Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į Kiniją atvyko palestiniečių prezidentas

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas antradienį atvyko į Pekiną, pranešė valstybinė žiniasklaida, o Kinija pareiškė esanti pasirengusi padėti palengvinti Izraelio ir Palestinos taikos derybas.
Palestinos prezidentas Mahmudas Abbasas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas per susitikimą praėjusių metų gruodį
Palestinos prezidentas Mahmudas Abbasas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas per susitikimą praėjusių metų gruodį / „IMAGO“/„Scanpix“

Pekinas pranešė, kad M.Abbasas pasiliks iki penktadienio. Tai penktasis oficialus jo vizitas į antrąją pagal dydį pasaulio ekonomiką.

Oficiali palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“ pranešė, kad šios kelionės metu M.Abbasas susitiks su prezidentu Xi Jinpingu.

Tikimasi, kad jie „pasikeis nuomonėmis... apie naujausius įvykius palestiniečių arenoje, taip pat abiem šalims rūpimus regioninius ir tarptautinius klausimus“, pranešė „Wafa“.

Naujienų agentūra pridūrė, kad M.Abbasas taip pat susitiks su premjeru Li Qiangu.

Ilgametis palestiniečių lyderis yra „senas ir geras kinų tautos draugas“, praėjusią savaitę sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

„Kinija visada tvirtai rėmė teisingą Palestinos žmonių siekį atkurti jų teisėtas nacionalines teises“, – pridūrė jis.

Pekinas stengiasi stiprinti ryšius su Artimaisiais Rytais ir mesti iššūkį ilgametei JAV įtakai Artimuosiuose Rytuose – šios pastangos kelia nerimą Vašingtone.

Praėjusį gruodį prezidentas Xi Jinpingas lankėsi Saudo Arabijoje, kur surengė pažintinę kelionę po arabų šalis, taip pat susitiko su M.Abbasu ir pažadėjo „siekti greito, teisingo ir ilgalaikio Palestinos klausimo sprendimo“.

Praėjusią savaitę per kelionę į Rijadą JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad Saudo Arabija nėra verčiama rinktis tarp Vašingtono ir Pekino, ir po įtampos su ilgamete sąjungininke laikėsi taikinamojo tono.

Šią savaitę paskelbtame interviu Kinijos valstybinei naujienų agentūrai „Xinhua“ palestiniečių pareigūnas Abbasas Zaki sakė, kad Kinija ir palestiniečiai yra „draugai, artimesni už brolius“.

„Labai džiaugiuosi, kad po praėjusiais metais įvykusio Kinijos ir arabų valstybių aukščiausiojo lygio susitikimo Kinija labiau įsitraukė į Artimųjų Rytų reikalus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas