Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į viršūnių susitikimą Kinijoje atvyksta kelios dešimtys Afrikos lyderių

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) trečiadienį per prabangią vakarienę priims daugiau kaip dvi dešimtis afrikiečių lyderių ir pradės didžiausią per pastaruosius metus Kinijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimą.
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Viršūnių susitikimo metu Pekinas pažadės Afrikos vadovams bendradarbiauti infrastruktūros, energetikos ir švietimo srityse.

Kinija, antroji pagal dydį pasaulio ekonomika, yra didžiausia Afrikos prekybos partnerė ir siekia pasinaudoti didžiuliais žemyno gamtiniais ištekliais, įskaitant varį, auksą, litį ir retųjų žemių mineralus.

Ji taip pat suteikė Afrikos šalims milijardines paskolas itin reikalingai infrastruktūrai. Tačiau toks Kinijos elgesys kartais kritikuojamas, nes dėl to vyriausybės įvaromos į didžiules skolas.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, į Pekiną atvyko arba patvirtino, kad dalyvaus šią savaitę vyksiančiame Kinijos ir Afrikos bendradarbiavimo forume (FOCAC), 25 Afrikos šalių lyderiai, įskaitant ir tuos, kurių šalims gresia didelis įsiskolinimo pavojus.

Forumas prasidės trečiadienio vakarą nuo pozavimo bendrai nuotraukai ir prabangios vakarienės Didžiojoje liaudies salėje, o kitą dieną įvyks atidarymo ceremonija, per kurią Xi Jinpingas pasakys kalbą.

Kinijos valstybinė žiniasklaida šią savaitę gyrė Xi Jinpingą kaip „tikrą Afrikos draugą“ ir teigė, kad jam vadovaujant Pekino ryšiai pasiekė „naujas aukštumas“.

Trečiadienį Kinijos vadovas Pekine surengė derybas su daugiau kaip dešimčia Afrikos šalių atstovų, rodo valstybinės žiniasklaidos pranešimai.

Antradienį susitikęs su Nigerijos – vienos didžiausių Kinijos skolininkių žemyne – prezidentu Bola Tinubu, Xi Jinpingas paragino glaudžiai bendradarbiauti „plėtojant infrastruktūrą, energetiką ir mineralinius išteklius“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Tą pačią dieną vykusiose derybose su Zimbabvės prezidentu Emmersonu Mnangagwa jis pažadėjo bendradarbiauti „investicijų, prekybos, infrastruktūros, mineralinių išteklių“ ir kitose srityse.

Jis taip pat parėmė Zimbabvę, kuriai Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas, reaguodamos į šalies vadovybės korupciją ir žmogaus teisių pažeidimus, pavadinęs jas neteisėtomis.

Geopolitiniai rūpesčiai

Analitikai teigia, kad Kinija dėl savo pačios ekonominių problemų peržiūri paramą Afrikos valstybėms ir priduria, kad jos politiką vis labiau gali lemti geopolitiniai rūpesčiai dėl didėjančių nesutarimų su Jungtinėmis Valstijomis.

Vienas iš svarbiausių Pekino šios savaitės tikslų – „glaudesnis ekonominis bendradarbiavimas su Afrika“, AFP sakė Carnegie tarptautinės taikos fondo direktorė Zainab Usman.

„Konkrečiose srityse, net ir tose, kuriose toks išplėstas dalyvavimas gali būti ekonomiškai netikslingas, jį lems geopolitinės priežastys“, – paaiškino ji.

Vienas iš tikslų gali būti sumažinti didėjantį Kinijos ir Afrikos prekybos disbalansą didinant žemės ūkio prekių ir perdirbtų mineralų importą, nurodė Z.Usman.

„Šių Afrikos reikalavimų patenkinimas atitinka Kinijos geopolitinius interesus palaikyti juos kovoje su JAV“, – pažymėjo ji.

Savo ruožtu Afrikos šalių vadovai, kaip ir anksčiau, tikriausiai sieks paramos didelėms išlaidoms, tačiau taip pat labiau akcentuos skolos tvarumą, teigia analitikai.

Neseniai Kenijoje vykusius mirtinus protestus išprovokavo vyriausybės poreikis „perduoti skolų naštą tarptautiniams kreditoriams, įskaitant Kiniją“, pareiškė JK analitinio centro „Chatham House“ Afrikos programai vadovaujantis Alexas Vinesas.

Atsižvelgdami į šiuos įvykius, A.Vinesas ir kiti analitikai tikisi, kad šią savaitę vyksiančiame forume Afrikos lyderiai sieks ne tik daugiau Kinijos investicijų, bet ir palankesnių paskolų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi