Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Indija prašo JAE ištirti incidentą, kai JAV karo laivas apšaudė indų žvejus

Indija antradienį paragino Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) ištirti incidentą, kai Persijos įlankoje netoli Dubajaus JAV karo laivui apšaudžius mažą laivelį žuvo vienas indų žvejys, pranešė Indijos užsienio reikalų ministerija.
JAV karinis laivas „USNS Rappahannock“
JAV karinis laivas „USNS Rappahannock“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Indijos ambasadorius šioje naftos turtingoje valstybėje „paprašė JAE valdžios ištirti šio tragiško incidento aplinkybes“, sakė ministerijos atstovas Syedas Akbaruddinas.

Jis pridūrė, kad Indijos ambasada Vašingtone palaiko ryšį su JAV agentūromis ir gavo pažadą dėl „visapusiško tyrimo“, o JAV ambasadorė Delyje Nancy Powell telefonu „perdavė savo apgailestavimą dėl gyvybės netekties“.

Analitikai sako, jog Vašingtonas norės suvaldyti bet kokią galimą diplomatinę žalą savo santykiams su Indija, kurią siekia paversti pagrindine savo sąjungininke Azijoje, kad būtų sudaryta atsvara Kinijos įtakai, o JAV kompanijoms atsivertų nauja eksporto rinka.

JAV gynybos pareigūnai sakė, kad minėtas laivelis ignoravo perspėjimus nesiartinti prie „USNS Rappahannock“, į kurį tuo metu buvo pilami degalai, ir kad amerikiečių laive esantys jūreiviai palaikė jį galima grėsme.

„Nuo 2000-ųjų labai nerimaujame dėl mažų laivų“, – sakė vienas pareigūnas Vašingtone, paminėdamas metus, kai buvo įvykdytas kruvinas mirtininko išpuolis prieš JAV eskadrinį minininką „USS Cole“ Adeno uoste Jemene.

JAE pareigūnas sakė, kad žuvo vienas žvejys, o dar trys indai buvo sužeisti.

JAV 5-asis laivynas, kuris yra dislokuotas Bahreine ir pasirengęs galimiems Irano veiksmams Persijos įlankoje, paskelbė pranešimą, kuriame sako, kad įgula pradėjo šaudyti išnaudojusi visas kitas galimybes.

JAV karinis jūrų laivynas didina savo pajėgas šiame naftos turtingame regione, kur didėja įtampa dėl Irano prieštaringai vertinamos branduolinės programos.

Teheranas yra perspėjęs, kad gali uždaryti Ormūzo sąsiaurį Persijos įlankos pietuose, jeigu pajus smarkų tarptautinių sankcijų poveikį.

Tai galėtų sutrikdyti laivybą ir naftos tiekimą šiuo strateginės reikšmės vandens keliu.

Iranas: JAV karinio laivyno ataka kelia grėsmę regiono saugumui

Iranas antradienį sukritikavo JAV karo laivo veiksmus Persijos įlankoje prie JAE krantų – artyn plaukusio žvejų laivelio apšaudymą – ir sakė, jog šis incidentas rodo, kad užsienio pajėgos kelia grėsmę regiono saugumui.

Vienas Indijos pilietis žuvo, o dar trys buvo sužeisti, kai JAV karinio jūrų laivyno laivas „USNS Rappahannock“, į kurį tuo metu buvo pilami degalai, pirmadienį pradėjo šaudyti į mažą motorinę valtį, kuri, pasak JAV pareigūnų, ignoravo perspėjimus nebeplaukti artyn.

„Ne sykį skelbėme, kad užsienio pajėgų buvimas gali kelti grėsmę regiono saugumui“, per spaudos konferenciją, kurią transliavo valstybinė televizija, sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Raminas Mehmanparastas.

„Regiono šalys padėdamos viena kitai tikrai gali kuo geriausiai užtikrinti saugumą. Jeigu jos susivienys, su savo gynybiniais pajėgumais, joms nereikės užsienio pajėgų buvimo. Visur, kur matote nesaugumą, visada matėme (ir) užsienio pajėgų ranką“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas