstovas spaudai Roy'us Steinmetzas ir pridūrė, kad „lėktuvai, nukreipti į kitus oro uostus, taip pat vėl kils iš Ben Guriono“.

Izraelis sako, kad Pietų Libane smogė tūkstančiams „Hezbollah“ raketų paleidimo įrenginių

Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos naikintuvai sekmadienio rytą atakavo tūkstančius „Hezbollah“ raketų paleidimo įrenginių Libano pietuose, kurie buvo nukreipti į šiaurines ir centrines žydų valstybės dalis.

„Maždaug 100 IAF (Izraelio oro pajėgų) naikintuvų (...) smogė ir sunaikino tūkstančius „Hezbollah“ raketų paleidimo įrenginių, kurie buvo išdėstyti ir įtvirtinti Pietų Libane“, – sakoma kariuomenės pranešime.

„Dauguma šių paleidimo įrenginių buvo nukreipti į Šiaurės Izraelį, o kai kurie – į vidurio Izraelį“, – nurodoma jame.

„Hezbollah“ savo ruožtu „paleido šimtus raketų ir dronų į Šiaurės Izraelį“, žurnalistams sakė Izraelio kariuomenės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Nadavas Shoshani, pridūręs, kad dauguma jų buvo paleisti po to, kai Izraelis pradėjo puolimą.

„Hezbollah“ apšaudymas buvo „didesnio planuoto išpuolio dalis, ir mums šį rytą pavyko sutrukdyti didžiąją jo dalį‘, – aiškino N.Shoshani, atsisakydamas nurodyti, į ką taikėsi „Hezbollah“.

„Vis dar vertiname išpuolio padarinius (...) apšaudymas vis dar tęsiasi“, – pažymėjo N.Shoshani.

„Bet galiu pasakyti, kad buvo padaryta nedidelė (...) labai nedidelė žala“, – pridūrė jis.

N.Shoshani sakė, kad Izraelio partneriai, įskaitant Jungtines Valstijas, nedalyvavo sekmadienio puolime prieš „Hezbollah“.

„Šį rytą tai buvo Izraelio operacija“, – pabrėžė jis.

Tuo metu ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį pažadėjo „padaryti viską“, kad užtikrintų Šiaurės Izraelio gyventojų saugumą po to, kai kariuomenė pradėjo oro smūgius prieš „Hezbollah“ taikinius Pietų Libane.

„Esame pasiryžę padaryti viską, kad apsaugotume savo šalį, saugiai sugrąžintume šiaurinės dalies gyventojus į jų namus ir toliau laikytumėmės paprastos taisyklės: mes skriaudžiame tuos, kurie skriaudžia mus“, – sakoma B.Netanyahu pareiškime, kuriuo pasidalijo jo biuras.

„Hezbollah“ lyderis 18 val. pakomentuos naujausią ataką prieš Izraelį

Libano sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad sekmadienį per Izraelio smūgį į automobilį šalies pietuose žuvo vienas žmogus.

Apie tai praneša, Izraeliui pradėjus vadinamuosius prevencinius smūgius prieš libaniečių judėjimą „Hezbollah“.

Per Izraelio drono smūgį į automobilį Chijamo kaime žuvo vienas žmogus, teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime, kuriuo pasidalijo Libano oficialioji Nacionalinė naujienų agentūra (NNA).

Šiitų judėjimas „Amal“, kuris yra svarbus „Hezbollah“ sąjungininkas, vėliau paskelbė, kad žuvo kovotojas iš Chijamo.

Hezbollah lyderis Sayyed Hassan Nasrallah kalba per televiziją. / Al-Manar TV / via REUTERS
Hezbollah lyderis Sayyed Hassan Nasrallah kalba per televiziją. / Al-Manar TV / via REUTERS

Ministerija taip pat pranešė, kad du žmonės, įskaitant sirą, buvo sužeisti per „kelis Izraelio reidus“ pietuose, nurodė NNA.

Irano remiama grupuotė „Hezbollah“, paskelbusi apie didelio masto ataką raketomis ir dronais, vėliau pareiškė baigusi savo karinę operaciją prieš Izraelio pozicijas ir paneigė Izraelio teiginius, esą jis sutrukdė planuojamam išpuoliui.

„Šiandien mūsų karinė operacija baigta ir įvykdyta“, – sakoma Irano remiamos grupuotės pareiškime.

Izraelio „teiginiai apie jo įvykdytus prevencinius veiksmus (...) ir pasipriešinimo atakos sužlugdymą yra tušti pareiškimai“, priduriama jame.

JT ir Libano premjeras po Izraelio ir „Hezbollah“ smūgių ragina deeskaluoti padėtį

Jungtinės Tautos ir Libano ministras pirmininkas sekmadienį paragino deeskaluoti padėtį po to, kai Izraelis smogė Libanui, o „Hezbollah“ pareiškė, kad surengė atakų į žydų valstybės pozicijas, ir taip smarkiai paaštrino tarpvalstybinius karo veiksmus.

JALAA MAREY / AFP
JALAA MAREY / AFP

JT specialiojo koordinatoriaus Libane biuras ir JT taikos palaikymo pajėgos Libane (UNIFIL) „ragina visus nutraukti ugnį ir susilaikyti nuo tolesnių eskalavimo veiksmų“, sakoma bendrame pareiškime, kuriame naujausi įvykiai apibūdinami kaip keliantys nerimą.

„Vienintelis tvarus kelias į priekį – grįžti prie karo veiksmų nutraukimo ir įgyvendinti JT Saugumo Tarybos 1701-ąją rezoliuciją“, – priduriama pareiškime.

Šia rezoliucija buvo užbaigtas 2006 metų Izraelio ir „Hezbollah“ karas ir joje raginama, kad Libano kariuomenė ir JT taikdariai būtų vienintelės būtų vienintelės ginkluotosios pajėgos, dislokuotos Pietų Libane.

Libano ministras pirmininkas Najibas Mikati sekmadienį skubos tvarka surengtame posėdyje ministrams pareiškė, kad „palaiko ryšius su Libano draugais, kad sustabdytų eskalaciją“.

„Pirmiausia reikia sustabdyti Izraelio agresiją ir taikyti 1701-ąją rezoliuciją“, – sakoma jo biuro pareiškime.

N.Mikati taip pat pabrėžė, kad Libanas „remia tarptautines pastangas, kurios galėtų padėti nutraukti ugnį Gazos Ruože“, teigiama pareiškime.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ surengė išpuolį prieš Izraelį, nulėmusį karą Gazos Ruože, palestiniečių kovotojų grupuotės sąjungininkas „Hezbollah“ beveik kasdien apsikeičia ugnimi su Izraelio kariuomene.

Vis dažniau raginama visiškai įgyvendinti JT rezoliuciją Nr. 1701, kad būtų nutrauktas vykstantis smurtas.

Jemeno husiai džiaugiasi „Hezbollah“ atakomis ir vėl grasina pulti Izraelį

Irano remiami Jemeno husių sukilėliai sekmadienį gyrė Libano „Hezbollah“ išpuolius prieš Izraelį ir vėl grasino surengti atsakomąją ataką, keršydami už žydų valstybės smūgius Jemeno uostui.

Jemeno husiai prisipažino dėl atakų Raudonojoje jūroje
Jemeno husiai prisipažino dėl atakų Raudonojoje jūroje

„Sveikiname „Hezbollah“ ir jos generalinį sekretorių su svarbiu ir drąsiu pasipriešinimo išpuoliu prieš priešą Izraelį šį rytą“, – sakoma husių pareiškime po to, kai „Hezbollah“ pranešė surengusi didelio masto ataką raketomis ir dronais.

Jemeno sukilėliai teigė, kad „stiprus ir veiksmingas atsakas (...) patvirtina, kad pasipriešinimas yra pajėgus, stiprus ir sąžiningai tęsi savo pažadus bei grasinimus".

Po to, kai Jemeno sukilėlių kontroliuojamam Chudaidos uostamiesčiui liepos 20 dieną buvo suduoti keli smūgiai, husiai pažadėjo pradėti išpuolius prieš Izraelį.

„Dar kartą patvirtiname, kad Jemeno atsakas tikrai bus“, – sakoma pareiškime.

Smūgiai Chudaidos uostamiesčiui buvo suduoti kitą dieną po drono atakos Tel Avive, per kurią žuvo vienas civilis gyventojas ir už kurią prisiėmė atsakomybę Irano remiami Jemeno husių sukilėliai. Izraelis pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų.

Pasak sukilėlių, per atsakomuosius Izraelio smūgius buvo sunaikinta didžioji dalis uosto degalų saugyklų ir žuvo mažiausiai devynis žmones.

Husiai veikia kaip Irano remiama „pasipriešinimo ašies“ dalis, nukreipta prieš Izraelį. „Pasipriešinimo ašiai“ taip pat priklauso kovotojų grupuotės Irake, Sirijoje ir Libane.

Nuo lapkričio husiai surengė daugybę raketų ir dronų atakų, vykdydami kampaniją, kuri, jų teigimu, nukreipta prieš su Izraeliu susijusią laivybą Adeno įlankoje ir Raudonojoje jūroje, nes taip jie esą remia palestiniečius kare Gazos Ruože.

„Air France“ bent iki pirmadienio stabdo skrydžius į Tel Avivą ir Beirutą

Prancūzų oro linijos „Air France“ paskelbė, kad atšaukia sekmadieniui ir pirmadieniui numatytus skrydžius į Tel Avivą ir Beirutą, reaguodamos į Izraelio surengtus oro antskrydžius Libane.

Shutterstock nuotr./„Air France“
Shutterstock nuotr./„Air France“

„Atšaukti visi skrydžiai numatyti šiandien ir rytoj“, – sakė Prancūzijos oro vežėjo atstovas spaudai ir pridūrė, kad skrydžiai gali būti sustabdyti, atsižvelgiant į padėtį Artimuosiuose Rytuose.

Oro bendrovė „Air France“, kuri paprastai kasdien skraidina keleivius į abu miestus, nuo liepos 29 iki rugpjūčio 15 dienos jau buvo sustabdžiusi skrydžius į Beirutą, tačiau ir toliau vykdė skrydžius į Tel Avivą.

„Air France“ nepranešė, ar jos pigių skrydžių patronuojamoji įmonė „Transavia“, kuri taip pat skraidina abiem kryptimis, dėl saugumo sustabdys savo skrydžius.

Vokietijos oro linijos „Lufthansa“ penktadienį paskelbė pratęsiančios savo skrydžių į Beirutą sustabdymą iki rugsėjo pabaigos ir pranešė, kad iki rugsėjo 2 dienos lėktuvai neskraidys į Tel Avivą ir Teheraną.

B.Netanyahu: Izraelio smūgiai Libanui – dar ne pabaiga

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį perspėjo, kad naujausi Libanui suduoti smūgiai nereiškia karinės kampanijos prieš libaniečių ginkluotą grupuotę „Hezbollah“ pabaigos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Benjaminas Netanyahu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Benjaminas Netanyahu

„Mes suduodame „Hezbollah“ netikėtus, triuškinančius smūgius (...) Tai dar vienas žingsnis siekiant pakeisti padėtį šiaurėje ir padėti saugiai grįžti mūsų gyventojams namo. Ir, kartoju, tai nėra galutinis žodis“, – vyriausybės posėdyje pareiškė B.Netanyahu.

Jis sakė, kad kariuomenė sunaikino tūkstančius „trumpojo nuotolio raketų, kurios visos buvo skirtos pakenkti mūsų civiliams ir pajėgoms Galilėjoje“.

„Be to, IDF (Izraelio kariuomenė) perėmė visus dronus, kuriuos „Hezbollah“ paleido į strateginį taikinį centrinėje Izraelio dalyje“, – sakė jis, nenurodydamas, koks tai buvo taikinys.

Tačiau Izraelio žiniasklaida pranešė, kad „Hezbollah“ siekė smogti Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ būstinei netoli Tel Avivo.

Izraelio kariuomenė sekmadienį pradėjo prevencinius smūgius Libane, nustačiusi, kad Irano remiama kovotojų grupuotė „Hezbollah“ rengiasi plataus masto atakoms.

Kariuomenė taip pat perspėjo izraeliečius, kad „Hezbollah“ gali paleisti daug raketų ir dronų, o vyriausybė paskelbė 48 valandų nepaprastąją padėtį.

„Hezbollah“ netrukus išplatino pareiškimą po to, kai pranešė paleidusi daug dronų ir raketų į Izraelio teritoriją, keršydama už praėjusį mėnesį per Izraelio smūgį žuvusį savo kariuomenės vadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas