Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Į V.Putino aplankytą Vietnamą vizito vyks aukšto rango JAV pareigūnas

Vietname penktadienį ir šeštadienį lankysis aukšto rango JAV pareigūnas, kad pabrėžtų amerikiečių paramą šiai šaliai, ketvirtadienį pranešė Valstybės departamentas.
JAM STA ROSA / AFP
JAM STA ROSA / AFP

Vietname šią savaitę apsilankė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono reikalams Danielis Kritenbrinkas vyksta į Hanojų susitikti su Vietnamo aukšto rango pareigūnais ir „dar kartą patvirtinti tvirtą JAV įsipareigojimą įgyvendinti JAV ir Vietnamo visapusišką strateginę partnerystę“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

D. Kritenbrinkas taip pat „dar kartą patvirtins Jungtinių Valstijų paramą stipriam, nepriklausomam, atspariam ir klestinčiam Vietnamui“.

Ketvirtadienį per savo vizitą Hanojuje V. Putinas pažadėjo stiprinti ryšius su Vietnamu, kuriam Rusija jau dešimtmečius parduoda ginklų.

Vietnamas buvo antroji ir paskutinė Rusijos vadovo kelionės po Aziją stotelė po Šiaurės Korėjos, kur jis lankėsi trečiadienį. Pchenjane paskelbęs apie dvišalį susitarimą su Šiaurės Korėja gynybos srityje, jis sulaukė Vakarų šalių vyriausybių kritikos.

Tačiau kalbėdama renginyje Atlantoje JAV iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen) sakė, kad Vašingtonas nėra susirūpinęs dėl Vietnamo ryšių su Rusija.

„Vietnamas vykdo bendradarbiavimo su daugeliu skirtingų šalių politiką ir strategiją [...]. Mūsų partnerystė nesiejama su sąlyga, kad jis turi nutraukti ryšius su Rusija ar Kinija“, – teigė ji.

JAV diplomatai privačiuose pokalbiuose pripažįsta norintys, kad Hanojus susilpnintų savo ryšius su Maskva, tačiau to nesitiki ir nereikalauja.

Pastaraisiais metais Vašingtonas gerokai suartėjo su Vietnamu, o 2023 metų rugsėjį prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) surengė istorinį vizitą į šią šalį.

Iš esmės susitaikiusios, nepaisant Vietnamo karo stigmos, abi šalys sustiprino karinius ir ekonominius ryšius.

Jos taip pat pasirašė sustiprintos strateginės partnerystės susitarimą, kuriame daug dėmesio skiriama technologijoms. Jungtinės Valstijos taip pat siūlo savo paramą Kinijos ambicijų akivaizdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius