Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 10 /21:57

Honkonge tarybų nariai prisiekė ištikimybę Pekinui, atsistatydinus šimtams jų kolegų

Dešimtys Honkongo vietinių bendruomenių politikų pagal naują reikalavimą prisiekė ištikimybę Kinijai, šimtams jų kolegų pasitraukus iš pareigų protestuojant prieš valdžios pastangas išvalyti pusiau autonominį miestą nuo „nepatriotiškų“ elementų.
Demokratijos aktyvistai Honkonge
Demokratijos aktyvistai Honkonge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Honkongas

Honkonge rajonų tarybos yra vienintelės politinės institucijos, kuriose visus atstovus tiesiogiai renka gyventojai.

Šios tarybos sprendžia tokius svarbius vietos klausimus kaip autobusų maršrutai, atliekų tvarkymas ir vaikų žaidimų aikštelių priežiūra. Tačiau jos tapo ir gyventojų noro turėti didesnę įtaką miesto valdymui simboliu.

2019 metų pabaigoje senkant ne vieną mėnesį besitęsusiems didžiuliams prodemokratinio judėjimo protestams, Kinijos valdymą kritikavę opozicijos kandidatai pasiekė triuškinančią pergalę, lengvai įveikę provyriausybinius pretendentus.

Pekinas tuomet atsakė susidorojimu su disidentais ir miesto sistemos pertvarkymu: tiesiogiai renkamų pareigūnų skaičius buvo sumažintas, pradėtas vertinti politikų patriotiškumas.

Penktadienį 25 tarybos nariams buvo liepta duoti priesaiką per uždarą ceremoniją, tačiau tik 24 iš jų sudalyvavo renginyje.

Prieš pat ceremoniją už demokratiją pasisakantis tarybos narys Peteris Choi „Facebook“ parašė, kad „negali leistis į kompromisus ir prisiekti ištikimybės režimui, nevertinančiam liaudies“.

„Nuo kandidatavimo rinkimuose iki išrinkimo į tarybą mano tikslas buvo stebėti vyriausybę, o ne būti ištikimam režimui“, – įraše pabrėžė P.Choi, kuris ceremonijoje nepasirodė ir buvo nedelsiant atstatydintas.

Panašūs renginiai buvo surengti ir kitų sektorių atstovams, įskaitant valstybės tarnautojus, vyriausybės pareigūnus ir įstatymų leidėjus.

Tačiau net prisiekusieji ištikimybę gali būti nušalinti nuo pareigų.

Penktadienio vakarą vyriausybė paskelbė pareiškimą, kuriame nurodė turinti abejonių dėl septynių tarybos narių priesaikų nuoširdumo. Jų buvo paprašyta pateikti daugiau informacijos, kad būtų galima nuspręsti, ar jų priesaikos gali būti priimtos.

Šie septyni asmenys priklauso prodemokratinei stovyklai; tarp jų yra už užstatą paleisti du tarybos nariai, kuriems pareikšti kaltinimai nacionalinio saugumo bylose.

Pagal naujas taisykles, kurias Pekinas kiek anksčiau primetė Honkongui, nacionalinio saugumo komitetas gali atstatydinti visus pareigūnus, laikomus nusistačiusiais prieš Kiniją ir nelojaliais.

Kaltinimai ardomąja veikla

„Jei mums kils abejonių dėl tam tikrų tarybos narių priesaikos ir negalėsime būti visiškai tikri, ar jie prisiekė lojalumą ir ištikimybę, suteiksime jiems galimybę pasiaiškinti... Jei paaiškės, kad jų priesaika negaliojanti, jie bus diskvalifikuoti“, – anksčiau šią savaitę sakė Honkongo lyderė Carrie Lam.

Per ateinančias savaites duoti priesaiką turi apie 180 rajono tarybos narių, o atsisakiusieji dalyvauti ceremonijoje neteks mandatų.

Tačiau dauguma išrinktų politikų, užuot bendradarbiaudami su „patriotiškumo“ vertintojais, tiesiog pasitraukė iš pareigų.

Lig šiol atsistatydino iš viso 260 narių – daugiau nei pusė visų 452 išrinktųjų.

Priesaikos davimas „tapo režimo įrankiu, skirtu laikyti mus ant pavadėlio“, naujienų agentūrai AFP pareiškė liepą atsistatydinusi buvusi rajono tarybos narė Debbie Chan.

„Jie nori sunaikinti demokratijos šalininkų stovyklą Honkonge“, – pridūrė ji.

Po 2019 metais vykusių protestų Kinija primetė tarptautiniam finansų centrui drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą. Juo buvo kriminalizuota kone visa disidentinė veikla, o miestas pradėtas pertvarkinėti pagal Pekino autoritarinę viziją.

Tarp daugiau kaip 60 asmenų, kuriems buvo iškeltos bylos pagal tą teisės aktą, yra ir keli rajonų tarybų nariai. Dauguma jų kaltinimų sulaukė dėl savo politinių pažiūrų.

Nagrinėjant šias bylas penktadienį prieš teismą stojo trys grupės, kasmet rengiančios Honkonge Tiananmeno įvykių minėjimo akcijas, lyderiai.

Ankstesnę dieną policija atliko kratą jų vadovaujamame muziejuje, skirtame atminti Pekino įvykdytą kruviną susidorojimą su protestuotojais 1989 metais.

Visi trys minėtos grupės lyderiai buvo apkaltinti ardomąja veikla, jiems atsisakius bendradarbiauti atliekant tyrimą dėl nacionalinio saugumo.

Vienam iš kaltinamųjų atstovaujanti advokatė Chow Hang-tung prieš atvykdama į teismą „Facebook“ parašė nepaklusnumo kupiną žinutę.

„Jeigu jie parašė scenarijų, kaip sunaikinti mūsų laisvę, paklusnumas ir bendradarbiavimas tik padės jiems greičiau ir lengviau pasiekti savo tikslą“, – pabrėžė teisininkė.

Per teismo posėdį ji pareiškė teisėjui, kad nagrinėjama byla yra „absurdiška“.

Už nusikaltimus nacionaliniam saugumui Honkonge gresia kalėjimas iki gyvos galvos, o daugumą tokių kaltinimų sulaukusių asmenų atsisakoma paleisti už užstatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento