Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Honkongo universitete nukelta statula Tiananmeno įvykiams atminti

Honkongo universitetas ketvirtadienį patvirtino, kad jo teritorijoje 24 metus stovėjusi Pekino Tiananmeno aikštėje Kinijos karių nužudytų žmonių atminimui pastatyta statula buvo nukelta ir išvežta.
Honkongas
Honkongas / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Kinija Honkongas

„Sprendimas dėl pasenusios statulos buvo pagrįstas išorės teisinėmis konsultacijomis ir rizikos vertinimu, kad būtų naudingiausia Universiteto interesams“, – teigiama institucijos pranešime.

Jenso Galschioto sukurtas aštuonių metrų aukščio „Gėdos stulpas“ Honkongo universiteto (HKU) miestelyje stovėjo nuo 1997-ųjų, kai miestas buvo sugrąžintas Kinijai.

Skulptūra vaizduoja 50 kančios iškreiptų, vienas ant kito suverstų veidų ir kūnų. Ji skirta Pekino Tiananmeno aikštėje 1989 metais protestavusiems ir karių nužudytiems demokratijos šalininkams pagerbti.

Honkongas buvo vienintelė vieta Kinijoje, kur masiniai Tiananmeno aikštės žuvusiųjų paminėjimai dar būdavo toleruojami.

Tačiau po didžiulių ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų, krėtusių Honkongą prieš dvejus metus, miestas dabar performuojamas pagal Kinijos autoritarinį pavyzdį.

Dešimtys opozicijos veikėjų buvo įkalinti ar pabėgo į užsienį, be to, valdžia ėmėsi misijos perrašyti istoriją ir didinti miesto „patriotiškumą“.

Per vienus pastaruosius metus buvo areštuota daug „Honkongo aljanso“ lyderių, o pastaruosius dvejus metus Tiananmeno įvykių minėjimai buvo uždrausti remiantis kova su pandemija.

Pareigūnai taip pat įspėja, kad Tiananmeno įvykių minėjimas gali prilygti ardomajai veiklai pagal naują nacionalinio saugumo įstatymą, Pekino miestui primestą praėjusiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas