Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos Kašmyro policija pataria žmonėms rengtis branduoliniam karui

Indijos Kašmyro policija perspėjo gyventojus statytis požeminius bunkerius ir rengtis galimam branduoliniam karui šiame ginčijamame regione, kur po virtinės kruvinų pasienio susirėmimų tvyro didžiulė įtampa.
Branduolinis sprogimas.
Branduolinis sprogimas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kašmyras

Toks perspėjimas buvo duotas nepaisant ugnies nutraukimo, kuris šiame vaizdingame Himalajų regione galioja nuo praėjusios savaitės, Indijos ir Pakistano armijoms susitarus sustabdyti šaudymą per sieną, kėlusį grėsmę trapiam taikos procesui.

„Jei sprogimo banga neateina per penkias sekundes nuo žybsnio, jūs esat pakankamai toli nuo epicentro“, – sakoma įspėjime pavadinimu „Apsauga nuo branduolinių, biologinių ir cheminių ginklų“.

„Jei sprogimo banga neateina per penkias sekundes nuo žybsnio, jūs esat pakankamai toli nuo epicentro“, – sakoma įspėjime pavadinimu „Apsauga nuo branduolinių, biologinių ir cheminių ginklų“.

Jame perspėjama apie „pradinę dezorientaciją“ po branduolinės atakos ir sakoma, kad toks sprogimas gali „nušluoti daugelį žymių ir pažįstamų (aplinkos) bruožų“.

Tokias instrukcijas Valstijos reagavimo į katastrofas pajėgos – policijos padalinys – paskelbė pirmadienį, anglų kalba leidžiamame vietos laikraštyje „Greater Kashmir“.

Jose gyvai aprašomas branduolinio karo scenarijus, kad gyventojai pasirengtų dorotis su „pradine smūgine banga“.

Įspėjime nurodoma, kad gyventojai turi „palaukti, kol nurims vėjai ir liausis kritusios nuolaužos“.

„Sprogimo vėjas paprastai baigiasi per vieną ar dvi minutes, o nudegimai, žaizdos ir sumušimai nesiskiria nuo įprastų sužeidimų. Apakinimas yra laikinas ir rega turėtų grįžti per kelias sekundes“, – sakoma tekste.

Gyventojams taip pat nurodoma įsirengti slėptuves rūsiuose, „kur visa šeima galėtų išbūti porą savaičių“, ir sukaupti jose negendančio maisto atsargas.

Branduolinių ginklų turinčios kaimynės Indija ir Pakistanas nuo savo atsiskyrimo 1947 metais jau kariavo tris karus, du iš jų – dėl Kašmyro regiono, į kurį pretenduoja ir Delis, ir Islamabadas.

Policija patvirtino, kad paskelbė tokį įspėjimą, bet nurodė, kad jo „nereikėtų sieti su niekuo daugiau“, – tikriausiai turėdama omenyje įtampą pasienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai