Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Honkongo lyderė gina Kinijos medikus nuo „skaldančių komentarų“

Honkongo lyderė Carrie Lam penktadienį įspėjo neskelbti „skaldančių komentarų“ apie Kinijos pagrindinės teritorijos dalies medikus, atsiųstus į miestą kovoti su pandeminio koronaviruso omikron atmainos sukeltu protrūkiu.
Honkongas
Honkongas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinija šią savaitę atsiuntė maždaug 400 sveikatos apsaugos darbuotojų padėti su COVID-19 kovojančiam Honkongui, bet šis žingsnis išprovokavo žiniasklaidos klausimų dėl gydytojų darbo leidimų ir medikų atskaitomybės.

Vietos televizija „Now TV“ trečiadienį suerzino Pekino šalininkus jos reporterei paklausus, kaip bus nagrinėjami pacientų skundai dėl medikų iš Kinijos darbo.

Ketvirtadienį televizija atsiprašė, vienam prokiniškam strateginių studijų centrui paraginus atleisti reporterę ir pareiškus, kad ji galėjo pažeisti miestui primestą drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą.

2020 metais po didžiulių ir kartais smurtinių demokratijos šalininkų protestų primestu įstatymu kriminalizuojama kitokia nuomonė. Įstatymas jau buvo pritaikytas kone 170 žmonių, įskaitant žurnalistus.

Klausinėjama apie šį incidentą C. Lam atmetė mintį, kad „Now TV“ reporterės puolimas yra spaudos laisvės varžymo ženklas.

„Kodėl norime kelti visą šitą triukšmą ir skelbti skaldančius komentarus?“ – penktadienį spaudos konferencijoje klausė C.Lam.

Ji atkreipė dėmesį į sunkias medikų darbo sąlygas Honkonge toli nuo artimųjų.

„Galite klausinėti, kad geriau suprastumėte jų atsiuntimą, jų indėlį ir, galbūt, jų jausmus, bet prašom... neversti to dar vienu politiniu klausimu ir nesieti to su žiniasklaidos laisve“, – sakė C.Lam.

Honkongo žurnalistų asociacija pareiškime nurodė nerimaujanti, kad „Now TV“ reporterė puolama dėl savo darbo, ir pridūrė, kad televizijos atsiprašymas „neabejotinai padidins jos redaktorių savicenzūrą“.

Honkongo žiniasklaida seniai garsėjo tokiu pareigūnų darbo narstymu, koks būtų neįsivaizduojamas Kinijos pagrindinėje teritorijos dalyje, kur vietos žiniasklaidą kontroliuoja valstybė, o užsienio žiniasklaidos priemonių darbas smarkiai varžomas.

Tačiau du garsiausiai kalbėdavę Honkongo leidiniai – „Apple Daily“ ir „Stand News“ – pernai po kratų buvo uždaryti. Dar viena žiniasklaidos priemonė užsidarė jos redaktoriams pasakius, kad jie nebesijaučia saugūs skelbti informaciją.

C.Lam administracija sulaukė daug kritikos dėl savo neaiškios komunikacijos ir darbo kovojant su penkta COVID-19 banga Honkonge, kur per mažiau nei tris mėnesius užregistruota beveik milijonas užsikrėtimo atvejų ir maždaug 5 tūkst. mirties atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas