Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 08 /09:35

„Hezbollah“ ir Izraelis apsikeitė ugnimi

Libano judėjimas „Hezbollah“ ir Izraelio pajėgos apsikeitė išpuoliais, pranešė abi pusės anksti sekmadienį.
„Hezbollah“ ir Izraelis apsikeitė ugnimi / RABIH DAHER / AFP
„Hezbollah“ ir Izraelis apsikeitė ugnimi / RABIH DAHER / AFP

Dieną prieš Libano sveikatos apsaugos ministerija buvo pranešusi apie trijų civilinės gynybos darbuotojų žūtį per Izraelio ataką. Per šį išpuolį Frouno kaime dar du buvo sužeisti, vienas iš jų – sunkiai.

Kilus karui Gazos Ruože tarp Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ po spalio 7-osios atakos, „Hezbollah“ solidarizavosi su grupuote ir pastaraisiais mėnesiais beveik kasdien apsikeičia ugnimi su Izraeliu. 

„Hezbollah“ pranešė, kad anksti sekmadienį „atsakydama į priešo išpuolius (...) ir konkrečiai į išpuolį“, per kurį Libano Frouno kaime žuvo gelbėtojai, apšaudė „Kirjat Šmoną raketų „Falaq“ salvėmis“.

Libano ministerija teigė, kad išpuolio taikiniu tapo „Libano civilinės gynybos komanda, kuri gesino gaisrus, sukeltus Izraelio neseniai suduotų smūgių Frouno kaime“, o Izraelio kariuomenė pareiškė, kad „likvidavo teroristus“ iš „Hezbollah“ sąjungininkų judėjimo „Amal“ Froune.

Libano civilinės gynybos agentūra pranešė, kad trys jos darbuotojai žuvo per „Izraelio smūgį, kurio taikiniu tapo gaisrinis automobilis po to, kai jie baigė gaisro gesinimo misiją“.

Ministras pirmininkas Najibas Mikati (Nadžibas Mikatis) pasmerkė išpuolį ir pareiškime teigė, kad „ši nauja agresija prieš Libaną yra akivaizdus tarptautinių įstatymų (...) ir žmogiškųjų vertybių pažeidimas“.

Atskirai sekmadienį „Hezbollah“ pranešė, kad jos kovotojai taip pat paleido raketas į Izraelio Šamiro bendruomenę netoli Kirjat Šmonos.

„Hezbollah“ paprastai teigia, kad taikosi į karines pozicijas Šiaurės Izraelyje, o Izraelis yra tvirtinęs, kad taikosi į „Hezbollah“ infrastruktūrą ir kovotojus Libano pietuose ir rytuose.

Sekmadienio rytą Izraelio kariuomenė paskelbė, kad surengė keletą antskrydžių prieš „Hezbollah“ karines struktūras ir naktį perėmė iš Libano paleistus sviedinius.

„Pasikartojantys ir tyčiniai išpuoliai“

Kariniame pareiškime teigiama, kad šeštadienį Froune Izraelio pajėgos smogė „Amal“ nariams, kurie „veikė „Hezbollah“ karinėje struktūroje“ ir juos „likvidavo“.

„Hezbollah“ sąjungininkas judėjimas „Amal“ pranešė, kad per šeštadienio smūgį žuvo du jo nariai. Judėjimas teigė, kad jie žuvo „vykdydami savo humanitarinę ir nacionalinę pareigą ginti Libaną ir pietus“.

Sveikatos apsaugos ministerija sakė „smerkianti šią įžūlią Izraelio ataką, nukreiptą prieš oficialios Libano valstybės institucijos komandą“.

Ji pridūrė, kad tai buvo „antrasis tokio pobūdžio išpuolis prieš greitosios pagalbos komandą per mažiau nei 12 valandų“.

Anksčiau šeštadienį ministerija pranešė, kad du su „Hezbollah“ susijusio Islamo sveikatos komiteto gelbėjimo tarnybos darbuotojai buvo sužeisti, kai „priešas Izraelis tyčia nusitaikė“ į vietovę netoli gaisro, kurio jie važiavo gesinti Libano pietuose esančioje Kabrikoje, ir dėl to jų automobilis pasviro.

Kelios kovotojų grupuotės valdo sveikatos priežiūros centrus ir vykdo skubios pagalbos operacijas Pietų Libane.

Šeštadienį „Hezbollah“ paskelbė apie virtinę išpuolių prieš Izraelio karius ir pozicijas netoli sienos, įskaitant raketų „Katiuša“ ir „sprogmenų prikrautų dronų“ išpuolius; kai kurie buvo atsakas į „priešo Izraelio atakas“ Libano pietuose.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, Libane per išpuolius žuvo mažiausiai 614 žmonių, daugiausia kovotojų, bet taip pat mažiausiai 138 civiliai.

Izraelio pusėje, įskaitant aneksuotas Golano aukštumas, institucijos paskelbė apie mažiausiai 24 karių ir 26 civilių žūtį.

Libano sveikatos apsaugos ministro Firasso Abiado (Firaso Abiado) pareiškime sakoma, kad „dėl (Izraelio) agresijos“ nuo spalio žuvo 27 greitosios pagalbos ir sveikatos apsaugos darbuotojai, o dar 94 buvo sužeisti.

Pareiškime teigiama, kad taikomasi į dvi ligonines ir 21 sveikatos centrą, o 32 ugniagesių ar greitosios pagalbos automobiliai buvo „išimti iš rikiuotės arba iš dalies sugadinti“, ir raginama nutraukti „pasikartojančius ir tyčinius išpuolius prieš sveikatos priežiūros darbuotojus ir civilius gyventojus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas