Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Indijos premjeras N. Modi su istoriniu vizitu atvyko į Varšuvą

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) trečiadienį su istoriniu vizitu atvyko į Varšuvą, o vėliau šią savaitę vyks į Ukrainą agituoti už taiką. 
Ravi Batra / ZUMAPRESS.com
Ravi Batra / ZUMAPRESS.com

Jis yra pirmasis indų premjeras per 45 metus, su vizitu atvykęs į Lenkiją. Ukrainoje su vizitu dar nėra lankęsis nė vienas indų ministras pirmininkas.

Tikimasi, kad ketvirtadienį jis surengs derybas su Lenkijos ministru pirmininku Donaldu Tusku ir prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), taip pat šalyje gyvenančiais Indijos piliečiais.

Lenkijos gynybos ministras Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (Vladislavas Kosiniakas Kamišas) prieš N. Modi vizitą žurnalistams sakė, kad Varšuvai reikia ilgalaikės partnerystės su Naujuoju Deliu. 

Indų premjeras stengiasi išlaikyti trapią pusiausvyrą tarp istoriškai šiltų Naujojo Delio ryšių su Maskva ir glaudesnių saugumo partnerysčių su Vakarų valstybėmis, kurios Indijai reiškia apsaugą nuo regioninės varžovės Kinijos.

Jo vyriausybė vis dar nėra aiškiai pasmerkusi Rusijos invazijos į Ukrainą, pradėtos 2022 metų vasarį, ir ragina abi šalis nesutarimus spręsti dialogu.

„Būdami draugai ir partneriai, tikimės, kad regione greitai vėl įsivyraus taika ir stabilumas“, – prieš išvykdamas į Lenkiją išplatintame pranešime teigė N. Modi. 

Premjeras pridūrė, kad Ukrainoje su su prezidentu Volodymyru Zelenskiu aptars „taikaus tebesitęsiančio Ukrainos konflikto sprendimo perspektyvas“, taip pat „Indijos ir Ukrainos draugystės gilinimą“.

Pirmadienį V. Zelenskis nurodė, kad N. Modi vizito metu tikisi su Indija pasirašyti keletą dokumentų.

Liepą N. Modi aplankė Rusiją. Ta jo kelionė įvyko po mirtinos rusų raketų ugnies Ukrainoje, kai buvo pataikyta ir į vieną sostinės vaikų ligoninę.

V. Zelenskis sukritikavo vizito metu padarytą N. Modi nuotrauką, kurioje jis matomas apsikabinantis su V. Putinu, ir teigė, kad tai „pribloškiantis smūgis pastangoms dėl taikos“.

N. Modi Rusijoje lankėsi 2019-aisiais, o 2022-aisiais, likus kelioms savaitėms iki Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą, priėmė V. Putiną Naujajame Delyje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?