Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Honkonge šeši asmenys sulaikyti dėl internete skelbtų, kaip teigiama, kurstančių žinučių

Honkongo policija antradienį pagal naująjį miesto nacionalinio saugumo įstatymą sulaikė šešis asmenis, kurie, institucijų teigimu, internete skelbė maištą kurstančias žinutes.
Medijų magnato Jimmy Lai nacionalinio saugumo teismas Honkonge. / LAM YIK / REUTERS
Medijų magnato Jimmy Lai nacionalinio saugumo teismas Honkonge. / LAM YIK / REUTERS

Antradienį buvo sulaikytos penkios moterys ir vienas vyras, kuriems 37–65 metai, sakoma Honkongo policijos nacionalinio saugumo departamento pranešime.

Policija nurodė, kad vienai iš sulaikytų moterų jau buvo taikomas kardomasis kalinimas „Tai Lam“ centre, griežto režimo moterų kalėjime.

Policijos tyrimai atskleidė, kad ši moteris su kitų penkių sulaikytų asmenų pagalba „nuo 2024-ųjų balandžio anoniminiame socialinės žiniasklaidos puslapyje skelbė maištingas žinutes, pasinaudodama artėjančia jautria diena“, sakoma pareiškime.

Omenyje turima birželio 4-oji, kai bus minimos 35-osios Pekino represijų 1989 metais metinės. Kinija tuomet pasiuntė karius į Tiananmenio aikštę, kad numalšintų protestus už demokratiją.

Pareiškime priduriama, kad tai buvo daroma „siekiant kurstyti neapykantą centrinei valdžiai (Pekinui), Honkongo specialaus administracinio regiono vyriausybei ir teisminei valdžiai, taip pat kurstyti internautus vėliau organizuoti neteisėtą veiklą arba joje dalyvauti“.

Šeši asmenys „įtariami pažeidę Nacionalinio saugumo užtikrinimo potvarkio 24 skirsnį, kuriame sakoma „Nusikaltimai, susiję su ketinimais sukilti“, sakoma jame, paminint naujai priimtą Honkongo nacionalinio saugumo įstatymą.

Tai – pirmieji tokie sulaikymai pagal šį įstatymą, vadinamą 23 straipsniu.

Kovą priimtame 23 straipsnyje numatytos bausmės, tarp jų laisvės atėmimas iki gyvos galvos, už penkių kategorijų nusikaltimus, įskaitant išdavystę, sukilimą, šnipinėjimą, sabotažą ir kišimąsi iš išorės.

Juo taip pat buvo išplėstas britų kolonijinių laikų nusikaltimo už antivyriausybinę veiklą traktavimas, įtraukiant neapykantos Kinijos komunistų partijos vadovybei kurstymą.

Šis teisės aktas yra antrasis Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas – pirmąjį Pekinas priėmė 2020 metais, po to, kai buvo numalšinti didžiuliai, kartais smurtiniai protestai už demokratiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas